To Top
18:50 Πέμπτη
2 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Πάτωσαν στις Παγκύπριες Εξετάσεις
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Πάτωσαν στις Παγκύπριες Εξετάσεις
Τελευταία Ενημέρωση: 26 Ιουνίου 2018, 5:30 μμ

Δυσάρεστα τερματίστηκε η αγωνία για τα αποτελέσματα των Παγκύπριων Εξετάσεων, αφού οι περισσότεροι από τους 7.548 υποψηφίους πάτωσαν, με τους μέσους όρους των μαθημάτων να κατρακυλούν σε χαμηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, σε σύγκριση με τις περσινές επιδόσεις, πτωτική πορεία σημείωσαν οι βαθμολογίες σε 19 μαθήματα από τα 25. Από αυτά, τα 12 βρίσκονται κάτω από τη βάση (=10) με άριστα το 20 και τέσσερα μόλις που ξεπερνούν για μερικά μόρια το δέκα.

Τον χαμηλότερο μέσο όρο παρουσιάζει η Πολιτική Οικονομία, μόλις στις 7,92 μονάδες, ενώ ακολουθούν τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης στις 8,39 μονάδες και η Ιστορία στις 8,4 μονάδες. Παρά την άνοδο στα Νέα Ελληνικά, σε σχέση με τις επιδόσεις των τελευταίων πέντε ετών, εντούτοις το επίπεδο παραμένει υπό της βάσεως των δέκα μονάδων, στο 9,94. Από την άλλη πλευρά, στις υψηλότερες βαθμολογίες -παρά την πτώση τους- βρίσκονται οι Ξένες Γλώσσες, με τον καλύτερο μέσο όρο στα Γερμανικά με 16,65.

Αιτία για τα άσχημα αποτελέσματα, σύμφωνα με την προϊσταμένη της Υπηρεσίας Εξετάσεων, Τέρψα Κωνσταντινίδου, είναι οι νέες διαδικασίες της επιλογής μαθημάτων μέσα από τις κατευθύνσεις, καθώς και το γεγονός ότι δεν έχουν διαχωριστεί ακόμη οι εξετάσεις, σε πρόσβασης και απόλυσης. Ειδικότερα, όπως ανέφερε η κ. Κωσταντινίδου σε τηλεοπτική εκπομπή, «έχουμε φύγει από το ενιαίο λύκειο και εφαρμόζεται ένα νέο σύστημα, όπου υπάρχουν πλέον υποχρεωτικά μαθήματα για σκοπούς απόλυσης και επίσης συνδυασμοί συγκεκριμένων μαθημάτων για σκοπούς πρόσβασης. Το είπαμε και παλαιότερα ότι έχουμε ένα ενιαίο σύστημα Παγκύπριων Εξετάσεων, που εξυπηρετεί δύο διαφορετικούς σκοπούς. Την απόλυση από τη δημόσια Μέση Εκπαίδευση αλλά και την πρόσβαση στα πανεπιστήμια. Είναι δύο διαφορετικοί τρόποι αξιολόγησης», είπε και πρόσθεσε πως για τον λόγο αυτόν, το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε στον διαχωρισμό των εξετάσεων για απόλυση και πρόσβαση, η οποία θα εφαρμοστεί από τη μεθεπόμενη σχολική χρονιά, το καλοκαίρι του 2020. «Πιστεύω ότι οι μέσοι όροι στις βαθμολογίες απόλυσης θα ανέβουν», σχολίασε. Ανέφερε, επίσης, ότι έχουν ληφθεί μέτρα υποστήριξης των μαθητών, όπως το ότι δίνεται έμφαση στα μαθήματα επιλογής, ώστε να ακολουθήσουν τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, και ότι θα γίνεται ενισχυτική διδασκαλία. 

Η λεξιπενία ρίχνει τα Νέα Ελληνικά
Στην έλλειψη κουλτούρας εξεταστικών διαδικασιών και στη λεξιπενία αποδίδει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κυπρίων Φιλολόγων (ΣΕΚΦ), Δημήτρης Ταλιαδώρος, τις χαμηλές βαθμολογίες στα Νέα Ελληνικά αλλά και στην Ιστορία. Αιτία, ακόμη, αποτελεί η δυσκολία των μαθητών να εκφραστούν, ιδίως όταν ο τρόπος επικοινωνίας τους με συνομήλικους γίνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέσω των Greeklish. Σχετικά με την κακή εικόνα και στα Λατινικά, ο κ. Ταλιαδώρος, μιλώντας στον «Φ», σημείωσε ότι έπεσαν από τις 13,36 μονάδες πέρσι στις 9,61 μονάδες φέτος, επειδή είναι κατά πολύ μεγαλύτερος ο αριθμός των μαθητών που εξετάζονται, αφού από 13 το 2017 αυξήθηκαν στα 586 άτομα. «Τα αποτελέσματα, ιδίως στα Νέα Ελληνικά και στην Ιστορία, δεν είναι ικανοποιητικά. Έχει ξεκινήσει από τη σχολική χρονιά 2015- 2016 μια μεταρρύθμιση, με βάση την οποία έχουν αυξηθεί  οι ώρες της διδασκαλίας στη Νέα και στην Αρχαία Ελληνική, στον γυμνασιακό κύκλο. Εμείς πιστεύουμε ότι με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η γνώση της ελληνικής γλώσσας, μολονότι αυτό θα φανεί σε τρία χρόνια, όταν οι μαθητές θα δώσουν Παγκύπριες Εξετάσεις». 

