To Top
01:17 Κυριακή
5 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Ξεκίνησε ο διάλογος για τα λεωφορεία
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Ξεκίνησε ο διάλογος για τα λεωφορεία
Τελευταία Ενημέρωση: 23 Νοεμβρίου 2018, 9:50 πμ
Στo 5% των πληρωμών, που κατακρατά το Υπουργείο από τις μηνιαίες αποζημιώσεις σε κάθε εταιρεία, αναμένεται ότι θα βασιστεί η βιωσιμότητα των πλείστων εταιρειών λεωφορείων για το επόμενο διάστημα. 
 
Με βάση την πρακτική μεταξύ Υπουργείου και εταιρειών, κάθε μήνα καταβάλλεται μόνο το 95% της εγκριμένης αποζημίωσης για κάθε εταιρεία. Όταν ολοκληρώνεται ο έλεγχος των ετήσιων ισολογισμών, το Υπουργείο εντός δύο μηνών έπρεπε να καταβάλλει συγκεντρωμένα κάθε χρόνο το ποσό που κατακράτησε. Ωστόσο, λόγω των διαφορών, αλλά και της καθυστέρησης υποβολής ισολογισμών, αλλά και καθυστέρησης στους ελέγχους, δεν αποδόθηκαν τα ποσά αυτά που αφορούν ανάλογα με την επαρχία επιστροφές τεσσάρων έως και οκτώ χρόνων. 
 
 
Η καταβολή τις επόμενες μέρες, μέρους των κατακρατηθέντων ποσών, αναμένεται ότι θα αντισταθμίσει τις αποκοπές που υπολόγισε το Υπουργείο και έτσι θα εξασφαλίσει βιωσιμότητα κυρίως για την περίοδο μέχρι το τέλος του έτους, κατά την οποία πρέπει να καταβληθούν τρεις μισθοί, οι αυξημένες οφειλές σε ταμεία του δημοσίου αλλά και καθυστερήσεις σε καύσιμα. 
Η υπουργός Μεταφορών Βασιλική Αναστασιάδου, τονίζει ότι πρόθεσή της είναι να βρεθούν χρυσές τομές που να εξασφαλίζουν και την βιωσιμότητα των περισσότερων εταιρειών και την επιστροφή υπερπληρωμών. 
 
Εκείνο που διαφαίνεται, είναι ότι η εξεύρεση της χρυσής τομής είναι μονόδρομος, αφού σε αντίθετη περίπτωση είναι δύσκολο έως αδύνατο να λειτουργήσει αποτελεσματικό «σχέδιο Β» και οποιαδήποτε άλλη λύση θα απαιτήσει πολύ μεγαλύτερο κόστος από το υφιστάμενο. 
 
Κατά την περίοδο αυτή εκτιμάται ότι θα είναι δυνατό να ληφθούν και τελικές αποφάσεις στις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησε χθες η υπουργός Μεταφορών και στελέχη της, με την συνδρομή του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους με τις εταιρείες λεωφορείων που συναντά μία – μία ξεχωριστά. 
 
Η Υπουργός διαμήνυσε ήδη στις εταιρείες ότι είναι έτοιμη να συζητήσει όλα τα θέματα που εγείρουν οι εταιρείες.
 
Χθες πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση με τον ΟΣΕΛ, τη Δευτέρα έχει καθοριστεί συνάντηση με τη «Ζήνων» Λάρνακας, την Τρίτη με την ΕΜΕΛ Λεμεσού, την Τετάρτη με τον ΟΣΕΑ και την Πέμπτη με την Intercity.
 
Κάθε εταιρεία, αναμένεται να ετοιμάσει και να δώσει τις θέσεις της στην Υπουργό για εξέταση και διαπραγμάτευση. 
 
Η πρώτη συνάντηση χθες, με τον ΟΣΕΛ, διεξήχθη σε ήπιο κλίμα και με εξηγήσεις από τις δύο πλευρές ως προς τα έγγραφα που θα ετοιμάσουν για τις διαφορές που θεωρούν ότι μπορούν να επιλυθούν και συμφωνήθηκε νέα συνάντηση στις αρχές της εβδομάδας.
   
