To Top
04:00 Κυριακή
26 Ιανουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
33 μήνες στο δρόμο, 48 διαφορετικές χώρες, 95.000 χλμ
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • 33 μήνες στο δρόμο, 48 διαφορετικές χώρες, 95.000 χλμ
Τελευταία Ενημέρωση: 24 Φεβρουαρίου 2019, 10:58 πμ
«Θα μείνω πάντα ιδανικός κι ανάξιος εραστής των μακρυσμένων ταξιδιών και των γαλάζιων πόντων», είχε γράψει ο ταξιδιώτης – ποιητής, Νίκος Καββαδίας, που πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στα καράβια. Ένα αιώνα μετά, ένας άλλος ταξιδιώτης, επιχειρεί να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα: Να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι ποιητής και το μεταφορικό του μέσο δεν είναι τα βαπόρια, αλλά η μοτοσικλέτα. Έχει όμως την ίδια δίψα να γνωρίσει τον κόσμο, αναζητώντας μέσα από την περιπέτεια καινούριους ανθρώπους, νέες κουλτούρες και παλιούς πολιτισμούς. Πρώτιστο ζητούμενο... η ελευθερία!
 
33 μήνες στο δρόμο, 48 διαφορετικές χώρες, 95.000 χιλιόμετρα, 40.000 φωτογραφικά κλικ και συνολικό κόστος 25.000 ευρώ! Αυτό είναι σε αριθμούς το ταξίδι του 35χρονου συμπατριώτη μας Κωνσταντίνου Κουσιαππή στην Ευρώπη, που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2016 και ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2019. Με μεταφορικό μέσο μια μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού που αγόρασε ειδικά για τους σκοπούς του ταξιδιού και με αποσκευές μια σκηνή, έναν υπνόσακο, ένα καμινέτο για να μαγειρεύει, μια φωτογραφική μηχανή και μπόλικη διάθεση για περιπέτεια. Άνθρωπος ροκ ως στάση και τρόπο ζωής, πνεύμα ανήσυχο, αντισυμβατικός, ανεξάρτητος, άνθρωπος με τάσεις φυγής από τότε που θυμάται τον εαυτό του, ο Κωνσταντίνος χρειάστηκε να δουλέψει χιλιάδες εργατοώρες, προκειμένου να μπορέσει να συγκεντρώσει τους οικονομικούς πόρους που ήταν απαραίτητοι για την πραγματοποίηση του ταξιδιού στη Γηραιά Ήπειρο.
 
Το πολύμηνο ταξίδι, το οποίο ξεκίνησε από την Τουρκία και ολοκληρώθηκε στο Σαν Μαρίνο, διακόπηκε μόνο μία φορά για μία βδομάδα, τον Αύγουστο του 2017, όταν ο Κωνσταντίνος επέστρεψε Κύπρο για το γάμο της αδερφής του. Πάντρεψε λοιπόν την Ευτυχία και κίνησε και πάλι για να βρει τη δική του ευτυχία!
 
Με μικρές στερήσεις και θυσίες, ο Κωνσταντίνος ξόδευε κατά μέσο όρο 23 ευρώ ημερησίως και στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονταν τα πάντα: καύσιμα, διατροφή, διαμονή, ανταλλακτικά και ασφάλεια της μηχανής, διόδια. Έμενε άλλοτε σε αντίσκηνο στη φύση και άλλοτε σε μικρά πανδοχεία και φθηνούς ξενώνες, αποκομίζοντας μοναδικές εμπειρίες και φίλους μιας ζωής. Φιλοξενήθηκε όμως και από δεκάδες ανθρώπους που γνώρισε στη διάρκεια του ταξιδιού, οι οποίοι δεν δίστασαν να του ανοίξουν την πόρτα του σπιτιού τους, προσφέροντάς του ένα πιάτο φαγητό και ένα ζεστό μπάνιο.
 
Επισκέφθηκε 48 πρωτεύουσες, πέραν των 400 μεγάλων πόλεων, χιλιάδες χωριά και εκατοντάδες κάστρα, ποτάμια, λίμνες, μνημεία και αξιοθέατα. Κι όλα αυτά με ήλιο και βροχή, με καιρικές συνθήκες δύσκολες, με χιόνια και θερμοκρασίες που σε κάποιες περιπτώσεις έφταναν του μείον 6 βαθμούς Κελσίου.
 

