Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ επιβεβαίωσε κατά την άφιξή του στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, στις Βρυξέλλες, πως εκτός απροόπτου, και αν δεν υπάρξουν διαφωνίες, τότε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν και ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα βρίσκονται στην λίστα κυρώσεων.

LIVE/ Λεπτό προς λεπτό ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ο κ. Μπορέλ είχε κληθεί να σχολιάσει σχετική δήλωση της Γερμανίδας Υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ κατά τη δική της άφιξη στην συνάντηση. Είχαν προηγηθεί δημοσιογραφικές πληροφορίες πως οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα προσθέσουν τον Ρώσο Πρόεδρο και τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών στον κατάλογο κυρώσεων που έχει εγκριθεί.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το αν ισχύει η πρόσθεση προσθήκης των Πούτιν και Λαβρόφ στον κατάλογο, ο κ. Μπορέλ ρώτησε ποιος είπε κάτι τέτοιο, και όταν πληροφορήθηκε πως η δήλωση ήρθε από την κ. Μπέρμποκ πρόσθεσε χαμογελώντας «αυτό σημαίνει πως συμφωνεί».

Υπογράμμισε πως η απόφαση θα ληφθεί από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και πως πρόκειται για μια νομική πράξη που θα εγκριθεί μετά από μακρά συζήτηση.

Όπως είπε, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το συζήτησε χθες και τον κάλεσαν εφόσον δεν υπήρξε συμφωνία να βρει μια λύση.

«Εργαζόμαστε σκληρά και ελπίζουμε πως μπορούμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν υποστηρίζει μια τέτοια απόφαση, απάντησε θετικά αλλά πρόσθεσε «το θέμα δεν είμαι εγώ, αλλά το Συμβούλιο», αναφερόμενος στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών.

«Αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις, αν κανένας δεν διαφωνήσει, αν υπάρξει ομοφωνία, ναι, οι Πούτιν και Λαβρόφ θα βρίσκονται στη λίστα», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν θεωρεί πως αυτό θα κάνει εντύπωση στους δύο αξιωματούχους, απάντησε πως «αυτό δεν είναι δικό μου πρόβλημα». Σε ερώτηση αν αυτό θα είναι αρκετό, πρόσθεσε πως σαφώς και δεν είναι, και πως η ΕΕ θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να ετοιμάζει κυρώσεις αν χρειαστεί.

Υπογράμμισε πως «πρέπει να σοβαρευτούμε, καθώς αντιμετωπίζουμε μια ολική εισβολή μιας χώρας από μια άλλη». «Δεν πρόκειται για επιχείριση ειδικών δυνάμεων όπως υποστηρίζει η Ρωσία», αλλά για μια ολική εισβολή με βομβαρδισμούς, και θανάτους πολιτών, και το χειρότερο πράγμα που έχει γίνει μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

«Η ΕΕ κινητοποιεί όλες τις δυνατότητες της για ένα πακέτο που για πρώτη φορά ελπίζω πως θα περιλαμβάνει προσωπικότητες αυτού του επιπέδου», πρόσθεσε. Αναφερόμενος στις επαφές του με τον Κινέζο Υπουργό Εξωτερικών, ανέφερε ότι του τόνισε την ανάγκη του σεβασμού της κυριαρχίας της Ουκρανίας.

Ο κ. Μπορέλ σημείωσε πως το ίδιο βράδυ θα πραγματοποιηθεί ψηφοφορία για το ψήφισμα καταδίκης της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, προσθέτοντας πως αν και θα υπάρξει βέτο από τη Ρωσία, το ψήφισμα θα πάει στο Γενικό Συμβούλιο.

Το σημαντικό είναι, όπως είπε, να υπάρξει καταδίκη όχι μόνο από την Ευρώπη, ή τις ΗΠΑ, αλλά από το παγκόσμιο. «Αν τα Ηνωμένα Έθνη δεν καταδικάσουν, τότε ζούμε στον νόμο της ζούγκλας, τότε όλο το διεθνές σύστημα απειλείται» τόνισε.