Κύριο ζητούμενο η «κοινή λογική»
 
Το Υπουργείο είναι έτοιμο να εξετάσει λογικές και νόμιμες διαφοροποιήσεις στους αριθμούς αυτούς. Ένα από τα πιο κρίσιμα σημεία, που διαφοροποιεί σημαντικά τα ποσά σε όλες τις εταιρείες, είναι αυτό του υπολογισμού του κόστους συντήρησης ανά χιλιόμετρο. Το Υπουργείο δέχθηκε ως λογικό το κόστος ανά χιλιόμετρο, που αναδεικνύει μελέτη της Ηλεκτρομηχανο- λογικής Υπηρεσίας, που έγινε το 1997 και αναθεωρήθηκε το 2007 σε σχέση με τα τότε αγροτικά λεωφορεία.
 
Χωρίς να αμφισβητεί αυτά που πλήρωσαν πραγματικά οι εταιρείες που είναι πολύ περισσότερα, θεωρεί ότι αναγνωρίζει ως λογική δαπάνη. Και οι κριτές αναγνώρισαν ότι οι αποπληρωμές πρέπει να γίνονται βάσει αντικειμενικών κριτηρίων. Οι εταιρείες θεωρούν ωστόσο ότι η εν λόγω μελέτη στην οποία βασίστηκε το Υπουργείο, δεν είναι αντικειμενική. Είναι πεπαλαιωμένη και αφορά εντελώς διαφορετικές συνθήκες, σημειώνουν. Για παράδειγμα τότε τα αγροτικά έκαναν ένα – δύο δρομολόγια την ημέρα.
 
Τώρα λειτουργούν αδιάκοπα από τις 5.30 το πρωί μέχρι τις 8.30 το βράδυ.
 
Τότε ήταν παλιάς τεχνολογίας λεωφορεία με κινητήρες 100 ίππων πλήρως μηχανικά (η μελέτη έγινε στη βάση των λεωφορείων Bedford), τώρα πρόκειται για υπερσύγχρονα λεωφορεία μέχρι και Mercedes Citaro των 320 ίππων, πλήρως ηλεκτρονικά κ.τ.λ. με πολύ πιο κοστοβόρα συντήρηση. Ακόμα και τα παλαιότερα, έχουν υψηλότερη συντήρηση, για να μπορούν να πραγματοποιούν πολλές εκατοντάδες χιλιόμετρα καθημερινά. Οπότε θεωρούν μη λογικό το κόστος που υπολογίζει το Υπουργείο, ενώ το Υπουργείο θεωρεί την εν λόγω μελέτη ως τη μόνη επίσημη βάση για λογικό υπολογισμό του κόστους συντήρησης.
 
Επίσης, στις χρυσές τομές, που μπορούν να διασώσουν το σύστημα που κρέμεται από μια κλωστή, περιλαμβάνονται και λύσεις με δαπάνες που κρίθηκαν ως υπερπληρωμές για υπεργολαβίες, επειδή οι αναθέσεις σύμφωνα με τους κριτές έγιναν παράτυπα.
 
Είπαν ότι αν γίνονταν διαγωνιστικές διαδικασίες θα ήταν πιθανόν χαμηλότερο το κόστος. Για υπεργολαβίες μαθητικών λεωφορείων για παράδειγμα, που κόστισαν €1 εκατ. ενώ κρίθηκαν παράτυπες οι υπεργολαβίες, το Υπουργείο θεωρεί ότι έπρεπε να πληρώσει μηδενική αποζημίωση, οπότε το €1 εκατ. θεωρείται υπερπληρωμή και ζητείται ανάκτησή του, παρά το γεγονός ότι αρχικά αναγνωρίστηκε η δαπάνη και πληρώθηκε. Αν αντί μηδενικής πληρωμής, δοθεί το αντίστοιχο ποσό που δόθηκε για ανάλογη κατηγορία μαθητικού δρομολογίου με ίδιου τύπου λεωφορείο σε άλλη επαρχία, με διαδικασίες που κρίθηκαν νόμιμες – π.χ. €800.000 αντί €1 εκατ. που πληρώθηκε και «μηδέν» που υπολογίζει το Υπουργείο, μόνο από ανάλογες διευθετήσεις, γίνονται βιώσιμες κάποιες εταιρείες.
  Πέτρος Θεοχαρίδης   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...