Ο Βρετανικός «κακός δαίμων» δρα διαχρονικά πριν και μετά την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας με την υποδαύλιση  συγκρουσιακών καταστάσεων στην Κύπρο, εφαρμόζοντας την γνωστή και αποτελεσματική πολιτική του διαίρει και βασίλευε, πολιτική η οποία και διασφαλίζει την παρουσία των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο. Σήμερα απροκάλυπτα στοχεύει στη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την αντικατάσταση της από μια συνομοσπονδία δύο κυριάρχων κρατών υπό τον έλεγχο της κατοχικής Τουρκίας. 

     Μετά την έξοδο της από την Ευρωπαϊκή Ένωση παρατηρείται αναζωπύρωση της αποικιοκρατικής τάσης της Βρετανίας η οποία επιδιώκει να διαδραματίσει ένα νέο ρόλο στη διεθνή σκηνή ως υπερδύναμη. Οι στόχοι και η στρατηγική καθορίζονται στο «Global Britain blueprint» το οποίο λάνσαρε ο Βρετανός πρωθυπουργός. Η νέα εξωτερική πολιτική των Άγγλων έχει ως συνέπεια την αναβάθμιση της γεωστρατηγικής σπουδαιότητας των βρετανικών βάσεων στο νησί. Το δόγμα «όποιος ενδιαφέρεται να ελέγχει τη Μέση Ανατολή και την Ασία και τις θαλάσσιες οδούς πρέπει να κατέχει την Κύπρο» καθόριζε και συνεχίζει να καθορίζει τη βρετανική πολιτική στο Κυπριακό. 

     «Μια ενωμένη Κύπρος θα άρχιζε πολύ σύντομα να απαιτεί την επιστροφή των περιοχών των κυρίαρχων βάσεων. Η ΜΙ6 (Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών της Βρετανίας) δεν ήθελε μια ειρηνική διευθέτηση στην Κύπρο. Επιδίωκε την στρατηγική του διαίρει και βασίλευε». Αυτά αναφέρει ο πρώην Βρετανός διπλωμάτης, Craig Murray, ο οποίος χειρίσθηκε θέματα Κυπριακού ως επικεφαλής του Τμήματος Κύπρου στο Φόρειν Όφις μεταξύ των ετών 1992-94. (Ίδε άρθρο του δρος Λάμπρου Καούλλα στη Σημερινή, 25 Ιουλίου 2021, στο οποίο παραθέτει αναφορές στην Κύπρο του C. Murray από τον ιστότοπο του, www.craigmurray.org.uk-27 Νοεμβρίου 2016).  Σύμφωνα πάντα με τον Βρετανό διπλωμάτη, η χώρα του χρησιμοποιεί την Κύπρο αποκλειστικά για να παρεμβαίνει στρατιωτικά στη Μέση Ανατολή, πράγμα που δεν είναι προς το συμφέρον του απλού βρετανικού λαού. Πολλώ μάλλον, προσθέτουμε εμείς, του Κυπριακού λαού. 

     Η βρετανική διπλωματία εντατικοποιεί τις ενέργειες της υπογείως αλλά και φανερά δίχως αιδώ, τόσο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και, κυρίως, στα Ηνωμένα Έθνη και ιδιαίτερα στη Γενική Γραμματεία του διεθνούς οργανισμού προωθώντας λύση του Κυπριακού τουρκικών προδιαγραφών. Λύση η οποία θα αποτελέσει πηγή νέων προβλημάτων και αντιπαραθέσεων που θα επέτρεπε την απρόσκοπτη παρουσία και λειτουργία των βρετανικών βάσεων στο νησί. Ο βρετανικός παράγων, ως αυτόκλητος και απρόσκλητος pen holder για όλα τα θέματα που σχετίζονται με την Κυπριακή Δημοκρατία και απασχολούν το Συμβούλιο Ασφαλείας και τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, συντάσσει τα κείμενα των ψηφισμάτων και τις εκθέσεις του Γ. Γ. επιδιώκοντας την σταδιακή αποδόμηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την εξουδετέρωση των δεσμευτικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, με την Κυπριακή Δημοκρατία να καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να επιτύχει τα αυτονόητα  Η Βρετανία έχει προ πολλού απωλέσει την έξωθεν καλή μαρτυρία, δεν αποτέλεσε ποτέ και δεν αποτελεί αμερόληπτο διαμεσολαβητή μεταξύ της κατοχικής Τουρκίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτή η κακή πρακτική που κατάφωρα ζημιώνει τα καλώς νοούμενα συμφέροντα και δίκαια του Κυπριακού λαού και της χώρας του πρέπει να τερματιστεί. Θα πρέπει να μελετηθούν τρόποι για παραμερισμό της Αγγλίας από τον ρόλο του συντάκτη των περί Κύπρου κειμένων και να επιδιωχθεί η συμμετοχή και άλλων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στη διαδικασία. Όσον αφορά στο θέμα των κατάλοιπων της αποικιοκρατίας στο νησί, των βρετανικών βάσεων, η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να εξετάσει τρόπους ώστε να πεισθεί η Βρετανία να συμμορφωθεί προς το διεθνές δίκαιο έχοντας υπόψη και τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου περί αποαποικιοποίησης του Μαυρικίου. 

*Πρέσβης ε.τ.