To Top
19:51 Πέμπτη
2 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Ανησυχούν γονείς και εκπαιδευτικοί μετά το νέο περιστατικό βίας
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Ανησυχούν γονείς και εκπαιδευτικοί μετά το νέο περιστατικό βίας
Τελευταία Ενημέρωση: 27 Φεβρουαρίου 2019, 2:12 μμ
Την καταδίκη της για το σοβαρό περιστατικό βίας που εξελίχθηκε σε σχολείο της Επαρχίας Λάρνακας εκφράζει με σημερινή ανακοίνωση της η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης ενώ την ανησυχία τους για την αύξηση των κρουσμάτων βίας εκφράζουν και οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ και  ΟΛΤΕΚ, που μετέβησαν το πρωί στο συγκεκριμένο σχολείο.
 
Στην ανακοίνωση των οργανωμένων γονέων αναφέρεται ακόμα ότι, «μεταφέρουμε τη συμπαράστασή και συμπάθεια μας προς τον μαθητή και τους εκπαιδευτικούς, που έχουν τραυματιστεί αλλά και στις οικογένειές τους.  Δηλώνουμε επίσης ότι θα στηρίξουμε τις όποιες προσπάθειες για άμεση λήψη μέτρων για αποφυγή μελλοντικών περιστατικών βίας».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σε παρακολούθηση από τις Ψυχιατρικές Υπηρεσίες ο 18χρονος
 
Η Συνομοσπονδία, «κατανοεί την αγανάκτηση των εκπαιδευτικών και στηρίζει την απόφαση  των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ & ΟΛΤΕΚ για αποχή από τα μαθήματα, για μία διδακτική περίοδο, σήμερα Τετάρτη» και παράλληλα εκφράζει την βαθιά ανησυχία της και «κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για τα συνεχώς αυξανόμενα περιστατικά βίας».
 
Απευθύνει τέλος έκκληση στους αρμόδιους φορείς να πάρουν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση και κατ’ επέκταση, την οριστική καταπολέμηση τους.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στάση εργασίας καθηγητών για περιστατικό βίας
 
Σε ανακοίνωση τους οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ εκφράζουν «την έντονη ανησυχία, προβληματισμό αλλά και αγανάκτηση" για το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα να εκδηλώνονται πολύ σοβαρά κρούσματα βίας και αντικοινωνικής συμπεριφοράς σε σχολικές μονάδες.

Οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ, μετά και το χθεσινό πολύ σοβαρό περιστατικό, αποφάσισαν να καλέσουν τα μέλη τους να κατέλθουν σήμερα σε μονόωρη στάση εργασίας σε όλα τα Γυμνάσια, Λύκεια και τις Τεχνικές Σχολές, την 5η περίοδο, στέλνοντας έτσι ξεκάθαρο μήνυμα ότι "δεν πρόκειται να ανεχθούν άλλο την αδράνεια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, την ώρα που κινδυνεύει η ασφάλεια και υγεία τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των μαθητών, εξαιτίας της αύξησης των ακραίων συμπεριφορών βίας και παραβατικότητας".
 
Οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις, σύμφωνα με την ανακοίνωση, προτίθεται να ζητήσουν κατ’ επείγουσα συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού για συζήτηση του θέματος και για λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων, να ζητήσουν συναντήσεις με άλλους εκπαιδευτικούς εταίρους (Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, Οργανωμένους Γονείς, Σύνδεσμο Διευθυντών, ΠΣΕΜ κ.ά.) για λήψη κοινών αποφάσεων και ανάληψη δράσεων.
 
Η ΠΟΕΔ στηρίζει την απόφαση ΟΕΛΜΕΚ- ΟΛΤΕΚ
 
Η ΠΟΕΔ, σε σημερινή της ανακοίνωση εκφράζει τη στήριξή της στις θέσεις που εξέφρασαν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ και στην απόφασή τους να προχωρήσουν σήμερα σε μονόωρη στάση εργασίας «προκειμένου να αναδειχθεί, για πολλοστή φορά, η αδήριτη ανάγκη να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά προς όφελος, πρωτίστως, των ίδιων των παιδιών τα θέματα παραβατικότητας/αποκλίνουσας συμπεριφοράς».
 
Όπως αναφέρεται, «για ακόμη μια φορά, γινόμαστε μάρτυρες στο ίδιο έργο θεατές, με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού να αρκείται σε εύηχες θεωρητικές διακηρύξεις, ανακοινώσεις και τοποθετήσεις, χωρίς οποιοδήποτε ουσιαστικό περιεχόμενο. Χωρίς να λαμβάνονται αποφάσεις που θα συμβάλουν, αφενός μεν στην αποτελεσματικότερη διαχείριση ενός από τα μεγαλύτερα προβλήματα που ταλανίζει εδώ και χρόνια το Δημόσιο Σχολείο, αφετέρου δε στην απαραίτητη πρόληψη η οποία επιβάλλεται να αρχίζει από το Νηπιαγωγείο».
 
«Τα φαινόμενα παραβατικής/αποκλίνουσας συμπεριφοράς είναι αυξημένα τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας και των διαφόρων κοινωνικών προβλημάτων που οξύνθηκαν και τα οποία επηρεάζουν, αναμφίβολα, τα παιδιά που τα βιώνουν στο οικογενειακό ή και ευρύτερο περιβάλλον τους. Δυστυχώς το Δημόσιο Σχολείο εξακολουθεί να παραμένει χωρίς τις απαραίτητες υποστηρικτικές δομές για να στηρίξει τόσο τα παιδιά που παρουσιάζουν παραβατική/αποκλίνουσα συμπεριφορά όσο και τα υπόλοιπα παιδιά», προστίθεται.
 
Επιβάλλεται, όπως αναφέρει η ΠΟΕΔ στην ανακοίνωση της, «χωρίς άλλη καθυστέρηση, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού να εγκύψει με σοβαρότητα, αποφασιστικότητα και σωστό προγραμματισμό για να υλοποιήσει τους Στρατηγικούς Σχεδιασμούς, τα Σχέδια Δράσης και τις διακηρύξεις που, δυστυχώς, παραμένουν ως απλά κείμενα πολιτικής στα συρτάρια. Η μερική και αποσπασματική υλοποίησή τους που εφαρμόζεται σε κάποιες περιπτώσεις είναι ελλιπής και αναποτελεσματική».
 
Η ΠΟΕΔ υπενθυμίζει ακόμα ότι, στις 29 Μαΐου 2018, σε σύσκεψη που έγινε στο ισόγειο του Υπουργείου Παιδείας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, «καταθέσαμε πολυσέλιδα έγγραφα με εισηγήσεις για σφαιρική και ολιστική αντιμετώπιση του πολυδιάστατου προβλήματος προκειμένου να συζητηθεί διεξοδικά και να εξευρεθούν σωστές και αποτελεσματικές λύσεις».
 
«Ως ΠΟΕΔ και σε συνεργασία με τις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ θα επιδιώξουμε να έχουμε τις αμέσως επόμενες μέρες συνάντηση με τους Οργανωμένους Γονείς Προδημοτικής, Δημοτικής, Μέσης/Τεχνικής και Ειδικής Εκπαίδευσης για να αποφασίσουμε από κοινού συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, μέσα από το οποίο θα ζητούμε και θα απαιτούμε χωρίς καθυστέρηση, χωρίς οποιεσδήποτε δικαιολογίες τη λήψη μέτρων και την υλοποίηση όσων προνοούνται στους Σχεδιασμούς και στις εξαγγελθείσες Εθνικές Στρατηγικές», καταλήγει η ανακοίνωση.  
 
Η ΠΣΕΜ στηρίζει τη στάση εργασίας καθηγητών 
 
Η ΠΣΕΜ στηρίζει, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, τη στάση εργασίας μίας διδακτικής περιόδου, που πραγματοποίησαν σήμερα οι καθηγητές στη Μέση και Τεχνική Εκπαίδευση, με αφορμή το νέο κρούσμα βίας.
 
Τέτοια περιστατικά έχουν τη ρίζα τους σε κοινωνικές αιτίες, αναφέρει η Παγκύπρια Συντονιστική των μαθητών, σημειώνοντας ότι είναι γι’ αυτό θεωρούν πως πρέπει να δοθεί έμφαση στη πρόληψη τέτοιων περιστατικών και όχι στην καταστολή, η οποία πολλές φορές επιδεινώνει ή μεταφέρει το πρόβλημα εκτός σχολείων.
 
Πρέπει, προσθέτει, με άμεσα μέτρα να στηριχθούν οι ευάλωτες ομάδες, καθώς το πρόβλημα δεν υπάρχει εντός του σχολείου, αλλά είναι ένα κατεξοχήν πρόβλημα της κοινωνίας που αναπόφευκτα μεταφέρεται και εντός του σχολείου. Επιπλέον, είναι η άποψη της ΠΣΕΜ, πρέπει άμεσα να ενισχυθεί ο θεσμός του εκπαιδευτικού ψυχολόγου, «ο οποίος δυστυχώς τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στο περιθώριο καθώς αντιστοιχεί μόλις ένας εκπαιδευτικός ψυχολόγος σε 2,500 χιλιάδες μαθητές».
 
Τέλος, η ΠΣΕΜ επαναλαμβάνει ότι ο κατεξοχήν τρόπος με τον οποίο μπορούν να μειωθούν αυτά τα φαινόμενα είναι μέσα από τη δημιουργία ενός ανθρώπινου και δημοκρατικού σχολείου, ενός σχολείου ευχάριστου για τους μαθητές, που θα παρέχει ολόπλευρη μόρφωση και θα καλλιεργεί την κριτική σκέψη, κρατώντας έτσι το μαθητή μακριά από τέτοια φαινόμενα.
 
Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...