Πτώση δύο μονάδες στη Φυσική
Χαμηλότερες, όπως και αναμένονταν μετά από το λάθος αλλά και τα παράπονα για το μέγεθος της ύλης και τη δυσκολία του εξεταστικού δοκιμίου, ήταν οι επιδόσεις των υποψηφίων στο μάθημα της Φυσικής. Συγκεκριμένα, πέραν των δύο μονάδων ήταν η πτώση στον μέσο όρο του μαθήματος, αφού, από το 11,87 πέρσι, βρέθηκε στο 9,5 στις φετινές εξετάσεις. «Έχουν εφαρμοστεί στο έπακρον οι αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας. Έχουν δοθεί οι 10 μονάδες σε εκείνους που δεν έχουν λύσει την άσκηση και επίσης οι μονάδες που αντιστοιχούν σε όσους προχώρησαν σε λύση των υποερωτημάτων», σημείωσε η κ. Κωνσταντινίδου.

Υπενθυμίζεται ότι μετά από καταγγελίες και παράπονα μαθητών και γονέων, το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε εξαιτίας λάθους στο ερώτημα 11 να δώσει σε όλους τους μαθητές που εξετάστηκαν στη Φυσική τις 10 μονάδες της άσκησης. Ωστόσο, επειδή τα τρία ερωτήματα της άσκησης ήταν ανεξάρτητα το ένα από το άλλο, βαθμολογήθηκαν επιπρόσθετα και αναλόγως των απαντήσεών τους  όσοι υποψήφιοι παρέδωσαν απαντήσεις, με το άριστα σε εκείνες τις περιπτώσεις να υπερβαίνει το 100.

Προβληματισμένοι οι γονείς 
Την ανάγκη αλλαγής του σχολείου ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Κυριάκος Νικηφόρου, ως τη λύση στις χαμηλές βαθμολογίες των Παγκύπριων Εξετάσεων. «Πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία και ο τρόπος εκπαίδευσης. Αυτό το σύστημα, με την παπαγαλία, την τεράστια ύλη, τα πολλά διαγωνίσματα, δεν αποδίδει. Αν καταφέρουμε να εφαρμόσουμε σωστά το νέο σύστημα, χωρίς βεβιασμένες κινήσεις, σίγουρα θα επιφέρει καλύτερα αποτελέσματα. «Μας προβληματίζουν οι επιδόσεις στα Νέα Ελληνικά, την Ιστορία, τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης αλλά και Κοινού Κορμού, όπως και η Φυσική», είπε και σχολίασε για το μάθημα της Φυσικής ότι από την έναρξη της σχολικής χρονιάς είχαν αναφέρει προβλήματα, τα οποία επιβεβαιώνει, δυστυχώς, η μεγάλη πτώση του μέσου όρου από το 11,87 πέρσι στο 9,5 φέτος, ενώ μάλιστα έχουν δοθεί και οι μονάδες της άσκησης 11.

Εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο
Παρά την απογοήτευση των φετινών αποτελεσμάτων, το άγχος όσων εξετάστηκαν με στόχο την πρόσβαση συνεχίζεται, καθώς αναμένεται η πρώτη κατάταξη στα πανεπιστήμια της χώρας. Όπως σημείωσε η κ. Κωνσταντινίδου, για πρώτη φορά φέτος, οι αντεξετάσεις έχουν μεταφερθεί τον Ιούνιο, επομένως θα πρέπει τα σχολεία να δώσουν τον τελικό αριθμό εκείνων που θα πάρουν απολυτήριο, ώστε να προχωρήσει η πρώτη κατανομή στα πανεπιστήμια της Κύπρου και τις στρατιωτικές σχολές στην Ελλάδα. «Υπολογίζουμε να βγάλουμε αποτελέσματα της πρώτης κατανομής μέχρι 4 Ιουλίου». Αναφέρεται πως, κατόπιν απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, αυξήθηκαν οι θέσεις φοιτητών στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, από 499 (2017-2018) σε 514, λόγω του νέου προπτυχιακού προγράμματος σπουδών στις Καλές Τέχνες του Τμήματος Καλών Τεχνών. Αντιστοίχως, οι θέσεις αυξάνονται και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, από 1.220 (2017-2018) σε 1.237. Στο αμέσως επόμενο διάστημα, γύρω στον Αύγουστο, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέτουν αιτήσεις για να διεκδικήσουν θέση στα πανεπιστήμια της Ελλάδος, αλλά και να μπουν στη β΄ και γ’ κατανομή.

 

  Δέσποινα Ψύλλου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...