Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2021: Εκδήλωση διαμαρτυρίας των απεργών εκπαιδευτικών, οι οποίοι απασχολούνται στα απογευματινά και βραδινά προγράμματα του Υ.Π.Π.Α.Ν., έξω από τον χώρο της πρώτης συνεδρίας της νεοσύστατης Βουλής των Αντιπροσώπων. Η διαμαρτυρία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της επ’ αόριστον απεργίας των 4,700 εκπαιδευτικών, η οποία ξεκίνησε στις 11 Μαΐου 2021. Βασικό αίτημα, η κατάργηση της αγοράς υπηρεσιών και η επαναφορά της μισθωτής εργασίας στα εν λόγω προγράμματα, καθώς και η συμμόρφωση του κράτους με την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου (2020), που δικαίωσε τους εκπαιδευτικούς σε προσφυγή τους, εκπροσωπούμενοι από την ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ (2013).

Πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται η κυρία Αννίτα Δημητρίου, βουλεύτρια του ΔΗ.ΣΥ. Οι απεργοί, χωρίς δεύτερη σκέψη, φωνάζουν: «Αννίτα, θυμήσου τη δέσμευσή σου». Ως γνωστόν, η Αννίτα Δημητρίου, πρώην μέλος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, είχε πολλάκις δεσμευτεί, μαζί με την κοινοβουλευτική της ομάδα, να σταθεί δίπλα από τους εκπαιδευτικούς, μέχρι την κατάργηση της αγοράς υπηρεσιών, η οποία, κατά την άποψή της, «δεν έχει θέση στη δημόσια παιδεία, ακόμα και εάν δεν υπήρχε απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου».

Η πρόσφατη αυτή δήλωσή της, επιστρέφει επίμονα στις μνήμες των απεργών με την εξαγγελία του ονόματός της στη θέση της ΠτΒ. Τα συνθήματά τους, τώρα, περνούν εντός της αίθουσας της Βουλής. Μέσα από τις κάμερες, καταλήγουν με πείσμα και οργή στους τηλεοπτικούς δέκτες των πολιτών. Ο πρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, βγαίνει από την αίθουσα και περπατά προς τους απεργούς. Σε ζωντανή μετάδοση και στη μαρτυρία πλέον χιλιάδων πολιτών, δεσμεύεται να ασκήσει ρόλο διαμεσολαβητή για επίλυση του φλέγοντος ζητήματος. Προσπαθεί, έτσι, να κατευνάσει τα πνεύματα των οργισμένων εκπαιδευτικών, των οποίων η αξιοπρέπεια βιάζεται καθημερινά εδώ και 8 χρόνια, από τις αποφάσεις των πολιτικών στελεχών του κυβερνόντος κόμματος. 

 – Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2021: Ο Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Χάρης Γεωργιάδης υποδέχονται στα γραφεία του ΔΗ.ΣΥ τις συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ, οι οποίες εκπροσωπούν τους εκπαιδευτικούς, καθώς και εκπροσώπους των προγραμμάτων. Στη συνάντηση, ο Αβέρωφ Νεοφύτου δεσμεύεται να δράσει αποτελεσματικά, «ακόμα και εάν μια ενδεχόμενη πρόταση επίλυσης του χρόνιου αυτού ζητήματος κοστίσει ένα-δυο εκατομμύρια στον κρατικό προϋπολογισμό. Ποσό μηδαμινό», κατά τα λεγόμενα του ιδίου, «μπροστά στην ανισότητα που έχει προκαλέσει η επιβολή της αγοράς υπηρεσιών και στην κατηγοριοποίηση των εργαζομένων σε εκπαιδευτικούς διαφορετικών ταχυτήτων».

Ταυτόχρονα, ο Χάρης Γεωργιάδης δεσμεύεται να μελετήσει το ζήτημα με τους αρμόδιους υπουργούς Παιδείας και Οικονομικών και να επανέλθει. Αμφότεροι, δεσμεύονται δημόσια σε μια δεύτερη συνάντηση με την ίδια αντιπροσωπεία την αμέσως επόμενη εβδομάδα, για ανακοίνωση των διαβημάτων τους. Έντονο παραμένει στις μνήμες των παρευρισκομένων το κτύπημα του χεριού του Αβέρωφ Νεοφύτου στην καρέκλα λέγοντας, «αυτό που θα σας ανακοινώσω σε μία εβδομάδα, αυτό είναι που θα ισχύσει».

Μέχρι και σήμερα, Νεοφύτου και Γεωργιάδης παραμένουν άφαντοι. Ταυτόχρονα, σε αναμονή βρίσκεται και η τήρηση των δεσμεύσεων της ΠτΒ, Αννίτας Δημητρίου.

 – Τετάρτη, 30 Ιουνίου 2021: Η κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, στην πρώτη της κιόλας συνεδρία, ζητά με επιστολή της την παρέμβαση του υπουργού Παιδείας Πρόδρομου Προδρόμου, για επίλυση του εν λόγω ζητήματος. Ο υπουργός Παιδείας παρουσιάζεται αποφασισμένος να δράσει αποτελεσματικά ως προς τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας. Αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, όμως, ο Πρόδρομος Προδρόμου παραμένει αδιάλλακτος, ενώ την ίδια στιγμή δεν είναι σε θέση να παραθέσει στην επιτροπή τεκμηριωμένα επιχειρήματα που να αιτιολογούν την στάση του αυτή. Στις 6 Ιουλίου 2021, το Υ.Π.Π.Α.Ν. προχωρά ανένδοτο σε προκηρύξεις θέσεων εργασίας και πάλι με το καθεστώς της αγοράς υπηρεσιών, ωσάν να μην υπάρχει απεργία σε εξέλιξη, δεσμεύσεις παντός είδους σε αιώρηση και μια δικαστική απόφαση σε απαξίωση.

 – Τετάρτη, 14 Ιουλίου 2021: Η κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού καλεί όλα τα μέρη σε συνεδρία για κατεπείγουσα συζήτηση του ζητήματος. Οι εκπρόσωποι των αρμόδιων υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών, αδυνατούν να παραθέσουν τεκμηριωμένες και ολοκληρωμένες απαντήσεις στα ερωτήματα που τους τίθενται, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι, η επίλυση του ζητήματος εναπόκειται τώρα πια στην πολιτική βούληση των στελεχών της κυβέρνησης. Η Επιτροπή αποφασίζει ομόφωνα να αποστείλει επιστολή, αυτή τη φορά προς τον ΠτΔ, ζητώντας πλέον τη δική του πολιτική παρέμβαση για επίλυση του ζητήματος πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Ο πρόεδρος της επιτροπής, Παύλος Μυλωνάς, δεσμεύεται δημόσια να παραδώσει ο ίδιος την εν λόγω επιστολή στον ΠτΔ. Η τήρηση των δεσμεύσεων του προέδρου και των μελών της επιτροπής, βρίσκεται επίσης σε αναμονή.

 – Ιούλιος 2021: Η Κύπρος σε αιώρηση. Ο φετινός Ιούλιος ξεχειλίζει και πάλι από αιωρούμενες δεσμεύσεις. Οι 4,700 εκπαιδευτικοί ανήκουν σε ένα ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο, όπου η κυβέρνηση παρουσιάζεται αποφασισμένη να δράσει αποτελεσματικά για αντιμετώπιση: (1) της παραβίασης των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών από την Τουρκία, ενώ το Υπουργικό Συμβούλιο αγνοεί πλήρως τις αποφάσεις του ιδίου του Διοικητικού Δικαστηρίου, (2) της οριστικής εκπόρνευσης της Αμμοχώστου, ενώ το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 οργανώνεται με μοναδικό στόχο τη διχοτόμηση της Κύπρου, (3) της βίας ενάντια στην ελευθεροτυπία και στους θεσμούς της δημοκρατίας, ενώ ο πρόεδρος του Δ.Σ. του συγκροτήματος «ΔΙΑ» κουνά το δάκτυλο στον ΠτΔ, ο οποίος με την σειρά του κουνά το δάκτυλο σε εργαζόμενους δημοσιογράφους, ορίζοντας το πότε και το γιατί θα τους πάρει ο δαίμονας περίπατο, (4) της κατάρρευσης του συστήματος υγείας, ενώ η διοίκηση του Υπουργείου Υγείας προσομοιάζει με ποδοσφαιρική ομάδα, και (5) της διάλυσης της δημόσιας παιδείας, ενώ το Υ.Π.Π.Α.Ν., μαζί με άλλες παρασκηνιακές φωνές, εμμένουν στην εφαρμογή της αγοράς υπηρεσιών, με τα πλοκάμια της να επεκτείνονται τώρα και στην πρωινή εκπαιδευτική ζώνη, αγνοώντας πάντοτε την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου. 

 – Ιούλιος 2021: Η οργή μας σε εξέγερση. Η ανοχή και η υπομονή έχουν εξαντληθεί. Δεν μας έχουν κουράσει τα 8 χρόνια ακατάπαυστου αγώνα. Μας έχει εξοργίσει η κοροϊδία των κατά τα άλλα ειλικρινέστατων αρμοδίων που καθορίζουν το μέλλον μας, η επιφανειακή και πρόσκαιρη ευαισθησία των κατά τα άλλα υπεύθυνων κυβερνητικών στελεχών, το μέτριο και συμφεροντολογικό ενδιαφέρον των κατά τα άλλα συμπαθέστατων καιροσκόπων, η αναποτελεσματικότητα των ενεργειών μιας κατά τα άλλα αποφασιστικής κυβέρνησης, και η μη τήρηση των δεσμεύσεων των κατά τα άλλα αποτελεσματικών πολιτικών προϊσταμένων του κράτους.

Η Δημόσια Παιδεία υπόκειται σε καθημερινό βιασμό, ενόσω η Κυπριακή Δημοκρατία της κλείνει σαγηνευτικά το δεξί της μάτι. Καθώς όμως η Δημόσια Παιδεία φλέγεται, η Οργή μας ολοένα και φουντώνει. Η πυρόσβεσή της, απαιτεί υπεύθυνη πολιτική παρέμβαση από τους απανταχού και χρόνια δεσμευμένους ηγέτες, με την ευχή να σωθεί ότι έχει απομείνει από τις στάχτες μιας διαχρονικά κακόβουλης και φονικής πυρκαγιάς. Με την ελπίδα, να σωθεί ότι έχει απομείνει από μια Δημοκρατία που πασχίζει με νύχια και με δόντια να διατηρηθεί Κυπριακή στην ολότητά της! 

* Πρόεδρος Παγκύπριας Ένωσης Καθηγητών Μουσικών Σχολείων