Το κατά πόσο οι ανεμβολίαστοι φοιτητές για να επιστρέψουν στα Πανεπιστήμια τους θα χρειάζονται αρνητικό αποτέλεσμα σε μοριακό τεστ (PCR) ή rapid test για να εξασφαλίζουν SafePass, δεν έκλεισε τελικά, όπως αναμενόταν, στη χθεσινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου. 

Εν απουσία του αρμόδιου υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, το Υπουργικό αποφάσισε όπως εξετάσει το θέμα και λάβει την πολιτική του απόφαση στην επόμενη του συνεδρία, η οποία είναι προγραμματισμένη για την 1η Σεπτεμβρίου. Τόσο οι Αρχές των Πανεπιστημίων όσο και οι χιλιάδες φοιτητές έμειναν μετέωροι. 

Ερωτηθείς ο υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου για την αναβολή συζήτησης του θέματος σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου, επεσήμανε στον «Φ» ότι θα αξιοποιηθούν οι επόμενες μέρες, μέχρι τη νέα συνεδρία, για να εξεταστεί εκ νέου η επιδημιολογική εικόνα (χωρίς να διευκρινίζεται πώς αυτό επηρεάζει τη σχετική απόφαση) καθώς επίσης και το πώς προχωράνε οι εμβολιασμοί των φοιτητών. 

Η εξέλιξη αυτή δυσκολεύει τα δημόσια ακαδημαϊκά ιδρύματα και τους φοιτητές, καθώς η έναρξη των μαθημάτων για το νέο ακαδημαϊκό εξάμηνο είναι ορισμένη για τη Δευτέρα, 6 Σεπτεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι και την υστάτη, το σκηνικό για το τι τελικά θα ισχύσει, θα παραμείνει θολό. Οι φοιτητές από πλευράς τους θα ήθελαν να ξεκαθαρίσουν όλα όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα καθώς, ως γνωστό, τους απασχολεί έντονα το υψηλό κόστος των PCR που ενδεχομένως θα κληθούν να καταβάλλουν συμφοιτητές τους δύο φορές την εβδομάδα για να μπορούν να παρευρίσκονται στα μαθήματά τους, ενώ τα πανεπιστήμια διαμηνύουν πως δεν υπάρχει πολυτέλεια για καθυστερήσεις και προχωρούν ήδη με συνεδρίες της Συγκλήτου τους, σε μία προσπάθεια να καταγράψουν σενάρια και δράσεις. 

Όπως ανέφερε στον «Φ» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Τάσος Χριστοφίδης, η Σύγκλητος θα συνέλθει αύριο εκτάκτως και θα εξετάσει δύο πιθανά σενάρια και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν σε κάθε ένα από αυτά. Το πρώτο σενάριο αφορά την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο του αιτήματος για αύξηση της χωρητικότητας στις αίθουσες στο 80% με την επίδειξη SafePass και το δεύτερο, τη μη έγκριση άρα την παραμονή στο υφιστάμενο σύστημα και δη, στο ποσοστό χωρητικότητας του 50%, φυσικά και πάλι με SafePass. Και στις δύο περιπτώσεις, το SafePass για το Πανεπιστήμιο φαίνεται να περιλαμβάνει και rapid test, εκτός των υπολοίπων πιστοποιητικών. Όπως ανέφερε ο κ. Χριστοφίδης, η Σύγκλητος αποφασίζει για ακαδημαϊκά ζητήματα και δεν θα παρανομήσει σε απόφαση που θα ληφθεί από το Κράτος. Παράλληλα, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου ανέφερε ότι θα καταθέσει στη Σύγκλητο την άποψη του για κάλυψη του ποσού διενέργειας των τεστ για τους φοιτητές που ιατρικώς αποδεδειγμένα δεν μπορούν να εμβολιαστούν και είναι άποροι, από το Σωματείο Ευημερίας Φοιτητών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μείωση κόστους του PCR για φοιτητές ζητά η ΠΟΦΕΝ

Δύο προτάσεις –το πιο πιθανόν– θα έχει σήμερα ενώπιον της και η Σύγκλητος του ΤΕΠΑΚ. Σύμφωνα με τον πρύτανη Παναγιώτη Ζαφείρη λόγω του ότι δεν υπάρχει περιθώριο αναμονής καθώς σύντομα αρχίζουν τα μαθήματα και πρέπει να τρέξουν πολλά διαδικαστικά ζητήματα, η Σύγκλητος συνέρχεται σήμερα. Η μία πρόταση που έχει ενώπιον της είναι «σπασμένα» ακροατήρια φοιτητών στο 50% (με ισχύ και στο rapid test) και ανά εβδομάδα φυσική παρουσία (οι μισοί στο Πανεπιστήμιο και οι άλλοι μισοί εξ αποστάσεως από το σπίτι). Η δεύτερη πρόταση είναι αυτή του προϊστάμενου της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας του ΤΕΠΑΚ, Βασίλη Πρωτοπαπά (την οποία παρουσίασε το Σάββατο ο «Φ»), η οποία όμως θα υποβληθεί από τη Σχολή Υγείας του Πανεπιστημίου. Η εν λόγω πρόταση κάνει λόγο για εμβολιασμένους φοιτητές με φυσική παρουσία και ανεμβολίαστους με εξ αποστάσεως. Ανεξαρτήτως της απόφασης του Υπουργικού την 1η Σεπτεμβρίου, το ΤΕΠΑΚ θεωρεί ότι μπορεί να προχωρήσει με μία από τις δύο προτάσεις, οι οποίες, όπως ανέφερε ο κ. Ζαφείρης, έχουν ήδη σταλεί σε νομικό σύμβουλο για γνωμάτευση, με στόχο η Σύγκλητος να έχει εικόνα και των νομικών τους πτυχών. 

Έντονος παραμένει ο προβληματισμός

Ο «Φ» επικοινώνησε με την πρωτοβουλία «Φοιτητές εν δράσει», η οποία ήταν από τους πρώτους που αντέδρασαν στο ενδεχόμενο οι φοιτητές να επιστρέψουν στα Πανεπιστήμια είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε μόνο με μοριακό τεστ. Όπως ανέφερε εκπρόσωπός τους, το γεγονός ότι το Υπουργικό Συμβούλιο δεν προχώρησε χθες στη λήψη απόφασης, προβληματίζει, καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την έναρξη των μαθημάτων.

«Είναι απάνθρωπο αυτό που συζητούν για επιστροφή φοιτητών με PCR, το οποίο έχει υψηλό κόστος, και μάλιστα την ώρα που παντού δέχονται στο SafePass και το rapid test», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος των «Φοιτητών εν δράσει». Σημειώνεται ότι χθες είχαν συνάντηση και με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, με τον οποίο συζήτησαν το θέμα εν αναμονή της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου την 1η Σεπτεμβρίου. 

Στο μεταξύ, δεν κάνει πίσω στο θέμα κόστους του PCR, στο οποίο ενδεχομένως θα αναγκαστούν να υποβάλλονται φοιτητές, η ΠΟΦΕΝ. Σε δηλώσεις της χθες στο Τρίτο του ΡΙΚ, η πρόεδρος της Μαρία Τζιαμαλή ανέφερε ότι η ΠΟΦΕΝ ζητά μείωση του κόστους του μοριακού τεστ για τους φοιτητές, που δεν θα ξεπερνά τα είκοσι ευρώ, τονίζοντας ότι όποια κι αν είναι η απόφαση της Κυβέρνησης σε σχέση με τη λειτουργία των πανεπιστημίων τη νέα ακαδημαική χρονιά, θα πρέπει να είναι οικονομικά διαχειρίσιμη για τους φοιτητές.  

Η πρόεδρος της ΠΟΦΕΝ κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να λάβει υπόψη της το ποσοστό των εμβολιασμένων φοιτητών ανά ακαδημαϊκό ίδρυμα και όχι το συνολικό ποσοστό των εμβολιασμένων φοιτητών, πριν από τη λήψη οριστικών αποφάσεων.