Δυσκολεύεται να απαντήσει στο ερώτημα ποια χώρα του άρεσε περισσότερο. «Από πού να αρχίσω και που να τελειώσω»; Παραμυθένιες και ονειρικές χαρακτηρίζει την Ισλανδία και την Νορβηγία. «Καταπράσινη μαγεία, λες και βγήκαν από πίνακα ζωγραφικής. Όπου κι αν κατασκηνώσεις έχεις θέα». Η πόλη που ενδεχομένως θα μπορούσε να ζήσει μόνιμα είναι το Σαράγεβο. «Πανέμορφη και πεντακάθαρη πόλη, με πλούσια ιστορία και κόσμο χαλαρό». Εντυπωσιασμένος δηλώνει επίσης με την Ρουμανία, αλλά και την Ισπανία για τη γλώσσα, την αρχιτεκτονική, την ιστορία, τον πολιτισμό. Έχει να λέει για τις ομορφιές των Σκανδιναβικών χωρών, για την φιλοξενία των Βαλκανίων, αλλά και για τις συγκλονιστικές εμπειρίες στο Άουσβιτς της Πολωνίας και στο Τσερνομπίλ της Ουκρανίας. Οι επτά τόνοι ανθρώπινων μαλλιών που άφησαν πίσω τους οι ναζί στο κολαστήριο του Μπίρκεναου ξυπνούν μνήμες φρικτές και διδάσκουν ιστορία, ενώ η εικόνα του αντιδραστήρα 4 που προκάλεσε τον πυρηνικό όλεθρο το 1986 θα υπενθυμίζει πάντα πόσο τρομακτική μπορεί να καταστεί η πυρηνική ενέργεια, οι επιπτώσεις της οποία είναι ορατές ακόμη και σήμερα, 33 χρόνια μετά το ατύχημα.

Κίνδυνο δεν διέτρεξε πουθενά, ήταν όμως προσεκτικός. Πέρασε από χώρες, στις οποίες δεν έκανε καν συνάλλαγμα. Παντού με κάρτα, σπάνια με μετρητά, για να μη γίνεται εύκολος στόχος. Ούτε μοναξιά ένιωσε στη διάρκεια του σχεδόν τριετούς ταξιδιού, αφού κάθε μέρα γνώριζε καινούριους ανθρώπους. Καλοί και κακοί άνθρωποι υπάρχουν παντού, όμως στην πλειοψηφία του ο κόσμος που γνώρισε ο Κωνσταντίνος ήταν άνθρωποι απλοί, καταδεκτικοί και φιλόξενοι. Έκανε φίλους σχεδόν σε όλες τις χώρες που επισκέφθηκε και με αρκετούς από αυτούς διατηρεί επαφή μέχρι σήμερα.
 
Κι αν κάτι του προξένησε έκπληξη είναι η άγνοια των Ευρωπαίων για τη χώρα μας. Πολύ λίγοι ξέρουν που βρίσκεται η Κύπρος και ακόμη πιο λίγοι γνωρίζουν για το πολιτικό μας πρόβλημα. «Δεν είμαστε ο ομφαλός της Γης, ούτε το κέντρο του κόσμου», λέει ο Κωνσταντίνος, τονίζοντας πως ακόμη και στην Τουρκία, με εξαίρεση τα παράλια, δεν έχουν ιδέα για την Κύπρο.
 
Ο Κωνσταντίνος βρίσκεται τώρα σε αναζήτηση εργασίας στην Κύπρο, προκειμένου να μπορέσει να μαζέψει τα χρήματα που θα του επιτρέψουν να πραγματοποιήσει το επόμενο ταξιδιωτικό του εγχείρημα σε κάποια άλλη ήπειρο, ενδεχομένως στην Ασία ή την Αφρική.
 
Είναι απόλυτα συνειδητοποιημένος και στοχοπροσηλωμένος σε αυτό που κάνει. Αν και έχει σπουδάσει Πληροφορική και ΜΜΕ, ο Κωνσταντίνος έχει αποφασίσει ήδη πως δεν θέλει μια σταθερή δουλειά πίσω από ένα γραφείο. Αυτό που θέλει είναι να εργάζεται τόσο όσο χρειάζεται για να κερδίζει κάποια χρήματα που θα του δίνουν την οικονομική άνεση να ταξιδεύει. Η μονιμότητα, η δουλειά καριέρας και η σύνταξη δεν τον αφορούν καθόλου. Το ενδεχόμενο να κάνει οικογένεια στο μέλλον δεν το απορρίπτει, ωστόσο δεν θέλει να σταματήσει να ταξιδεύει. Ιδανικά θα του άρεσε να ταξιδεύει παρέα με την οικογένειά του.
 
Ο τόπος είναι οι άνθρωποι
 
«Το ταξίδι είναι οι άνθρωποι κάθε χώρας, όχι τα κάστρα και οι λίμνες», λέει ο Κωνσταντίνος και οι ιστορίες που διηγείται αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Κάθε φωτογραφία που ξεφυλλίζει κρύβει από πίσω μια ιστορία. Για τη φιλοξενία και την καλοσύνη που δέχθηκε, για τις φιλίες που ανέπτυξε, για τις εμπειρίες που αποκόμισε, για τη γνώση που κέρδισε μα πάνω απ’ όλα για την αίσθηση της ελευθερίας που απόλαυσε! Εμπειρίες μοναδικές που άλλοι θα χρειάζονταν δυο και τρεις ζωές να συλλέξουν. Ο Κωνσταντίνος όμως βρήκε το νόημα της ζωής. «Μια ζωή έχουμε και δεύτερη ευκαιρία δεν θα υπάρξει. Περίπου ογδόντα χρόνια ζωής που μας αναλογούν, πρέπει να τα αξιοποιήσουμε στο έπακρο. Να βγούμε έξω από τις κοινωνικές νόρμες και τα πρέπει, να ζήσουμε τη ζωή μας λες και δεν υπάρχει αύριο»!
 
ΤΡΕΙΣ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ
 
Η πιο περιπετειώδης μέρα του ταξιδιού στην Ρουμανία

Η Ρουμανία είναι μια πανέμορφη χώρα. Κάθισα εκεί συνολικά 37 μέρες. Είχα ξεκινήσει από την Μαύρη Θάλασσα που είναι πεδιάδες και πορευόμουν δυτικά. Πέρασα ένα κομμάτι των Καρπαθίων και ήμουν σε μία παραδουνάβια διαδρομή, στα σύνορα με την Σερβία. Μία παροδική βλάβη στο GPS είχε ως αποτέλεσμα να βρεθώ ξαφνικά σε ένα κακοτράχαλο και δύσβατο χωματόδρομο 45 χιλιομέτρων. Κάθε χιλιόμετρο γινόταν όλο και πιο δύσκολο. Η περιοχή ήταν βραχώδης και όλο λάσπες και η διαδρομή εξαιρετικά δύσκολη, ειδικά με τον εξοπλισμό που κουβαλούσα στη μηχανή. Κάπου στα μισά της διαδρομής, μέσα στη μέση του πουθενά, με το τελευταίο χωριό να βρίσκεται σε απόσταση 15 χιλιομέτρων, έπεσα με τη μηχανή. Χρειάστηκα περίπου μία ώρα για να μπορέσω να σηκώσω τη μοτοσικλέτα από το έδαφος. Αφαίρεσα όλο τον εξοπλισμό, όμως η μηχανή είχε κολλήσει στις λάσπες. Τελικά τα κατάφερα, ήμουν όμως σε δίλημμα αν έπρεπε να επιστρέψω πίσω ή αν θα έπρεπε να συνεχίσω τη διαδρομή. Φύσει περιπετειώδης επέλεξα να συνεχίσω το δρόμο μου. Φόρτωσα ξανά τον εξοπλισμό στη μοτοσικλέτα και ξεκίνησα. Η διαδρομή αποδείχθηκε ακόμα πιο δύσκολη, στην πορεία συνάντησα μέχρι και άγρια άλογα. Αν πάθαινα κάτι σίγουρα θα περνούσαν πολλές μέρες μέχρι να μπορέσει κάποιος να με εντοπίσει. Όταν επιτέλους κατάφερα να μπω σε ασφάλτινο δρόμο, χαρούμενος που τα είχα καταφέρει, μου σκάει λάστιχο. Κουρασμένος και κατάκοπος καταφέρνω με χίλια ζόρια να το αλλάξω. Ένας άγνωστος περαστικός μοτοσικλετιστής προθυμοποιείται να με συνοδεύσει στην πιο κοντινή πόλη γιατί χρειάζομαι καύσιμα στη μηχανή. Φτάνουμε στην πόλη Ρέσιτσα και εγώ νηστικός, βρόμικος και κουρασμένος, μη μπορώντας να συνεχίσω άλλο, αποφασίζω να κατασκηνώσω πίσω από το βενζινάδικο. Προς μεγάλη μου έκπληξη με προσεγγίζει η 19χρονη κοπέλα που δούλευε στο βενζινάδικο και με προσκαλεί στο σπίτι και στην οικογένεια της για δείπνο, ενώ μου προσφέρει τη δυνατότητα να κάνω μέχρι και μπάνιο. Ήταν η πρώτη φορά που συνέβαινε αυτό στη διάρκεια του ταξιδιού και μου είχα κάνει τρομερή εντύπωση η φιλοξενία αυτών των ανθρώπων. Με την Άντρεα, την κοπέλα που μου έδωσε εκείνο το βράδυ ένα πιάτο φαγητό, έχουμε κρατήσει επικοινωνία και σχεδιάζει σύντομα να επισκεφθεί την Κύπρο.

