Στο παρά πέντε βρίσκεται η αυτονόμηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και σήμερα σε σύσκεψη στο υπουργείο Δικαιοσύνης κλειδώνει η ημερομηνία εφαρμογής της. 

Οι διεργασίες ώστε η Υπηρεσία να λειτουργεί αυτόνομα και να μην εξαρτάται από την Αστυνομία βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και όπως εξήγησε στον «Φ» ο διευθυντής της, Πόλυς Χατζηβασιλείου, αναμένεται ότι στις 8 Σεπτεμβρίου η υπουργός Δικαιοσύνης θα παρουσιάσει πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο για ενεργοποίηση του νόμου με τον οποίο αυτονομείται η Πυροσβεστική.

Όπως εξήγησε, την πρώτη εβδομάδα Σεπτεμβρίου αναμένεται να λειτουργήσει το μηχανογραφικό σύστημα της Υπηρεσίας και στη συνέχεια να λειτουργήσει το δικό της:

⦁    Λογιστήριο

⦁    Τμήμα Προσωπικού

⦁    Αρχείο

Επίσης, οι όποιες προσλήψεις και προαγωγές προγραμματίζονται από τώρα και στο εξής, αυτές θα γίνουν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Ο κ. Χατζηβασιλείου ανέφερε ότι οι διαδικασίες προσλήψεων, προαγωγών ή και πειθαρχικών διώξεων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη, θα ολοκληρωθούν από την Αστυνομία. Οι νέες όμως διαδικασίες θα γίνουν από την Πυροσβεστική, που αλλάζει ονόματα βαθμών, όχι όμως και πρόσωπα. Αναβαθμίζεται η θέση του διευθυντή της ο οποίος θα ονομάζεται αρχιπύραρχος και θα είναι θέση προαγωγής, η οποία, θα πληρωθεί με απόφαση της υπουργού Δικαιοσύνης μετά από σύσταση τριμελούς επιτροπής που θα απαρτίζεται από τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Δικαιοσύνης ως πρόεδρο, έναν βοηθό αρχηγό Αστυνομίας που θα διορίσει η κ. Δράκου μετά από συνεννόηση με τον Αρχηγό Αστυνομίας και έναν εισαγγελέα της Δημοκρατίας που, επίσης, θα διορίσει η υπουργός μετά από συνεννόηση με τον Γενικό Εισαγγελέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Aλλάζει εκ βάθρων η Πυροσβεστική Υπηρεσία

Η Πυροσβεστική ως αυτόνομη κρατική υπηρεσία θα αποτελείται από τις ακόλουθες οργανικές θέσεις: Αρχιπύραρχο, πύραρχο, αντιπύραρχο, πυραγό, υποπυραγό, πυρονόμο και πυροσβέστη, κατ’ αντιστοιχία με τις υφιστάμενες θέσεις. Τα μέλη της Πυροσβεστικής μέχρι και του βαθμού του πυραγού θα  διορίζονται, προάγονται και απολύονται από τον αρχιπύραρχο με την έγκριση του εκάστοτε υπουργού Δικαιοσύνης. Πριν από κάθε προαγωγή στη θέση πυρονόμου, υποπυραγού ή πυραγού, ο αρχιπύραρχος θα ζητά τη συμβουλή του Συμβουλίου Κρίσης που θα συστήνεται για τον σκοπό αυτό και μετά από έγκριση του εκάστοτε υπουργού Δικαιοσύνης, δύναται να αποφασίζει τη διεξαγωγή γραπτής εξέτασης από ανεξάρτητη επιτροπή που θα συστήνεται για τον σκοπό αυτό. Το Συμβούλιο Κρίσης θα καταρτίζει κατ’ έτος πίνακα που θα περιλαμβάνει τα ονόματα όσων συστήνονται για προαγωγή κατά σειρά επιτυχίας.