Την ώρα που το Eυρωκοινοβούλιο επισημοποιεί τα Pandora Papers συστήνοντας έρευνα κατά του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος παραθέτει διάσκεψη, σε μια προεδρική όπως χαρακτηρίστηκε εμφάνιση. Αυτό που ο Αβέρωφ Νεοφύτου ξεκίνησε εδώ και μήνες με τις περιοδείες σε χωριά, βιομηχανικούς χώρους και αλλού, το ολοκλήρωσε στην πλατεία Ελευθερίας χωρίς ακόμα να το λέει επ΄ακριβώς, κρατώντας -ίσως- μια ελάχιστη πισινή, σε περίπτωση που ενδεχομένως κάτι ανατραπεί από τους σχεδιασμούς του. 

Κι ενώ το όνομα του ηγέτη της χώρας, αμαυρώνεται διεθνώς, ο ηγέτης του κόμματος που τον στηρίζει βγαίνει στην πλατεία Ελευθερίας και λέει: «Αν ρωτήσετε τους πολίτες ποιοι μπορούν να κουμαντάρουν για να φτιάξουν την Κύπρο του αύριο, ο ΔΗΣΥ είναι η εγγύηση της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας». Το λες θράσος, το λες έπαρση, το λες εθελοτυφλία; Μπορείς όμως και να το πεις κυνική αλήθεια. 

Η διακυβέρνηση Αναστασιάδη έχει συνδεθεί με δεκάδες σκάνδαλα. Σε άλλες χώρες, με κοινοβουλευτικό σύστημα και γερά αντανακλαστικά, θα είχε πέσει προ πολλού. Στην Κύπρο όμως καταφέρνει να επιβιώνει και το κόμμα που τον ανέδειξε και στήριξε, ετοιμάζεται να κυβερνήσει ξανά, έχοντας καταφέρει με κάποιο μαγικό τρόπο να μην βρέχεται από τα απόνερα που έχουν ξεχειλίσει στο σπίτι του. Κι η αντιπολίτευση παρακολουθεί σχεδόν απαθώς μετρώντας τις ζημιές της. 

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί περίεργο. Καθόλου όμως δεν είναι. Οι πολίτες τιμωρούν πιο πολύ την αντιπολίτευση για αυτή της την στάση. Η οποία πηγάζει είτε από ανικανότητα είτε από ενοχές. Είτε και τα δύο μαζί. Για τους πολίτες το ίδιο κάνει. Ακόμα και τώρα, βλέπουν μια αντιπολίτευση μουδιασμένη να μην μπορεί να ρίξει ένα κάποιο σωσίβιο στους πολίτες, να μεμψιμοιρεί και να αναλώνεται σε ανούσιες -τις πιο πολλές φορές- συζητήσεις. Ακόμα και για προεδρικό υποψήφιο, ψάχνει να βρει από τις παρυφές (ή και τα ίδια τα σπάργανα) της δεξιάς. Για να εμβολίσει, ίσως, εκ των έσσω τον καπιταλισμό. 

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ήττα. Να μην πιστεύει σε δικά της στελέχη, δικούς της ανθρώπους που να μπορούν να πείσουν και να πάρουν με αυτοπεποίθηση τα ηνία. 

Κι ενώ η αντιπολίτευση ψάχνεται, ο Αβέρωφ κάνει παιχνίδι μόνος του. Χωρίς να τον αγγίζει η μεγαλύτερη προσβολή που δέχτηκε ποτέ ο τόπος. Επί διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη, επί διακυβέρνησης ΔΗΣΥ.