Εκ του αποτελέσματος κρίνεται ο καθένας. Το άνοιγμα του τουρισμού στην Κύπρο από 1ην Απρίλιου 2021, με βαρύγδουπα λόγια και ευχολόγια για προσέλκυση ικανοποιητικών αριθμών τουριστών, είναι χωρίς αντίκρισμα, την στιγμή που η Κύπρος βρίσκεται στο κόκκινο στην κατάταξη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης & Ελέγχου Νόσων (ECDC). Η κακή διαχείριση της πανδημίας (πχ μη ικανοποιητικό και στοχευμένο πρόγραμμα εμβολιασμού των Κυπρίων, με αποτέλεσμα να μην εμπνέει ασφάλεια, αυξημένα κρούσματα στην κοινότητα, κλπ) κρατά την Κύπρο όμηρο στο κόκκινο και είναι ο αποτρεπτικότερος παράγοντας για τουρίστες που θέλουν να ταξιδέψουν στην Κύπρο γιατί όταν επιστρέψουν στη χώρα τους πρέπει να μπουν σε καραντίνα για 10-14 ημέρες.

Σύγκριση Μαγιόρκα – Κύπρου: Οι πτήσεις για την Κύπρο από τη Γερμανία κατά την περίοδο του Πάσχα ήταν σχεδόν ανύπαρκτες. Τα ξενοδοχεία που άνοιξαν και άρχισαν να δέχονται τουρίστες από την 1ην Απριλίου μετρούνται στα δάκτυλα των δυο χεριών.

Οι πτήσεις για τη Μαγιόρκα από τη Γερμανία, κατά την περίοδο του Πάσχα, που ανακοίνωσαν οι αεροπορικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη γερμανική αγορά, αμέσως μετά την άρση της ταξιδιωτικής προειδοποίησης που ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση είναι:

Η Condor ξεκίνησε στα τέλη Μαρτίου από 8 αεροδρόμια της Γερμανίας τις πασχαλινές πτήσεις προς Μαγιόρκα. Από τη Φρανκφούρτη, το Ντίσελντορφ, το Αμβούργο και τη Λειψία η Condor έχει έως και 4 πτήσεις την ημέρα. Επίσης, υπάρχουν πτήσεις προς Μαγιόρκα από το Βερολίνο, το Ανόβερο, τη Στουτγκάρδη και τη Ζυρίχη.

Αύξηση των κρατήσεων για τη Μαγιόρκα είχε και η θυγατρική της Lufthansa, Eurowings, που γνωστοποίησε 300 επιπλέον πτήσεις για τις διακοπές του Πάσχα. Το πρόγραμμα αυξήθηκε στα αεροδρόμια του Ντίσελντορφ, του Αμβούργου και της Κολωνίας / Βόννης, με τις πρώτες επιπλέον πτήσεις να έχουν ξεκινήσει στις 18 Μαρτίου. Σημαντική αύξηση πτήσεων ανακοίνωσε και η Lufthansa.

Η Ryanair ανακοίνωσε 200 επιπλέον πτήσεις από τη Γερμανία προς την Πάλμα ντε Μαγιόρκα και το Αλικάντε, το Πάσχα. Από τις 28 Μαρτίου έως τα μέσα Απριλίου, σχεδόν 40.000 επιπλέον θέσεις διατίθενται σε 22 διαδρομές. 

Η TUI Fly άνοιξε επίσης τη σεζόν νωρίτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί: Στις 21 Μαρτίου, το πρώτο αεροπλάνο απογειώθηκε από το Ανόβερο, από το Ντίσελντορφ και τη Φρανκφούρτη. Η αεροπορική εταιρεία της TUI σχεδιάζει καθημερινές πτήσεις από τέσσερα γερμανικά αεροδρόμια στη Μαγιόρκα μέχρι το καλοκαίρι.

Από τις 27 Μαρτίου, επίσης, ξεκίνησε η Sundair το πρόγραμμα του Πάσχα, με πτήσεις από το Βερολίνο. από το Ντίσελντορφ και το Ανόβερο και από τις 3 Απριλίου από την πόλη Kassel στην πολιτεία της Έσσης. 

Η Wizz Air ξεκίνησε επίσης από την 1η Απριλίου πτήσεις από Ντόρτμουντ προς Μαγιόρκα, κάθε Πέμπτη και Κυριακή. 

* Hospitality and Tourism Director Mansystems Business Consultants Ltd, Μέλος ΣΕΣΕΚ