Ένας εκπρόσωπος της νέας γενιάς γεωργών άρπαξε την ευκαιρία που του δόθηκε για τη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης και επιχειρηματικότητας και προχώρησε στη δημιουργία μιας ελκυστικής υδροπονικής μονάδας με φιλόδοξες προοπτικές για το μέλλον, η οποία δημιουργήθηκε με τη σημαντική συνεισφορά του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 (ΠΑΑ). Πρόκειται για την εταιρεία Planty Aeroponics Mediterranean Ldt που βρίσκεται στον Ψεματισμένο, της οποίας ιδρυτής είναι ο κ. Λούης Τόφας. 

Η θερμοκηπιακή μονάδα, παράγει 35 διαφορετικά λαχανικά και μικροφύτρες, και έχει ως στόχο την ποιότητα και την αγνότητα, δηλαδή τα παραγόμενα προϊόντα να είναι ακριβώς όπως αυτά που καλλιεργούμε στους λαχανόκηπους των σπιτιών μας.

Η συγκεκριμένη μονάδα, στα σύνορα Ψεματισμένου – Μαρωνίου, άρχισε τη λειτουργία της το 2020 και είναι μια επένδυση αξίας €1 εκατομμυρίου, με τη συνεισφορά του ΠΑΑ να ανέρχεται στις €600 χιλιάδες. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κηπευτικό θερμοκήπιο και εργοστάσιο συσκευασίας στην Κύπρο, το οποίο αντικατοπτρίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις εξαγγελίες της Πολιτείας για ενθάρρυνση νέων ανθρώπων να ασχοληθούν με τη γεωργία, για χρήση καινοτόμων πρακτικών και νέων τεχνολογιών στον πρωτογενή τομέα, καθώς και για φιλοπεριβαλλοντική και έξυπνη γεωργία, μακριά από φυτοφάρμακα και άλλες, βλαβερές για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, ουσίες.

Στη μονάδα καλλιεργούνται φύτρα, που είναι μια ολοκληρωμένη τροφή, χωρίς χώμα και ήλιο αλλά με τη χρήση θρεπτικού διαλύματος (δηλαδή νερό με λίπασμα). Τα φυτά μπορούν να μεγαλώσουν με τις ρίζες τους απευθείας στο νερό ή μέσα σε αδρανή υλικά, όπως είναι η άμμος ή η ελαφρόπετρα. 

Τη διαδικασία αυτή τη γνωρίσαμε στα πρώτα στάδια του Δημοτικού, όταν τοποθετούσαμε τη φακή σε βαμβάκι, μετά το βάζαμε δίπλα από το παράθυρο και ξεκινούσαν να φυτρώνουν βλαστάρια με τη βοήθεια της φύσης. 

Και με τη μέθοδο υδροπονίας, από τη σπορά μέχρι και την τελική ωρίμανση, ακολουθούνται όλα τα βήματα της φύσης. Αυτή η φυσική μέθοδος παραγωγής γίνεται σε ένα προστατευόμενο περιβάλλον με αποτέλεσμα οι ψεκασμοί να μειώνονται μέχρι και 70%, σε σύγκριση με τις συμβατικές μεθόδους παραγωγής. Τα προϊόντα της μονάδας εμπλουτίζουν ήδη τις γεύσεις πιάτων εστιατορίων, ενώ διατίθενται και στις υπεραγορές.  

Ο κ. Τόφας, ως νέος γεωργός, εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τις ευκαιρίες που του δόθηκαν μέσω του ΠΑΑ 2014-2020. Είναι ένας από τους 190 νέους γεωργούς που έλαβαν επιχορήγηση από το Μέτρο 4.1 «Επενδύσεις που βελτιώνουν τις συνολικές αποδόσεις και τη βιωσιμότητα των γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων» και το Μέτρο 6.1 «Ενίσχυση πρώτης εγκατάστασης νέων γεωργών». 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Σε έναν χώρο 10.850 τετραγωνικών μέτρων, ο κ. Τόφας, με την εταιρεία του Aeroponics Mediterranean Ltd, καλλιεργεί και συσκευάζει μικροφύτρες, οι οποίες είναι αρωματικά χόρτα που βρίσκονται στην πρώτη φάση της ανάπτυξής τους. Είναι μικροσκοπικά λαχανικά και συλλέγονται όταν είναι 8-14 ημερών, έχοντας μόλις αναπτύξει τα πρώτα τους φύλλα. Πρόκειται για πολύ τρυφερά λαχανικά, ωστόσο έχουν πλούσια γεύση και προσφέρουν μια ωραία νότα χρώματος σε ποικιλίες πιάτων.

