Όλες οι ενδείξεις είναι πως ο αγωγός της Ανατολικής Μεσογείου συντηρείται μόνο ως έργο υπό μελέτη, χωρίς να διαφαίνεται η προοπτική κατασκευής του. Μια με την άλλη οι χώρες (βλέπε Γαλλία) συμφωνούν με την αμερικανική εκτίμηση ότι το κόστος είναι τέτοιο που δεν μπορεί να κατασκευαστεί ο αγωγός. Ωστόσο, στη Λευκωσία η Κυβέρνηση επιμένει να κρατά το έργο στον αναπνευστήρα, αναμένοντας και τις τελικές εκθέσεις των εμπειρογνωμόνων πριν συμφωνήσει στην αποσύνδεσή του. 

Η τροπή που πήραν οι εξελίξεις με τον αγωγό προκαλούν αναταράξεις στο εσωτερικό, ενώ την ίδια ώρα καταγράφονται διαφορετικές προσεγγίσεις εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου. Προσεγγίσεις τις οποίες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιχείρησε χθες να προσπεράσει, ρίχνοντας την ίδια ώρα πυρά προς την κατεύθυνση της αντιπολίτευσης. 

Όταν κλήθηκε χθες να τοποθετηθεί επί της δήλωσης του υπουργού Εξωτερικών ότι «ο EastMed αποτελούσε πάντοτε εργαλείο πρόκλησης προβλημάτων», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε λέγοντας: «Δεν νομίζω να είναι αυτό, που εννοούσε ο κ. Κασουλίδης, ούτε και είναι θέμα σχολιασμού των ενδεχόμενα προσωπικών απόψεων που κάποια στιγμή εξέφρασε».

Όμως ένα 24ωρο προηγουμένως ο Ιωάννης Κασουλίδης μιλώντας στο ΡΙΚ ανέφερε πως «η κατασκευή του αγωγού ήταν στον αέρα από την αρχή και πλέον απομένει η επιβεβαίωση ότι το συγκεκριμένο έργο είναι οικονομικά μη βιώσιμο». Είπε ακόμα ότι ο ίδιος έβλεπε τον EastMed «ως εργαλείο δημιουργίας προβλημάτων, ειδικότερα όσον αφορά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού».

Οι αντιδράσεις που προέκυψαν μετά και τις αμερικανικές τοποθετήσεις έχουν ενοχλήσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο οποίος θέλησε και χθες να δώσει τα γεγονότα ως έχουν αυτή τη στιγμή. Επανέλαβε, όπως είχε πράξει και με τη γραπτή του δήλωση τη Δευτέρα, πως το έργο ήταν μια κοινή απόφαση τριών κυβερνήσεων: Εάν κάποιοι στην Κύπρο αποδίδουν ευθύνη ή τάχα θριαμβολογίες στην Κυβέρνηση της Κύπρου, τους ευχαριστώ που αναγνωρίζουν τη μεγάλη επιρροή που έχει η Κύπρος και πάνω στις γειτονικές χώρες και ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Εμείς, δηλαδή, συνέχισε, «συμπαρασύραμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να το θεωρήσει κοινής ωφελείας έργο, εμείς συμπαρασύραμε το Ισραήλ, εμείς συμπαρασύραμε την Ελλάδα και ενδεχομένως και την Αίγυπτο», για να συμπληρώσει πως «είναι καιρός να σοβαρευτούμε. Πάντοτε, σε κάθε έργο, προαπαιτούμενο είναι και η μελέτη βιωσιμότητας. Λαμβάνεται η απόφαση, γίνονται οι μελέτες και αν είναι υλοποιήσιμο ένα έργο, υλοποιείται. Αν όχι, βρίσκονται οι εναλλακτικές λύσεις που θα συμβάλουν στη μεταφορά του φυσικού πλούτου της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα ζωτικής σημασίας θέμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, θέμα ασφάλειας, επάρκειας προμηθειών κ.λπ.».

Όταν δε, κλήθηκε να σχολιάσει τους χαρακτηρισμούς ΑΚΕΛ ότι ο EastMed είναι «λόγια του αέρα», αλλά και την κριτική της αντιπολίτευσης ότι η Κυβέρνηση δεν κατάφερε να θωρακίσει την κυπριακή ΑΟΖ και να υπερασπίσει την Κυπριακή Δημοκρατία απέναντι στις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας, ο ΠτΔ άδραξε την ευκαιρία: «Αυτό που δεν άκουσα από το ΑΚΕΛ είναι μια πρόταση είτε στο Εθνικό Συμβούλιο είτε μέσα από τις συζητήσεις που γίνονται στη Βουλή, να μας εισηγείται να αγοράσουμε υποβρύχια για να θωρακίσουμε την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ή πολεμικά σκάφη, ή αεροσκάφη».

Επιτέλους, είπε, «είναι καιρός, αντί λόγια του αέρα χάριν αντιπολίτευσης, να υπάρχουν προτάσεις για συγκεκριμένες δράσεις. Και εάν εννοούν ότι πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλία –που το ακούω συχνά– για να επαναρχίσει ο διάλογος, θέλω να μου απαντήσουν ευθαρσώς. Μπορεί να αναλάβω πρωτοβουλία προσερχόμενος στο τραπέζι, αποδεχόμενος όμως με βάση τους τουρκικούς όρους, ότι η συζήτηση θα γίνει στη βάση των δύο κρατών. Αυτό μου εισηγούνται να πράξω;»

ΑΚΕΛ: Να απαντήσει στον υπουργό του 

Λακωνική η απάντηση της Εζεκίας Παπαϊωάννου αλλά πολύ στοχευμένη ζητώντας από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη «πρώτα να απαντήσει στον υπουργό του των Εξωτερικών για τον EastMed και ύστερα απαντά και στο ΑΚΕΛ». 

Συνεχίζοντας το ΑΚΕΛ υποδεικνύει πως «για την κατάρρευση των ψευδαισθήσεων και όλης της πολιτικής τους, υπεύθυνος είναι ο ίδιος μαζί με τους κύριους Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκο Χριστοδουλίδη. Όχι όσοι προειδοποιήσαμε έγκαιρα».