Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι έρευνες της Αστυνομίας αναφορικά με τους οκτώ ασθενείς που υποβλήθηκαν σε εγχείρηση καταρράκτη και προσβλήθηκαν από βακτήριο με αποτέλεσμα να έχουν προβλήματα με την όρασή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», το ΤΑΕ Λευκωσίας που διενεργεί από τον περασμένο Νοέμβριο έρευνες και εξετάσεις μετά από καταγγελίες ασθενών ή συγγενών τους, έχει στα χέρια του εδώ και ένα δίμηνο περίπου την έκθεση του υπουργείου Υγείας σε σχέση με εξειδικευμένη έρευνα που διενήργησε στο νοσηλευτήριο στο οποίο εγχειρήθηκαν οι οκτώ ασθενείς για καταρράκτη. Από την έκθεση, κατά τις πληροφορίες μας, φαίνεται να καταγράφονται ορισμένες διαπιστώσεις, ωστόσο η Αστυνομία συνεχίζει την έρευνά της και αυτό που υπολείπεται τώρα είναι να ληφθούν καταθέσεις από τους εμπλεκόμενους γιατρούς αλλά και από τους υπεύθυνους του συγκεκριμένου νοσηλευτηρίου.

Το σίγουρο είναι πως οι οκτώ ασθενείς όταν υποβλήθηκαν σε εγχείρηση καταρράκτη σε ιδιωτικό νοσοκομείο της Λευκωσίας, παρουσίασαν μόλυνση με το ισχυρό βακτήριο ψευδομονάδα, με αποτέλεσμα κάποιοι να χάσουν την όρασή τους στο ένα μάτι, ενώ ένας έχασε τη ζωή του. Οι οκτώ μετά τη μόλυνση, μεταφέρθηκαν στο Μακάρειο Νοσοκομείο και τα σοβαρότερα περιστατικά στο Γενικό Νοσοκομείο της πρωτεύουσας.

Το ζητούμενο, όπως μας αναφέρθηκε, είναι να καταδειχθεί κατά πόσον η μόλυνση που παρουσιάστηκε οφείλεται σε ελλιπή μέτρα, σε αμέλεια ή σε εξωγενή παράγοντα που δεν μπορούσε να προβλεφθεί παρά τα μέτρα που λήφθηκαν στο χειρουργείο. 

Όσον αφορά στην επιστολή που απέστειλε στον Γενικό Εισαγγελέα ο πατήρ Ραφαήλ Ιεροδιάκονος, ζητώντας επίσπευση των ερευνών καθώς και παράδοση της έκθεσης του υπουργείου Υγείας από την έρευνα ειδικών που διεξήχθη, εκ μέρους της Αστυνομίας μας αναφέρθηκε ότι δεν μπορούν οι ανακριτικές Αρχές να δώσουν τέτοιο έγγραφο και πως είναι θέμα του αρμόδιου υπουργείου να αποφασίσει κατά πόσον θα το πράξει. 

Πάντως, η έρευνα της Αστυνομίας με τη συμπλήρωσή της θα διαβιβαστεί στη Νομική Υπηρεσία για μελέτη -κατά πόσο προκύπτουν ποινικά αδικήματα ή όχι- και οδηγίες.