Στις 86 έφτασαν φέτος οι περιπτώσεις επιθέσεων πολιτών εναντίον αστυνομικών και δημόσιων λειτουργών κατά την εκτέλεση του καθήκοντός τους.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε η Αστυνομία στη Βουλή, στο πλαίσιο συζήτησης νομοσχεδίου που αυξάνει τις ποινές για όσους σηκώνουν χέρι σε αστυφύλακες και δημόσιους λειτουργούς, κάθε χρόνο καταγράφονται γύρω στις 130 τέτοιες περιπτώσεις. Οι πλείστες αφορούν αστυνομικά όργανα κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους και κυρίως στην προσπάθειά τους να συλλάβουν έναν ύποπτο. Πολλοί αντιδρούν κατά τη σύλληψη με αποτέλεσμα να κτυπήσουν τους αστυνομικούς, να τους δαγκώσουν ή να τους επιτεθούν με χέρια και με πόδια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, το 2018 καταγράφηκαν 138 επιθέσεις εναντίον αστυνομικών και δημόσιων λειτουργών, το 2019 έφτασαν τις 127 οι επιθέσεις εναντίον αστυνομικών και δημόσιων λειτουργών, ενώ το 2020 καταγγέλθηκαν άλλες 129 επιθέσεις εναντίον αστυνομικών και δημόσιων λειτουργών

Οι δημόσιοι λειτουργοί που τις… τρώνε από πολίτες κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, υπηρετούν κυρίως στα επαρχιακά γραφεία των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και σχετίζονται με την καθυστέρηση παροχής επιδομάτων σε μετανάστες, καθώς και στις Πρώτες Βοήθειες των νοσοκομείων. Μόλις προχθές λειτουργοί των ΥΚΕ στη Λακατάμια κατήλθαν σε μονόωρη στάση μετά που αλλοδαποί συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία με απειλητικές διαθέσεις. Επίσης, μετά τις επιθέσεις κατά λειτουργών υγείας, έχουν τοποθετηθεί φρουροί ασφαλείας αλλά και αστυνομικοί σε κάθε νοσοκομείο, ώστε να σταματήσουν τέτοιες ενέργειες.

Τα δικαστήρια σε πολλές περιπτώσεις, όπως αναφέρεται στο σημείωμα της Αστυνομίας, επιβάλλουν μέχρι και ποινές φυλάκισης στους παραβάτες ή φυλάκισης με αναστολή, βαριά πρόστιμα ή και κάποιες υποθέσεις αποσύρθηκαν με οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα.