Το IDEA είναι ένα μη κερδοσκοπικό κέντρο καινοτομίας, που κάτω από την «ομπρέλα» του καλύπτει τα ικανά «μυαλά» του τόπου μας, που φιλοδοξούν να αναπτύξουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες. Η Διευθύντρια του Κέντρου Καινοτομίας IDEA, Αγγέλα Παναγιώτου, μιλά στον Insider για την αποστολή, τις δραστηριότητες και την προσφορά του οργανισμού σε κοινωνία και οικονομία, αλλά και την συμβολή που έχει η Τράπεζα Κύπρου στην ανάπτυξη του IDEA.  

Τι είναι το IDEA και ποια είναι η αποστολή του;

Το IDEA είναι μία «μηχανή» παραγωγής νέων startups και νέων “entrepreneurs” που δίνει πίσω στην οικονομία έτοιμες επιχειρήσεις. Ξεκινήσαμε το 2015 με όραμα, συνέπεια και πείσμα δημιουργώντας το μεγαλύτερο, ολοκληρωμένο, μη κερδοσκοπικό Κέντρο Καινοτομίας της Κύπρου, μέσα από την επιβεβλημένη ανάγκη στήριξης και κεφαλαιοποίησης των μυαλών της χώρας μας, ιδιαίτερα μετά από την οικονομική κρίση του 2013 που διήλθε ο τόπος. Είναι ένας οργανισμός τον οποίο μπορούν να εμπιστεύονται νέοι, φιλόδοξοι επιχειρηματίες οι οποίοι αναζητούν δωρεάν στήριξη και υλοποίηση της ιδέας τους. Και μέσα από μια προσεκτική στρατηγική, φέραμε το IDEA στο σημείο που είναι σήμερα – ένα Κέντρο, που έχει στηρίξει 70 νεοφυείς επιχειρήσεις, έχει βραβευθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανάμεσα σε 29 χώρες και έχει αποκτήσει ηγετικό ρόλο στο κυπριακό οικοσύστημα.

Αποστολή του IDEA είναι να παραμείνει ένα αστείρευτο εκκολαπτήριο νεοφυών επιχειρήσεων, ένα Κέντρο Ανάπτυξης Καινοτόμων Επιχειρήσεων – ένας “Business Incubator” αυστηρά προσανατολισμένος στη μεταφορά πραγματικού οφέλους στην κυπριακή οικονομία, στη δημιουργία ενεργών επιχειρήσεων, με κύκλο εργασιών και διεθνείς προοπτικές. Παράλληλα, το IDEA θα συνεχίσει να καλλιεργεί την κουλτούρα “giving back” και εθελοντισμού ανάμεσα στην κοινωνία, απευθυνόμενο σε επιφανείς επιχειρηματίες και επιτυχημένους οργανισμούς, ενώ θα συνεχίσει να εργάζεται συνειδητά προς την αλλαγή της κουλτούρας της κυπριακής κοινωνίας ως προς την καινοτομία και την προβολή και αναβάθμιση της Κύπρου στο διεθνή χάρτη καινοτομίας, ως επιχειρηματικό κέντρο και γέφυρα μεταξύ Ασίας, Ευρώπης και Αφρικής. 

Δραστηριότητες του κέντρου που «τρέχουν» αυτή την στιγμή; 

Εμείς, στο IDEA, δεν εφησυχάζουμε και τείνουμε το χέρι σε νέες συνεργασίες και πρωτοπόρες δραστηριότητες προς όφελος των startups μας και του οικοσυστήματος γενικότερα. Η εξεύρεση μηχανισμών co-funding τόσο για startups όσο και για incubators, μαζί με κρατικούς και άλλους φορείς, στο μοντέλο που ήδη ισχύει στα υπόλοιπα «startup nations» είναι μέσα στους πρωταρχικούς μας στόχους. Η περαιτέρω ανάπτυξη της κουλτούρας της κοινωνίας υπέρ της καινοτόμου επιχειρηματικότητας ως εναλλακτικής μορφής καριέρας – τόσο ανάμεσα στον επιχειρηματικό κόσμο, όσο και ανάμεσα στους νέους μας είναι, επίσης, κύριο μέλημά μας και εργαζόμαστε σθεναρά προς αυτή την κατεύθυνση. Η υπογραφή Μνημονίων Συναντίληψης με επιφανείς Οργανισμούς, όπως, η πρόσφατη μεταξύ του Επικεφαλής Επιστήμονα της Κυπριακής Δημοκρατίας και του IDEA στην παρουσία του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας & Ψηφιακής Πολιτικής, υπογραμμίζει τη σθεναρή συνεργασία που έχουμε πετύχει μεταξύ Δημόσιου-Ιδιωτικού τομέα για το κοινό όφελος. Η αγαστή συνεργασία μας με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου εξασφαλίζει πλέον περισσότερες ευκαιρίες σε νέους από τον κόσμο των τεχνών και του πολιτισμού να μετατρέψουν τα ταλέντα τους σε επιχείρηση. Ήδη, η νέα σειρά podcasts που εγκαινιάσαμε με τίτλο “Culture means business”, καθώς και η συνέχιση του Cultural Hackathon στοχεύουν στο να βοηθήσουν επιχειρηματίες, αλλά και άτομα που ασχολούνται με την τεχνολογία και τον πολιτισμό, να αναπτύξουν ιδέες που προωθούν τη διεπιστημονική επιχειρηματικότητα στον χώρο του πολιτισμού. To IDEA συμμετέχει, επίσης, στο νέο χρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. πρόγραμμα ENTRANCE – «Enhancing the ENTRepreneurial mindset of non-business Academics in Europe». Το έργο αποτελεί ένα δομημένο, ευρωπαϊκό και διεπιστημονικό περιβάλλον κατάρτισης που στόχο έχει την ενίσχυση της επιχειρηματικής νοοτροπίας και των ικανοτήτων των ακαδημαϊκών με μη επιχειρηματική δραστηριότητα, εξοπλίζοντάς τους ταυτόχρονα με παιδαγωγικές προσεγγίσεις κατάλληλες για την προώθηση της επιχειρηματικής ώθησης των μαθητών.  Και βεβαίως, αυτή την περίοδο «τρέχει» ο 6ος κύκλος νεοφυών εταιρειών του IDEA, ο οποίος φέτος φιλοξενεί 12 νέες, ιδιαίτερα καινοτόμες ομάδες σε τομείς όπως της ναυτιλίας, τεχνητής νοημοσύνης, αειφόρου ενέργειας, ψυχαγωγίας και εστίασης, πολιτισμού, οικονομικής τεχνολογίας, smart cities, ειδικών θεματικών τουρισμού, ιατρικής τεχνολογίας και παραγωγής βιοτροφής.  

Ποιες δραστηριότητες έχει να επιδείξει το IDEA από τη μέρα ίδρυσής του μέχρι σήμερα; 

Μέσα στα 6 χρόνια λειτουργίας μας, συμμετείχαμε σε πάρα πολλά σημαντικά φόρουμ και διοργανώσεις. Χαρακτηριστικά να αναφέρω ότι συμμετείχαμε στο Cybersecurity Cyberdefence Hackathon που ήταν το πρώτο στην Κύπρο, με την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κύπρο, το Υπουργείο Άμυνας, το Υπουργείο Παιδείας και την Πρεσβεία του Ισραήλ στην Κύπρο. Συνεργαζόμαστε στον Κυπριακό Διαγωνισμό Επιχειρηματικότητας, που διοργανώνεται από το Κέντρο Επιχειρηματικότητας – C4E και το Πανεπιστήμιο Κύπρου, που έχει ως στόχο την καλλιέργεια επιχειρηματικής κουλτούρας μεταξύ επιστημόνων, ιδρυτών εκκίνησης και επιχειρηματιών υψηλής τεχνολογίας προκειμένου να μεταμορφώσει τις ιδέες τους σε πραγματικές επιχειρήσεις και σε κορυφαίες εταιρείες του αύριο. Συμμετέχουμε ως κριτές στο “Cyprus Startups Virtual Pitch Competition” του Πανεπιστημίου Κύπρου, στο Διαγωνισμό Virtual Startups Κύπρου που διοργανώθηκε διαδικτυακά από την Invest Cyprus – Κυπριακή Υπηρεσία Προώθησης Επενδύσεων με την Ετήσια Συνάντηση Επενδύσεων και το Υπουργείο Οικονομίας των ΗΑΕ, σε μια πρωτοβουλία για τη σύνδεση των οικοσυστημάτων εκκίνησης καις στο “Bridges of Solidarity Hackathon” που διοργάνωσε ο Οργανισμός Νεολαίας. Συμμετείχαμε ψηφιακά στο DLD Innovation Festival Τελ Αβίβ για 4η χρονιά, στην 5η Σύμπραξη Καινοτομίας ΕΕ-Ινδίας μετά από πρόσκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για εκπροσώπηση του κυπριακού οικοσυστήματος, με 15 μέλη από 15 χώρες της ΕΕ και 15 πόλεις της Ινδίας, στην εταιρική σχέση καινοτομίας ΕΕ-Σρι Λάνκα (EU-SLIP) – μια νέα πρωτοβουλία, όπου προέκυψαν ισχυρές συνέργειες και πιθανοί τομείς συνεργασίας με διάφορες οντότητες και νεοσύστατες επιχειρήσεις της Σρι Λάνκα και πρόσφατα ξεκινήσαμε συνεργασία με το Tech Hub Network της Αφρικής-Ευρώπης Innovation Partnership (AEIP).

Παρακολουθήσαμε το συνέδριο Women in Diplomacy and Leadership που διοργάνωσε η Πρέσβειρα των ΗΠΑ, συμμετείχαμε για 4η χρονιά στο Φεστιβάλ Καινοτομίας DLD που αποτελούταν από ειδικές εκδηλώσεις και μία επαγγελματική Σύνοδο Κορυφής, καθώς επίσης σε 5ήμερο σεμινάριο για την Οικονομική Διπλωματία που διοργάνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών και σε συνάντηση στρογγυλής τραπέζης για συμφωνία ερευνητικής συνεργασίας με το Cambridge Center for Alternative Finance (CCAF), στην Ετήσια Συνάντηση Επενδύσεων (AIM).

Ποια κριτήρια πρέπει να πληροί κάποιος για να μπορεί να αποταθεί σε εσάς; 

Πρωταρχικός στόχος είναι η δημιουργία και το λανσάρισμα ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας που έχει το στοιχείο της καινοτομίας. Θα πρέπει να αποτελεί μία λύση σε ένα νέο πρόβλημα ή να επιλύει ένα υφιστάμενο πρόβλημα με ένα νέο, καινοτόμο τρόπο. Σίγουρα, χρειάζεται η σύσταση μιας δυνατής ομάδας που να την χαρακτηρίζει η δέσμευση προς επίτευξη του στόχου, καθαροί ρόλοι, αποφασιστικότητα και αντοχή στις προκλήσεις. Παράλληλα, η ιδέα αυτή πρέπει να έχει τα φόντα και να μπορεί να επεκταθεί εκτός συνόρων. Η ιδέα που κατατίθεται, θα πρέπει να διαθέτει συγκεκριμένο στόχο, καθαρό επιχειρηματικό μοντέλο και βεβαίως να μπορεί να πείσει πιθανούς επενδυτές. 

Ποια η προσφορά του κέντρου καινοτομίας στην κοινωνία; 

Ο κοινωνικοοικονομικός χαρακτήρας του IDEA είναι ουσιαστικός και επιβεβλημένος. Μαζί με τη στήριξη της Τράπεζας Κύπρου, στηρίζουμε κάθε χρόνο νέες, νεοφυείς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, από το στάδιο της ιδέας μέχρι και το στάδιο των πωλήσεων, επένδυσης και επέκτασής τους στο εξωτερικό, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Έχουμε δει, με περηφάνεια και ευχαρίστηση, startups που ξεκίνησαν από κοντά μας να ανελίσσονται και να προσφέρουν στην κοινωνία, όπως η AbleBook (www.ablebook.com.cy), που κατάφερε να συνδέσει τα άτομα με κινητικά προβλήματα μέσα στο κοινωνικό σύνολο. Κύριο μέλημα μας είναι να προάγουμε τη νεανική και γυναικεία επιχειρηματικότητα, να παρέχουμε ευκαιρίες σε άτομα με κινητικές ή άλλες δυσκολίες και να στηρίζουμε στο ξεκίνημά τους, γυναίκες – επιχειρηματίες με μικρά παιδιά προσφέροντας δωρεάν mentoring και δωρεάν έκθεση στα ΜΜΕ. Η κουλτούρα εθελοντισμού και αφιλοκερδούς προσφοράς στην κοινωνία (giving back) που το IDEA «έχτισε» και αναπτύσσει, απευθυνόμενο σε καταξιωμένους επιχειρηματίες και οργανισμούς, είναι επίσης ενδεικτικό της ανθρωποκεντρικής του κουλτούρας και στόχευσης. Θα συνεχίσουμε να «κτίζουμε» στο επόμενο μυστικό επιτυχίας, το “giving back” και είμαστε εξαιρετικά ευτυχείς που έχουμε φέρει μαζί 120 επιτυχημένους επιχειρηματίες, ακαδημαϊκούς, εταιρείες, ειδικούς και οργανισμούς που προσφέρουν αφιλοκερδώς στους νέους μας, από την Κύπρο και από όλο τον κόσμο. 

Με ποιο τρόπο συμβάλει στην λειτουργία και ανάπτυξη του IDEA η Τράπεζα Κύπρου; 

Προς όφελος των startups μας, το IDEA “κτίζει” περαιτέρω στο μεγαλύτερο πλεονέκτημά του, τον ισχυρό “Corporate Partner”, την Τράπεζα Κύπρου, χωρίς να μειώνουμε καθόλου τη μεγάλη προσφορά των πολύτιμων εταίρων μας, οι οποίοι στηρίζουν αφιλοκερδώς το έργο μας. Η πλήρης χρηματοδότηση που παρέχεται στα startups μας, προέρχεται αποκλειστικά από την κοινωνικοοικονομική προσφορά της Τράπεζας προς τον τομέα της καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. Η εμπειρία και το εκτενές δίκτυο συνεργατών της, αποτελεί παράλληλα έναν πολύτιμο σύμμαχο στην παροχή γνώσεων προς τα startups που συμμετέχουν στο πρόγραμμά μας. Το λεγόμενο “commercialization” – ένα θέμα στο οποίο πρέπει να εγκύψουμε σοβαρά, υλοποιείται, επίσης, σταδιακά και ουσιαστικά με την αρωγή της Τράπεζας Κύπρου. Και βεβαίως, το γεγονός ότι το IDEA αποτελείται από ανθρώπινο δυναμικό της Τράπεζας το οποίο φιλοξενείται στις μοντέρνες, πλήρως αναβαθμισμένες κτιριακές εγκαταστάσεις του Συγκροτήματος στη Φανερωμένη, είναι ακόμη ένα πλεονέκτημα για το λειτούργημα που επιτελεί. 

Διακρίσεις του κέντρου καινοτομίας σε Κύπρο και εξωτερικό;

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος του IDEA επιβεβαιώνεται και μέσα από τα βραβεία που έχει πάρει, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Η πρώτη θέση που λάβαμε στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα European Enterprise Promotion Awards 2019, στην κατηγορία «Επένδυση σε Επιχειρηματικές Ικανότητες», ήταν μία στιγμή εθνικής υπερηφάνειας! Όταν μέσα στην αίθουσα ήχησε το: “And the winner is… Cyprus!”, μεμιάς, το μικρό μέγεθος της χώρας μας, φάνταζε μεγάλο, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι δεν είναι το μέγεθος της χώρας που μετρά, αλλά το μέγεθος του μυαλού, της αρμονικής συνεργασίας και της απόλυτης δέσμευσης.

Το IDEA, έλαβε επίσης, χρυσό βραβείο στον διαγωνισμό Responsible Business Awards 2019 στην κατηγορία «Συνεργασία Επιχείρησης – Τοπικής Κοινότητας/Κράτους» και αργυρό βραβείο στον τομέα “Cause advocacy” για τους καινοτόμους και αποτελεσματικούς τρόπους με τον οποίο προωθεί την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα στον τόπο μας. Άλλες διακρίσεις είναι η πρόσκλησή μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκπροσωπήσουμε την Κύπρο στην Ινδία, Σρι Λάνκα και Αφρική, oι προσκλήσεις από το State Department στις ΗΠΑ και από το Υπουργείο Οικονομίας των ΗΑΕ-Ντουμπάι και η συνεργασία μας με το Υπουργείο Εξωτερικών όπου εκπροσωπούμε, ως εθνική αποστολή στο εξωτερικό, την Κύπρο μας.  

Insider