To Top
21:48 Σάββατο
4 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
ΓεΣΥ: Αντιδράσεις Δημοσίων Υπαλλήλων για αποκοπές
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • ΓεΣΥ: Αντιδράσεις Δημοσίων Υπαλλήλων για αποκοπές
Τελευταία Ενημέρωση: 11 Ιανουαρίου 2019, 5:09 μμ

Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας απέστειλε η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) αναφορικά με το θέμα των εισφορών που θα καταβάλλουν οι δημόσιοι υπάλληλοι για το ΓεΣΥ. Επιστολές και από ΑΣΔΥΚ και ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορία.
 

Σε σημερινή ανακοίνωση η ΠΑΣΥΚΙ εκφράζει έκπληξη για τοποθετήσεις του Υπουργού Οικονομικών σε μεσημβρινή εκπομπή της 10ης Ιανουαρίου, που αφορούν το ύψος των αποκοπών που θα καταβάλλουν οι δημόσιοι υπάλληλοι ώστε να καταστούν δικαιούχοι στη φάση της εξωνοσοκομειακής περίθαλψης του Γενικού Συστήματος Υγείας.
 
Η συντεχνία θεωρεί ότι «οι συγκεκριμένες τοποθετήσεις αποδεικνύουν την προχειρότητα με την οποία προσεγγίζονται σημαντικότατοι παράμετροι σε σχέση με τον σχεδιασμό και εφαρμογή του ΓΕΣΥ, όπως οι αποκοπές, καθώς και του τρόπου που λαμβάνουμε ή/και ενημερωνόμαστε για τέτοιου είδους θέματα για τα οποία έχουμε υποβάλει σχετικά ερωτήματα».
 
Η ΠΑΣΥΚΙ καλεί τον Υπουργό «να εξηγήσει την αντίληψη που έχει καταθέσει ότι τα τελευταία χρόνια οι δημόσιοι υπάλληλοι κατέβαλαν μειωμένες εισφορές καθώς και την πρόταση του μία ομάδα πληθυσμού να καταβάλλει αυξημένες εισφορές έστω και για την περίοδο ενός χρόνου». Όπως υπενθυμίζει η συντεχνία, οι κυβερνητικοί υπάλληλοι δικαιούνταν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από καταβολής την Δημοκρατίας και η αποκοπή του 1.5%  έχει γίνει αποδεκτή από τις συντεχνίες στα πλαίσια αλληλεγγύης κατά την περίοδο του μνημονίου.
 
«Η συγκεκριμένη πρακτική παραγνωρίζει εργασιακά θέσμια αφού ετσιθελικά αφαιρεί εργασιακά κεκτημένα από εργαζόμενους. Η ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι. δεν μπορεί να συναινέσει επί της συγκεκριμένης τοποθέτησης και προς τούτου έχει αποστείλει σχετική επιστολή προς τον εξοχότατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Όχι» του ΠΙΣ στο προτεινόμενο ΓεΣΥ - «Σφαγή» για επιστολή

Αυτούσια η επιστολή της ΑΣΔΥΚ:

Η Ανεξάρτητη Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου (ΑΣΔΥΚ) απέστειλε, στις 7 Ιανουαρίου 2019, επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών και στον Υπουργό Υγείας ζητώντας ίση μεταχείριση των εργαζομένων σχετικά με τις αποκοπές των Δημοσίων Υπαλλήλων για το ΓΕΣΥ και την Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη.

Στην επιστολή σημειώνεται ότι από τον Μάρτιο του 2019 όταν θα ξεκινήσει να αποκόπτεται από το μισθό όλων των μισθωτών, συμπεριλαμβανομένων των δημοσίων υπαλλήλων, ποσοστό 1,7% για το ΓΕΣΥ, θα συνεχίσει να αποκόπτεται επιπλέον το ποσοστό 1,5% για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη το οποίο καταβάλλουν σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι. Έτσι, το ολικό ποσοστό εισφοράς των δημοσίων υπαλλήλων στο σύστημα υγείας θα ανέλθει στο 3.2%, τη στιγμή που οι συνολικές αποκοπές/εισφορές για τους υπόλοιπους εργαζόμενους θα είναι 1,7% και για τους εργοδότες 1,85%.