Κατασκήνωση σε δάσος με αρκούδες στην Σλοβακία

Στην Σλοβακία ταξίδευα με μία φίλη που είχε έρθει από Κύπρο για μία βδομάδα και είχαμε συμφωνήσει ότι θα ζήσει γι’ αυτό το διάστημα όπως ακριβώς ζούσα εγώ. Είχε έρθει στην Κρακοβία της Πολωνίας και την ίδια μέρα επισκεφθήκαμε το Άουσβιτς και ακολούθως μπήκαμε στην Σλοβακία. Τις πρώτες δύο μέρες μέναμε σε ξενώνες και έπειτα αγοράσαμε ένα έξτρα υπνόσακο για να μπορέσουμε να κατασκηνώσουμε. Περάσαμε την οροσειρά Τάτρας, που χωρίζει την Σλοβακία από την Πολωνία, και ανοίξαμε το χάρτη για να δούμε που θα κατασκηνώσουμε. Βρήκαμε μια πανέμορφη τοποθεσία στο βουνό, με πανύψηλα δέντρα, πυκνή βλάστηση και ένα φράγμα, όπου μπορούσαμε να στήσουμε τη σκηνή μας. Με εύκολη πρόσβαση σε κεντρικό δρόμο, σε περίπτωση που συνέβαινε κάτι, η τοποθεσία φάνταζε ιδανική για κατασκήνωση. Στήσαμε λοιπόν τη σκηνή μας, μαγειρέψαμε, φάγαμε και αφού άρχισε να σουρουπώνει ακούστηκαν τα πρώτα μουγκρητά. Αμέσως κατάλαβα ότι επρόκειτο για μουγκρητά από αρκούδες, όμως δεν ήθελα να πανικοβάλω τη φίλη μου. Όταν πλέον η φίλη μου αντιλήφθηκε τι συνέβαινε, την κυρίευσε ο φόβος. Έπρεπε να εγκαταλείψουμε άρον – άρον το μέρος αυτό γιατί νιώθαμε πλέον ότι βρισκόμασταν σε κίνδυνο. Έδωσα στη φίλη μου ένα φακό και εγώ άρχισα να μαζεύω τον εξοπλισμό. Με χέρια τρεμάμενα η κοπέλα κρατούσε το φανάρι και εγώ μέσα σε δέκα λεπτά είχα μαζέψει τα πάντα. Η εύκολη πρόσβαση σε κεντρικό δρόμο αποδείχθηκε σοφή και σωτήρια επιλογή. Αν και δεν είδαμε ποτέ τις αρκούδες, μάθαμε αργότερα ότι όντως στην περιοχή διαβιούν εκατοντάδες αρκούδες.
 
Το φιλόξενο ζεύγος από την Γερμανία και ο απροσδόκητος φίλος από την Γαλλία

Στη διάρκεια του ταξιδιού του ο Κωνσταντίνος γνώρισε ανθρώπους πολλούς και ανέπτυξε φιλικές σχέσεις. Δύο από αυτούς ήταν ο Κάι και η Άντχεν, ένα ζευγάρι Γερμανών μοτοσικλετιστών, που συνάντησε στον τέταρτο μήνα του ταξιδιού του στη Νορβηγία. Αμέσως έπιασαν κουβέντα και αφού τους εξήγησε για το ταξίδι που έκανε, του πρότειναν να τους επισκεφθεί στο Αμβούργο όπου διέμεναν. Πράγματι, ο Κωνσταντίνος τους επισκέφθηκε και φιλοξενήθηκε στο σπίτι τους συνολικά δύο φορές. Μέχρι και κλειδιά του σπιτιού τους έδωσαν στον Κωνσταντίνο.

Στη διάρκεια της παραμονής του στο Αμβούργο, ο Κωνσταντίνος δέχεται ένα μήνυμα από έναν άγνωστο, επίσης μοτοσικλετιστή, τον Τζέρεμι από την Γαλλία, ο οποίος είχε δει μέσα σε δύο μέρες όλα τα βίντεο (περίπου 80 επεισόδια στον αριθμό) που είχε αναρτήσει ο Κωνσταντίνος στην προσωπική του ιστοσελίδα. Εντυπωσιασμένος από το ταξιδιωτικό εγχείρημα του Κωνσταντίνου, ο Τζέρεμι τον προσκαλεί να επισκεφθεί την Γαλλία. Όπερ και έγινε. Δύο μέρες μετά ο Κωνσταντίνος πάει Γαλλία και για όλο το διάστημα που βρίσκεται στη χώρα δεν πληρώνει ούτε σεντ σε διαμονή και διατροφή. Είχε φροντίσει για όλα ο άγνωστος φίλος, ο Τζέρεμι. Του έβγαλε μάλιστα και πρόγραμμα διαδρομών με διανυχτερεύσεις σε πόλεις και χωριά όπου ο Τζέρεμι είχε φίλους που ανέλαβαν τη φιλοξενία του Κωνσταντίνου. Μετά από περιπλάνηση δύο εβδομάδων, ο Κωνσταντίνος συναντήθηκε με τον Τζέρεμι, ο οποίος τον φιλοξένησε στο σπίτι του για τις επόμενες μέρες. Οι δυο τους έγιναν φίλοι και απόλαυσαν με τις μοτοσικλέτες τους απίστευτες διαδρομές σε Νορμανδία και Βρετάνη.

Η διαδρομή που ακολούθησε ο Κωνσταντίνος
 
Το ταξίδι του Κωνσταντίνου ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2016 και ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2019. Οι χώρες που επισκέφθηκε ήταν οι ακόλουθες: Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Μολδαβία, Ουκρανία, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία, Φιλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Πολωνία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Σερβία, Κοσσυφοπέδιο, Σκόπια, Ελλάδα, Αλβανία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Κροατία, Σλοβενία, Αυστρία, Λίχνενσταϊν, Ελβετία, Γερμανία, Τσεχία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Αγγλία, Ουαλία, Σκωτία, Βόρεια Ιρλανδία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Δανία, Ισλανδία, Νησιά Φαρόε, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Γιβραλτάρ, Ανδόρα, Μονακό, Ιταλία, Βατικανό, Σαν Μαρίνο.
 
Live Trip Traveller: «Το ταξίδι γίνεται πιο όμορφο, όταν το μοιράζεσαι με άλλους…»
 
Ο Κωνσταντίνος στη διάρκεια του ταξιδιού του χρησιμοποιούσε μια πρωτότυπη εφαρμογή (application) για ταξιδιώτες που θέλουν να μοιραστούν το ταξίδι τους με φίλους, αλλά και ανθρώπους που έχουν πάθος με τα ταξίδια. Το Live Trip Traveller δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες της εφαρμογής να αποστέλλουν «ζωντανές ανταποκρίσεις» (κείμενο και φωτογραφία) κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Όλες οι απεσταλμένες ζωντανές ανταποκρίσεις αποτυπώνονται πάνω σε ένα live χάρτη, στον οποίο οι επισκέπτες της σελίδας μπορούν να παρακολουθήσουν το ταξίδι.
  Παναγιώτα Χαραλάμπους   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...