Εξαγγέλλεται εντός των επόμενων ημερών, η προσφορά για την κατασκευή στάσεων και τοποθέτηση στεγάστρων λεωφορείων, κίνηση που θα βγάλει τη χώρα μας από τις τριτοκοσμικές συνθήκες, σ’ αυτό τον τομέα. Το κόστος του έργου αναμένεται να ανέλθει στα €45 εκατομμύρια και υπολογίζεται ότι η υλοποίησή του θ’ αρχίσει τον Οκτώβριο του 2022. Όπως δήλωσε στον «Φ» ο υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος, το έργο θα καλύψει όλες τις πόλεις παγκύπρια και περιλαμβάνονται σύγχρονα στέγαστρα με φωτισμό από βολταϊκά και ηλεκτρονική ενημέρωση των επιβατών. Δεκάδες έξυπνες στάσεις θα γεμίσουν κεντρικά σημεία των πόλεων, ενώ πολλές υφιστάμενες θα τύχουν βελτίωσης.  

Σήμερα, πολλές στάσεις λεωφορείων ακόμα και στις πόλεις ή στα προάστια είναι απλώς μια μεταλλική κολόνα στην οποία αναγράφεται ο αριθμός του λεωφορείου που κάνει στάση. Ούτε στέγαστρο, ούτε κάθισμα ούτε και ενημέρωση για το πότε έρχονται τα λεωφορεία. Οι επιβάτες ταλαιπωρούνται στον ήλιο ή τη βροχή και τον άνεμο και αρκετές φορές βρίσκουν στέγη κάτω από δέντρα ή κοντινές οικίες. 

Σύμφωνα με τον κ. Καρούσο, τα έγγραφα των προσφορών βρίσκονται στη Διεύθυνση Δημόσιων Συμβάσεων του Γενικού Λογιστηρίου για εξασφάλιση Πιστοποιητικού Συμβατότητας. Πρόσφατα, έχουν κατατεθεί αναθεωρημένα έγγραφα που λάμβαναν υπόψη τις παρατηρήσεις της Διεύθυνσης Δημοσίων Συμβάσεων. Μετά την εξασφάλιση Πιστοποιητικού Συμβατότητας, θα αποσταλεί επιστολή δέσμευσης κονδυλίων στη γενική διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Συντονισμού και Ανάπτυξης, εφόσον το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το οποίο είναι ένα από τα βασικά χρηματοδοτικά μέσα της πολιτικής συνοχής της ΕΕ. Η δημοσίευση του διαγωνισμού αναμένεται περί τα μέσα Δεκεμβρίου 2021 και περιλαμβάνει δύο στάδια: 

► Το πρώτο στάδιο αφορά στην επιλογή ενδιαφερόμενων οικονομικών φορέων, οι οποίοι ικανοποιούν τις απαιτήσεις συμμετοχής. Η πρώτη φάση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τέλη Φεβρουαρίου 2022.

► Το δεύτερο στάδιο αφορά στην υποβολή πλήρους τεχνικής και οικονομικής προσφοράς. Η τεχνική προσφορά απαιτεί και την υποβολή δείγματος. Η δεύτερη φάση αναμένεται να ολοκληρωθεί και να κατακυρωθεί ο διαγωνισμός μέχρι Ιούνιο 2022.   

Η υλοποίηση στάσεων και στεγάστρων αναμένεται, σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών, να ξεκινήσει 2-3 μήνες μετά, δηλαδή από τον Οκτώβριο 2022, εφόσον προβλέπεται η ετοιμασία πρότυπων στάσεων και στεγάστρων και μετά η μαζική παραγωγή.

Το Συμβόλαιο είναι 15ετές: 

Α.    Υλοποίηση σε 5 έτη, με κόστος €35 εκατ. 

Β.    10 έτη συντήρησης αξίας €10 εκατ.

Πρόσθετα το συμβόλαιο επιτρέπει την παραγγελία από τρίτους φορείς, με δικά τους έξοδα/κονδύλια π.χ. όπως δήμους ή κοινότητες που απαιτούν πρόσθετες υποδομές, από παραχωρησιούχους των δημόσιων μεταφορών, ή ακόμα και υλοποιητές μεγάλων αναπτύξεων που η πολεοδομική τους άδεια απαιτεί τη δημιουργία υποδομών για δημόσιες μεταφορές. Σε όλες τις περιπτώσεις οι υποδομές αυτές για να συντηρούνται θα περιέρχονται στην ιδιοκτησία του υπουργείου Μεταφορών. 

Σημειώνεται ότι σήμερα στις λιγοστές στάσεις που υπάρχουν με στέγαστρα, δεν υπάρχει πληροφόρηση για την επόμενη άφιξη και μόνο μερικές στάσεις στη Λεμεσό (παραλιακά) γίνεται αυτό με πρωτοβουλία του δήμου. Πολλοί που θέλουν να χρησιμοποιήσουν δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς το αποφεύγουν, αφού γνωρίζουν ότι θα καθήσουν κάτω από τον καυτό ήλιο ή τη βροχή αναμένοντας το λεωφορείο. 

Έξυπνες στάσεις με πληροφόρηση

Το Συμβόλαιο είναι για παγκύπρια κάλυψη και προβλέπει την υλοποίηση: 

350 Στάσεων «Τύπου Α» (με φωτισμό και ηλεκτρονική πληροφόρηση) 

1.350 μικρού μεγέθους στεγάστρων με παγκάκια «Τύπου Β» 

(με φωτισμό και σε κύρια σημεία ηλεκτρονική πληροφόρηση),

650 μεγάλων στεγάστρων με παγκάκια και ηλεκτρονικές πινακίδες πληροφόρησης σε κεντρικά σημεία,

100 μεγάλων στεγάστρων με παγκάκια και ηλεκτρονικές πινακίδες πληροφόρησης σε κεντρικά σημεία,

Επιδιόρθωση και επανατοποθέτηση 1.300 υφιστάμενων στεγάστρων,   Φωτοβολταϊκών συστημάτων,

200 σημείων πρόσδεσης ποδηλάτων.