Σε αυτή την περίπτωση, οι αποκοπές για το ΓΕΣΥ και την Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη από τους Δημόσιους Υπαλλήλους θα είναι οι ψηλότερες από κάθε άλλη ομάδα, περιλαμβανομένων και των εργοδοτών, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο συνθήκες άνισης μεταχείρισης. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στα μέλη της δημόσιας υπηρεσίας. Γι’ αυτό η ΑΣΔΥΚ ζητά από τους δύο Υπουργούς όπως εξετάσουν άμεσα το θέμα της πληρωμής εισφορών των Δημοσίων Υπαλλήλων για το ΓΕΣΥ και την Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη, μειώνοντας τα ποσοστά κατά τέτοιο τρόπο ώστε η συνολική εισφορά των δημοσίων υπαλλήλων να μην ξεπερνά το ποσοστό του 2.65% που είναι η μέγιστη εισφορά για όλους τους μισθωτούς όταν το ΓΕΣΥ εφαρμοστεί πλήρως.

Η επιστολή της ΑΣΔΥΚ έχει κοινοποιηθεί στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Υγείας, Νομικών, και Εργασίας.

ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορία: Μεθοδεύσεις σε βάρος των Δημόσιων Υπαλλήλων

Πρόταση για σύσταση μετώπου, με στόχο να ανατραπεί απαράδεκτη πρόνοια

Έντονη ανησυχία και αντίδραση έχουν προκαλέσει πληροφορίες ότι η κυβέρνηση, με τη συγκάλυψη της Βουλής (μέσω της ψήφισης του προϋπολογισμού), επιχειρεί από το παράθυρο να αυξήσει δραματικά τις εισφορές των Δημοσίων Υπαλλήλων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, φαίνεται να προγραμματίζεται, από τον Μάρτιο του 2019 (και για ένα χρόνο τουλάχιστον), η διατήρηση της υποχρεωτικής συνεισφοράς 1,5% για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ΠΕΡΑΝ της εισφοράς 1,7% που θα επιβληθεί σε πρώτη φάση για το ΓΕΣΥ. Δηλαδή, μεθοδεύεται η υποχρεωτική αποκοπή 3,2% του μισθού των Δημοσίων Υπαλλήλων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ποσοστό που είναι ψηλότερο ακόμη και από το 2,65% που θα θα πληρώνει ο κάθε πολίτης σε συνθήκες πλήρης εφαρμογής του ΓΕΣΥ.

Η επιβολή αυτή φαίνεται να επιτεύχθηκε μέσω του κρατικού προϋπολογισμού που εγκρίθηκε από τη Βουλή και δυστυχώς, δεν συνάντησε την αντίδραση που θα έπρεπε από τους άμεσα εμπλεκόμενους.

Ως ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ θα εγγράψουμε ως κατεπείγον το θέμα για εξέταση από τη Γραμματεία και το ΔΣ της ΠΟΕΔ, με σκοπό την ανάληψη πρωτοβουλίας για συνένωση δυνάμεων με όλους τους Δημοσίους Υπαλλήλους, ώστε να υπάρξει κοινό μέτωπο αντίδρασης με όλα τα νόμιμα μέσα, μη αποκλειομένων των δυναμικών μέτρων.

Καλούμε την κυβέρνηση αλλά και το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, να μην στοχοποιήσουν για άλλη μια φορά τους δημοσίους υπαλλήλους και να προχωρήσουν σε επανεξέταση της συγκεκριμένης πρόνοιας του προϋπολογισμού, διορθώνοντας άμεσα την άδικη αυτή ρύθμιση. Αυτό εξάλλου επιβάλλουν οι βασικοί κανόνες ισονομίας όλων των πολιτών.

Πηγή: philenews

Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...