To Top
04:24 Παρασκευή
28 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Παγκύπριες: Η επόμενη μέρα για όσους δεν τα κατάφεραν
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Παγκύπριες: Η επόμενη μέρα για όσους δεν τα κατάφεραν
Τελευταία Ενημέρωση: 07 Ιουλίου 2018, 10:44 πμ

Μέρα αποτελεσμάτων σήμερα για τις χιλιάδες των υποψηφίων που συμμετείχαν και φέτος στις Παγκύπριες Εξετάσεις, με το ενδιαφέρον των περισσοτέρων να στρέφεται κυρίως στους επιτυχόντες και τις Σχολές στις οποίες εξασφάλισαν θέσεις. Πέραν όμως από τους επιτυχόντες, υπάρχουν και οι υποψήφιοι που δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν θέσεις ή που δεν εξασφάλισαν μία θέση εκεί που πραγματικά επιθυμούσαν με αποτέλεσμα να βρίσκονται από σήμερα ενώπιον ενός διλήμματος. Τι άραγε να πράξουν; Να αποδεχτούν τη θέση; Να την απορρίψουν; Μήπως χάθηκαν οι ευκαιρίες;

Στα ερωτήματα αυτά κλήθηκε από το philenews να απαντήσει ο Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Σπουδών Κυριάκος Κλεάνθους, δίνοντας τις συμβουλές του τόσο στους υποψηφίους, όσο και στους γονείς τους, οι οποίοι καλούνται να τους στηρίξουν και να σταθούν δίπλα τους σε όποια απόφαση και να πάρουν για το μέλλον τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δείτε τα αποτελέσματα των Παγκύπριων Εξετάσεων

«Υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές και η εκπαίδευση δεν έχει όρια. Απλά δεν πρέπει να γίνονται λανθασμένοι χειρισμοί και βεβιασμένες κινήσεις. Μιλάμε για την μεγαλύτερη επένδυση που ένας γονιός κάνει για το παιδί του, οπόταν δεν θα πρέπει να γίνεται ελαφρά τη καρδία και χωρίς την κατάλληλη επιστημονική και έγκυρη διερεύνηση», επισημαίνει μεταξύ άλλων ο κ. Κλεάνθους.

1. Κύριε Κλεάνθους, υπάρχουν δεύτερες ευκαιρίες για τους υποψήφιους που δεν τα κατάφεραν;
Καταρχήν υπάρχει η δεύτερη κατανομή ίσως και η Τρίτη, σε Πανεπιστήμιο Κύπρου και ΤΕΠΑΚ. Οπόταν, αυτό από μόνο του αποτελεί μία δεύτερη ευκαιρία. Από την άλλη βέβαια, υπάρχει ακόμη χρόνος για να διεκδικηθούν κενές θέσεις σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού (όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία), ενώ σίγουρα υπάρχουν και οι επιλογές των Ιδιωτικών Κολεγίων και Πανεπιστημιών στην Κύπρο. Φυσικά οι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα να προετοιμαστούν για να ξαναδώσουν εξετάσεις την επόμενη χρονιά, όταν θα είναι επικεντρωμένοι μόνο στα τέσσερα μαθήματα πρόσβασης, όταν δεν θα αποπροσανατολίζονται σε δευτερεύοντα μαθήματα και θα έχουν την εμπειρία της φετινής χρονιάς.

2. Πώς μπορούν να δουν και να αξιοποιήσουν τις εναλλακτικές λύσεις;
Οι επιλογές, όπως ανέφερα, είναι ακόμη αρκετές και για κάθε μία περίπτωση υπάρχουν εναλλακτικές διέξοδοι. Αυτό που πρέπει να κάνουν άμεσα οι υποψήφιοι και οι οικογένειες τους είναι να αποταθούν σε ειδικούς Συμβούλους Σπουδών που θα μπορέσουν να «παντρέψουν» τις ανάγκες τους με τις διαθέσιμες εναλλακτικές. Μιλώντας για «εναλλακτικές» επιλογές πρέπει να έχουμε υπόψην μας ότι ένα παραπλήσιο με τον πρωταρχικό μας στόχο αντικείμενο σπουδών, μπορεί στο μέλλον να μας προσφέρει την εξειδίκευση που σήμερα αποτύχαμε να πετύχουμε, σε επίπεδο μεταπτυχιακών σπουδών.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αυτοί είναι οι πρωτεύσαντες των Παγκύπριων Εξετάσεων

3. Τι θα συμβουλεύατε μαθητές που εξασφάλισαν μεν θέσεις αλλά σε Πανεπιστημία και Σχολές που δεν ήταν πρώτες επιλογές κι ενδεχομένως σήμερα βρίσκονται σε δίλημμα;
Υπάρχουν δύο σκέλη απάντησης στην ερώτηση σας. Εάν στην περίπτωση που κάποιος δεν εξασφάλισε την πρώτη του επιλογή αλλά εξασφάλισε θέση σε μία άλλη επιλογή, εξίσου ενδιαφέρουσα, για τον ίδιο τότε θα μπορούσε να πάει χωρίς ενδοιασμό. Εάν όμως στην περίπτωση που κάποιος εξασφάλισε μία θέση σε σπουδή που απλά έβαλε για να γεμίσει το μηχανογραφικό χωρίς να υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον ή ακόμη χειρότερα να μην ξέρει τι είναι αυτό, τότε δεν θα πρέπει να κάνει μία επένδυση ζωής επειδή «αυτό πέρασα αυτό πήγα». Αυτή είναι και η κύρια αιτία εγκατάλειψης των σπουδών από τους φοιτητές με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε χρόνο, ψυχολογία του φοιτητή και κόστος για την οικογένεια.

4. Πώς οι γονείς μπορούν να στηρίξουν τα παιδιά τους σε αυτή την «αποτυχία»;
Ό,τι έγινε έγινε. Δεν μπορείς να γυρίσεις τον χρόνο πίσω. Αυτό που μπορούν οι γονείς να κάνουν είναι να συζητήσουν με το παιδί τους και με έναν καταρτισμένο Σύμβουλο Σπουδών τις επιλογές, να ζυγίσουν τα δεδομένα και να εκμεταλλευτούν κάποιες ευκαιρίες που υπάρχουν, τόσο για την Κύπρο όσο και για το εξωτερικό. Η απογοήτευση και η κρίση που ίσως επικρατεί σε κάποιες οικογένειες, θα μπορεί να γίνει παράθυρο ευκαιρίας για το μέλλον του παιδιού τους, κι αυτό φυσικά εάν ξέρεις πώς και πού να ψάξεις!

  Ευαγγελία Σιζοπούλου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...