750 νέοι γεωργοί εισήλθαν στον πρωτογενή τομέα

Επίκεντρο της Μεταβατικής Περιόδου 2021-2022 παραμένουν ασφαλώς οι νέοι γεωργοί. Σημαντικότερο κίνητρο για προσέλκυση των νέων στο γεωργικό επάγγελμα αποτελεί η ενίσχυση της πρώτης εγκατάστασης, η οποία παραχωρείται σε όλους τους νέους κάτω των 40 ετών που αποφασίζουν να ενταχθούν για πρώτη φορά ως αρχηγοί γεωργικής εκμετάλλευσης. Τονίζεται ότι οι νέοι γεωργοί λαμβάνουν, εκτός από σημαντική προτεραιότητα, και υψηλότερο ποσοστό ενίσχυσης επί της συνολικής επένδυσης.

Αξίζει να αναφερθεί πως από το 2004 μέχρι σήμερα ενισχύθηκαν γύρω στους 750 νέους γεωργούς, οι οποίοι έχουν εισέλθει στον πρωτογενή τομέα ως γεωργοί πλήρους απασχόλησης, ενώ το ενδιαφέρον έχει αυξηθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.  

Επίσης, ένα ιδιαίτερα θετικό σημείο που προκύπτει είναι πως η πλειονότητα των νέων γεωργών υλοποιεί επενδυτικά σχέδια που χρηματοδοτούνται μέσω του επενδυτικού μέτρου. 

Αναφορικά με τη β’ προκήρυξη για εγκατάσταση νέων γεωργών που θα ισχύσει για την περίοδο 2021-2022, το κονδύλι στήριξης ανέρχεται στα €5 εκατ. Συγκεκριμένα το εφάπαξ ποσό έχει αυξηθεί στα €55 χιλ. από τις €20 χιλ. που ήταν μέχρι σήμερα, ενώ αναγνωρίζεται η ιδιαιτερότητα των ορεινών περιοχών και δίνεται η πρόσθετη ενίσχυση για καινοτόμες προσεγγίσεις. Αξιοσημείωτο είναι παράλληλα και το γεγονός πως έχουν συμπεριληφθεί και οι εισηγήσεις των νέων στα σχέδια της μεταβατικής περιόδου, στα πλαίσια της διαβούλευσης που έγινε σε συνεργασία με τον Οργανισμό Νεολαίας.

Ναυαρχίδα το επενδυτικό Μέτρο

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να υπάρξει και για την περίοδο 2021-2022 για το Μέτρο 4.1, με το κονδύλι να ανέρχεται στα €30 εκατομμύρια. Στο πλαίσιο του Μέτρου θα παρέχεται ενίσχυση για υλοποίηση επενδύσεων σε γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, στοχεύοντας στον εκσυγχρονισμό, στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και των περιβαλλοντικών επιδόσεων. 

Συγκεκριμένα, το εν λόγω Μέτρο, σύμφωνα με τον υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστα Καδή, αποτελεί τη ναυαρχίδα της μεταβατικής περιόδου του ΠΑΑ, τόσο όσον αφορά στη χρηματοοικονομική του βαρύτητα, αφού λαμβάνει ένα σημαντικό ποσοστό της δημόσιας δαπάνης του ΠΑΑ, όσο και στη σημασία του, αφού στοχεύει άμεσα στη βελτίωση της τεχνολογίας και εκμηχάνιση της παραγωγής στις γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. 

Συγκεκριμένα, κατά τη Μεταβατική Περίοδο 2021-2022  διατηρείται το υποσχέδιο για τις ορεινές περιοχές, εισάγοντας βελτιωμένες διατάξεις σχετικά με τα αντιχαλαζιακά συστήματα. 

Επίσης προνοείται:

• χρηματοδότηση δράσεων έξυπνης γεωργίας και εισαγωγή νέων τεχνολογιών, 

• χρηματοδότηση πράσινων καινοτομιών με αυξημένα ποσοστά ενίσχυσης, 

• νέο υποσχέδιο εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων για αρδευτικούς σκοπούς, 

• διατήρηση υποσχεδίου για τη διαχείριση κτηνοτροφικών αποβλήτων, 

• η στήριξη της αιγοπροβατοτροφίας, 

• στήριξη και άλλων τομέων προτεραιότητας. 

Επιπλέον αυξήθηκε το συνολικό ποσό της β’ προκήρυξης του Επενδυτικού Μέτρου 4.1 κατά  €10 εκατ. για κάλυψη όλων των επιλέξιμων αιτήσεων. Μεγάλο μέρος των πρόσθετων πόρων θα δοθεί για έγκριση όλων των επιπρόσθετων αιτήσεων στον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας.