To Top
00:49 Κυριακή
5 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Μαθητές… αχθοφόροι στο Γυμνάσιο Λατσιών
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Μαθητές… αχθοφόροι στο Γυμνάσιο Λατσιών
Τελευταία Ενημέρωση: 15 Φεβρουαρίου 2019, 9:42 πμ
Την... πόρτα της Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά και της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, χτυπούν οι γονείς των μαθητών του Γυμνασίου Λατσιών, ευελπιστώντας να βρουν λύση στο πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους 400 και πλέον μαθητές του, τα τελευταία έξι χρόνια. Όπως καταγγέλλουν οι γονείς, το σχολείο έχει υιοθετήσει τα τελευταία έξι χρόνια το σύστημα των ειδικών αιθουσών διδασκαλίας για όλα τα μαθήματα, μετατρέποντας όλα τα τμήματα του σχολείου, 18 στον αριθμό, σε μετακινούμενα. Ως εκ τούτου, οι γονείς καταγγέλλουν ότι τα παιδιά τους αναγκάζονται συνεχώς να μετακινούνται μεταξύ των μαθημάτων, με αποτέλεσμα αφενός μεν να επιδεινώνεται το πρόβλημα του βάρους της σχολικής τσάντας και αφετέρου δε να χάνεται πολύτιμος διδακτικός χρόνος.
 
Άμεση ήταν η ανταπόκριση από το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως, Μαρίας Στυλιανού – Λοττίδη, το οποίο, όπως έχουμε πληροφορηθεί, βρίσκεται στη διαδικασία της προκαταρκτικής εξέτασης του θέματος.
 
Από την πλευρά του το Γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού απέστειλε επιστολή προς το Υπουργείο Παιδείας, καλώντας το να διερευνήσει τις καταγγελίες των παραπονούμενων και να ενημερώσει την Επίτροπο για την ευστάθεια των ισχυρισμών. Στην επιστολή προς το Υπουργείο Παιδείας, με κοινοποίηση προς τον Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης, η Επίτροπος Λήδα Κουρσουμπά σημειώνει πως σε περίπτωση που οι ισχυρισμοί ευσταθούν αναμένει ενημέρωση για το εάν και πώς το Υπουργείο έχει λάβει υπόψη το συμφέρον των παιδιών σε σχέση με την εφαρμογή του μέτρου των ειδικών αιθουσών και της συνεπακόλουθης δημιουργίας μετακινούμενων τμημάτων. Περαιτέρω, η Επίτροπος ζητά ενημέρωση για τον τρόπο με τον οποίο το Υπουργείο Παιδείας παρακολουθεί την εφαρμογή των δικών του συστάσεων προς τις σχολικές μονάδες, αναφορικά με το θέμα του βάρους της σχολικής τσάντας.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως προτού καταλήξουν στην Επίτροπο Διοικήσεως και στην Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, οι γονείς εξάντλησαν όλα τα περιθώρια, καθώς είχαν απευθυνθεί πολλάκις τόσο στη Διεύθυνση του σχολείου όσο και στους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου Παιδείας, χωρίς ωστόσο να βρεθούν ικανοποιητικές λύσεις. Οι γονείς θεωρούν πως η μόνη ουσιαστική λύση είναι η κατάργηση των μετακινούμενων τμημάτων ή έστω η εκ περιτροπής μετακίνηση ενός περιορισμένου αριθμού τμημάτων, καθώς τα μέτρα που κατά καιρούς προτάθηκαν από το σχολείο δεν είχαν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.
 
Η τσάντα στους ώμους ακόμη και το διάλειμμα
 
Όπως καταγγέλλουν οι γονείς το βάρος της σχολικής τσάντας είναι ένα σοβαρό θέμα που επηρεάζει την υγεία των παιδιών. Με βάση τις μετρήσεις που έχουν γίνει, το βάρος αυτό κυμαίνεται στα 8-12 κιλά, αριθμός που υπερβαίνει κατά πολύ το μέγιστο επιτρεπτό όριο, το οποίο με βάση τις συστάσεις της Αμερικανικής Ακαδημίας Ορθοπεδικών Χειρούργων δεν θα έπρεπε να ξεπερνά το 10% του σωματικού βάρους των παιδιών. Αυτή άλλωστε ήταν και η υπόδειξη του Υπουργείου Παιδείας σε εγκύκλιο ημερομηνίας 31/8/2018 που στάληκε στις Διευθύνσεις όλων των σχολείων Δημοτικής, Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης.
 
Το πρόβλημα του βάρους της σχολικής τσάντας γίνεται ακόμη πιο έντονο στο Γυμνάσιο Λατσιών λόγω των συνεχών μετακινήσεων των μαθητών, οι οποίοι στερούνται δικής τους τάξης και ως εκ τούτου αναγκάζονται να κουβαλούν ακόμα και στα διαλείμματα τη σχολική τσάντα στους ώμους τους, αφού οι αίθουσες διδασκαλίας κλειδώνονται από τους καθηγητές.
 
Οι γονείς καταγγέλλουν ότι το βάρος που καλούνται καθημερινά να μεταφέρουν τα παιδιά έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα της ζωής των μαθητών και πλήττει σοβαρά την υγεία τους, δημιουργώντας προβλήματα στη σπονδυλική στήλη, στη μέση και στον αυχένα, που δυνατό να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες βλάβες σε μια κρίσιμη φάση της σωματικής τους ανάπτυξης.
 
Το πρόβλημα των μετακινούμενων τμημάτων και η στέρηση του δικαιώματος των παιδιών να έχουν τη δική τους τάξη, όπου θα μπορούσαν να φυλάσσουν τα βιβλία και τα προσωπικά τους αντικείμενα, επιδεινώνεται και λόγω των καιρικών συνθηκών, καθώς οι μαθητές είναι εκτεθειμένοι άλλοτε στη σκόνη και άλλοτε στο κρύο και τη ζέστη, αφού οι ειδικές αίθουσες παραμένουν κλειστές σε χρόνο πέραν των ωρών διδασκαλίας.
 
Επεξεργάζεται λύσεις το υπουργείο Παιδείας
 
Ο Επαρχιακός Επιθεωρητής Μέσης Εκπαίδευσης, Ανδρέας Παπαστυλιανού, μιλώντας στον «Φ» ανέφερε ότι η θέση του Υπουργείου Παιδείας είναι πως οι τσάντες των παιδιών πρέπει να έχουν μέσα το ελάχιστο δυνατό βάρος, ωστόσο εξήγησε πως εάν δεν προχωρήσει η υιοθέτηση των τάμπλετ μέσα στα οποία θα υπάρχουν ηλεκτρονικά όλα τα βιβλία, δεν θα υπάρξει αποτελεσματική λύση με το βάρος της τσάντας.
 
Για το θέμα των μετακινούμενων τμημάτων, ο κ. Παπαστυλιανού ανέφερε πως από εκπαιδευτικής άποψης είναι καλύτερα να υπάρχουν θεματικές αίθουσες στα σχολεία. Ωστόσο, αντιλαμβανόμενος τη δυσαρέσκεια που υπάρχει στο Γυμνάσιο Λατσιών, ο κ. Παπαστυλιανού τόνισε πως επεξεργάζεται κάποια λύση και με βάση τους κανόνες και τις δημοκρατικές διαδικασίες, θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να συγκεράσει τις απόψεις καθηγητικού συλλόγου, γονέων και μαθητών, προκειμένου να υπάρξει οριστική επίλυση του θέματος.
 
Ο κ. Παπαστυλιανού ανέφερε εξάλλου πως στο παρελθόν είχε προτείνει ως λύση να προμηθευτούν τα παιδιά βαλίτσες με τροχούς αντί να φορτώνονται στους ώμους τις τσάντες, πρακτική πολύ διαδεδομένη στο εξωτερικό, ωστόσο η πρόταση του δεν έγινε αποδεκτή από τους γονείς.
 
Απηύθυνε τέλος έκκληση για συναίνεση και συνεργασία, τονίζοντας πως η συνεχής αντιπαράθεση δεν μπορεί να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα προς όφελος των παιδιών.

Παγκύπρια... πρωτοτυπία
 
Σημειώνεται ότι η ανάγκη ύπαρξης κάποιων μετακινούμενων τμημάτων είναι μια πρακτική που ακολουθείται σε κάποια σχολεία ως αποτέλεσμα της έλλειψης ικανοποιητικού αριθμού αιθουσών για κάλυψη των αναγκών. Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γονέων του Γυμνασίου Λατσιών στο εν λόγω σχολείο υπάρχουν αρκετές αίθουσες για να καλυφθούν οι ανάγκες για τις απαραίτητες ειδικές αίθουσες και τα ειδικά εργαστήρια.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο θεσμός των θεματικών αιθουσών για όλες ανεξαιρέτως τις αίθουσες διδασκαλίας ισχύει μόνο στο Γυμνάσιο Λατσιών και σε κανένα άλλο σχολείο ανά το παγκύπριο.
  Παναγιώτα Χαραλάμπους   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...