Μπορεί τα ταξίδια να εξακολουθούν, εξαιτίας της πανδημίας, να είναι αισθητά μειωμένα σε σχέση με το 2019, κάτι που ενδεχομένως να δικαιολογεί και τη λιγότερη (αλλά όχι ανύπαρκτη) γκρίνια για τις τιμές των εισιτηρίων, ωστόσο η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού εξετάζει το θέμα του ανταγωνισμού στις αερομεταφορές και συγκεκριμένα των τιμών του δημοφιλέστερου δρομολογίου για τους Κυπρίους, αυτού της Λάρνακας – Αθήνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προκράτησαν 900 χιλ. θέσεις οι tour operators

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η ΕΠΑ αποφάσισε τη διεξαγωγή έρευνας για το συγκεκριμένο δρομολόγιο, μετά από δημοσιεύματα που υπήρξαν, την προ πανδημίας εποχή, για τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων και ειδικότερα για τα όσα ίσχυαν τότε, την καλοκαιρινή περίοδο του 2019.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη ακόμα και πως η ΕΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο παράβασης των άρθρων 3 και 6 του Περί Προστασίας Ανταγωνισμού Νόμου.

Σημειώνουμε ότι με το άρθρο 3 απαγορεύονται «όλες οι συμφωνίες μεταξύ επιχειρήσεων, όλες οι αποφάσεις ενώσεων επιχειρήσεων και κάθε εναρμονισμένη πρακτική, που έχουν ως αντικείμενο ή αποτέλεσμα την παρακώλυση, τον περιορισμό ή τη νόθευση του ανταγωνισμού εντός της Δημοκρατίας», ιδίως εκείνες οι οποίες συνίστανται στον άμεσο ή έμμεσο καθορισμό των τιμών αγοράς ή πώλησης ή άλλων όρων συναλλαγής.

Το δε άρθρο 6 απαγορεύει την καταχρηστική «εκμετάλλευση δεσπόζουσας θέσης μιας ή περισσότερων επιχειρήσεων, που κατέχει ή κατέχουν δεσπόζουσα θέση στο σύνολο ή μέρος της εγχώριας αγοράς ενός προϊόντος, ιδιαίτερα εάν η πράξη αυτή έχει ως αποτέλεσμα ή ενδεχόμενο αποτέλεσμα» μεταξύ άλλων και τον άμεσο ή έμμεσο καθορισμό αθέμιτων τιμών αγοράς ή πώλησης ή άλλων μη θεμιτών υπό τις περιστάσεις όρων συναλλαγής.

Ο Επιχειρηματικός Σύνδεσμος Κύπρου – Ελλάδας

Όπως αναφέρθηκε, η διεξαγωγή της έρευνας αποφασίστηκε μετά από τα τότε δημοσιεύματα που προκλήθηκαν κατά κύριο λόγο εξαιτίας των παρεμβάσεων που έγιναν  από τον Επιχειρηματικό Σύνδεσμο Κύπρου – Ελλάδας.

Πάντως, ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Ιωσήφ Ιωσήφ, μιλώντας στον «Φ», εξήγησε πως από τον καιρό που αναδείχθηκε το πρόβλημα η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί, με την προσθήκη και αύξηση δρομολογίων που, όμως, όπως εξήγησε, εξαιτίας της πανδημίας έχουν ξαναμειωθεί, λόγω και της μείωσης της ζήτησης. Είπε, ακόμα, πως πλέον και οι «παίκτες» στο συγκεκριμένο δρομολόγιο έχουν διαφοροποιηθεί, ζητώντας όμως εκ μέρους του Συνδέσμου, από τις αεροπορικές εταιρείες, να επαναφέρουν σταδιακά τα δρομολόγια που υπήρχαν προ κορωνοϊού, καθώς η κατάσταση με την πανδημία φαίνεται επίσης να εξομαλύνεται.

ΚΕΒΕ και ΟΕΒ

Στην ανάγκη επιστροφής στην προ πανδημίας κατάσταση αναφέρθηκε με δηλώσεις του στον «Φ» και ο πρόεδρος της ΟΕΒ Αντώνης Αντωνίου, σημειώνοντας πως, όσον αφορά τα επαγγελματικά ταξίδια, αυτό που προβληματίζει δεν είναι τόσο η συνδεσιμότητα ή οι τιμές στην παρούσα φάση, όσο η ίδια η πανδημία, αφού υπάρχουν περιορισμοί, ακόμα, που υποχρεώνουν τους ταξιδιώτες σε καραντίνα.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης παραδέχτηκε πως έγιναν βήματα όσον αφορά την αεροπορική συνδεσιμότητα της χώρας, αλλά σημείωσε πως εξακολουθεί να παρουσιάζεται πρόβλημα για κάποιους προορισμούς. Ανέφερε πως η αύξηση των απευθείας πτήσεων προς και από την Κύπρο δεν θα διευκολύνει μόνο το επιχειρείν, αλλά και τον τουρισμό, αναφέροντας πως εξακολουθούμε να μην συνδεόμαστε απευθείας με προορισμούς όπως η Κίνα και η Σαουδική Αραβία, ενώ τόνισε την ανάγκη  βελτίωσης της συνδεσιμότητας και με την Ευρώπη.

Τα στοιχεία δείχνουν σταδιακή βελτίωση της συνδεσιμότητας

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα για ενίσχυση της συνδεσιμότητας, σύμφωνα και με πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών. Το υπουργείο αναφερόταν σε στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία η Κύπρος κατέγραψε τον Αύγουστο μία από τις μικρότερες μειώσεις σε πτήσεις, συγκριτικά με το 2019, ως αποτέλεσμα της συνεργασίας του υπουργείου με το υφυπουργείο Τουρισμού και την Hermes Airports Ltd, τα οποία αφορούν στη συνδεσιμότητα της Κύπρου με το εξωτερικό.

Η δε Hermes Airports ανέφερε επίσης πρόσφατα, με αφορμή την ανάλυση στοιχείων του CyprusFlightPass, πως φέτος το καλοκαίρι, «παρά τη συνεχιζόμενη διστακτικότητα σημαντικής μερίδας του πληθυσμού διεθνώς να ταξιδέψει και τις περίπλοκες σε σχέση με πριν διαδικασίες ελέγχου στα αεροδρόμια, πέταξαν από την Κύπρο 50 αερογραμμές, από τις 70 που πετούσαν το 2019, ενώ οι πλείστες από αυτές θα συνεχίσουν να πετούν προς τη χώρα μας και τους χειμερινούς μήνες».