Του Charles Bovaird

Η τιμή του bitcoin έχει “βυθιστεί” το τελευταίο διάστημα, με το κρυπτονόμισμα να χάνει πάνω από το ήμισυ της αξίας του από τα μέσα Απριλίου και να κατρακυλά σχεδόν ως τα 30.000 δολάρια το πρωί της Τετάρτης.

Το μεγαλύτερο και δημοφιλέστερο ψηφιακό νόμισμα του πλανήτη υποχώρησε έως τα 30.201,96 δολάρια εχθές, καταγράφοντας πτώση άνω του 55% από το ιστορικό υψηλό των σχεδόν 65.000 δολαρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία της CoinDesk. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θα συνεχιστεί η κατάρρευση του bitcoin ή έχει «πιάσει πάτο»;

Μέχρι το βράδυ της Τετάρτης, ωστόσο, το κρυπτονόμισμα είναι ανακάμψει και διαπραγματευόταν κοντά στις 38.000 δολάρια, με τους αναλυτές να προσπαθούν να ρίξουν λίγο “φως” στις πρόσφατες κινήσεις της τιμής του αλλά και να προβλέψουν την πορεία του βραχυπρόθεσμα.

Κατακόρυφη “βουτιά”

“Οι πωλήσεις στην αγορά bitcoin ήταν ανηλεείς κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ώρου, ευθυγραμμιζόμενες πλήρως με τις αυξημένες εισφορές στα ανταλλακτήρια του δικτύου blockchain”, αναφέρει ο Sean Rooney, επικεφαλής αναλυτής της Valkyrie Investments.

“Τη Δευτέρα, το ανταλλακτήριο Binance πρωτοστάτησε στις συναλλαγές με περισσότερα από 53.000 bitcoin να έχουν βγει προς πώληση”, προσθέτει ο Rooney. 

Ο Nick Mancini, αναλυτής της εταιρείας παροχής δεδομένων για την αγορά κρυπτονομισμάτων Trade The Chain, εξηγεί πώς οι εξελίξεις αυτές επηρεάζουν την τιμή του.

“Το bitcoin κινείται επί του παρόντος 45% χαμηλότερα από την κορυφή των σχεδόν 65.000 δολαρίων του Απρίλιο”, σημειώνει και προσθέτει: “Το βραχυπρόθεσμο συναίσθημα φαίνεται να κατρακυλά μαζί με την τιμή του, αλλά φαίνεται ότι τελικά αυτοί οι δύο παράγοντες συνδυάζονται ανοίγοντας τον δρόμο για την περαιτέρω υποχώρησή του”. 

“Τα καλά νέα”, σύμφωνα με τον Mancini, “είναι ότι το κρίσιμο επίπεδο στήριξης του bitcoin στο εύρος των 30.000 δολαρίων αποδείχθηκε ισχυρό κατά τη διάρκεια της πτώσης, γεγονός που προκάλεσε την ανάκαμψη της τιμής του από τα 30.000 δολάρια σχεδόν στα 37.000 δολάρια μέσα σε μία μόλις ώρα”. 

Όσον αφορά τα επόμενα επίπεδα στήριξης, ο Mancini σημειώνει: “Τα βασικά επίπεδα στήριξης διαμορφώνονται στα 28.500 δολάρια, στα 24.000 δολάρια και στα 20.000 δολάρια, τα οποία όλα συνάδουν με τα αντίστοιχα επίπεδα των εκκρεμών συναλλαγών (αγοράς και πώλησης)”.

Ο David Keller, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της StockCharts.com, προσθέτει: “Η πτώση στα 30.000 δολάρια για το bitcoin ήταν εύλογη από τεχνική άποψη, καθώς αποτελεί 100% επιστροφή στα χαμηλά του Ιανουαρίου. Μετά από ένα τέτοιο σοβαρό sell-off, ζητούμενο είναι η σταθερότητα”.

Αναφορικά με το επίπεδο όπου εκτιμά ότι “θα εισέλθουν και πάλι οι αγοραστές, με αρκετή δύναμη ώστε να ανεβάσουν την τιμή;”, ο Keller απαντά: “Μέχρι στιγμής, τα 30.000 δολάρια αποτελούν το νέο κατώτατο όριο για το bitcoin, δεδομένης της προηγούμενης στήριξης της τιμής και της εισροής αγοραστών σήμερα το πρωί”.

“Υπερπουλημένη” αγορά

Λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες εξελίξεις, και την υποχώρηση που έχει καταγράψει το bitcoin από τα μέσα Απριλίου και μετά, πάντως, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η αγορά ενδέχεται να έχει αντιδράσει υπερβολικά.

Ο δείκτης σχετικής ισχύος (RSI) του ψηφιακού νομίσματος, ένας τεχνικός δείκτης που δείχνει την ορμή ενός περιουσιακού στοιχείου, πρόσφατα υποχώρησε στο “χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020, υποδεικνύοντας ότι το bitcoin είναι εξαιρετικά υπερπουλημένο”, αναφέρει ο Mancini.

Επισημαίνει, επίσης, ότι ταλαντωτής MACD (Moving Average Convergence Divergence: Κινητός Μέσος Όρος Σύγκλισης-Απόκλισης), ένας άλλος δείκτης τάσης που χρησιμοποιούν οι τεχνικοί αναλυτές, “βρίσκεται επίσης στο χαμηλότερο επίπεδο στην ιστορία του bitcoin, καταδεικνύοντας περαιτέρω ότι το bitcoin έχει υπερπωληθεί”.

“Η αγορά αναμένεται να σημειώσει κάποια ανάκαμψη”, προσθέτει ο Rooney, αλλά επισημαίνει ότι “μια ισχυρή ανάκαμψη βραχυπρόθεσμα δεν είναι πιθανή”.

“Μια διόρθωση αυτού του μεγέθους εν μέσω μιας ‘αγοράς ταύρων’ μοιάζει με ‘ψάρι έξω από το νερό’, αλλά η έλλειψη μοτίβων κορύφωσης υποδηλώνει ότι ο ανοδικός κύκλος δεν έχει τελειώσει”, σημειώνει.

“Τα μακροπρόθεσμα θεμελιώδη του δικτύου blockchain παραμένουν ισχυρά με νέους χρήστες να εισρέουν”, καταλήγει

[σ.σ.: Η επένδυση σε κρυπτονομίσματα ή ψηφιακά νομίσματα είναι εξαιρετικά κερδοσκοπική και η αγορά είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτη. Όποιος το σκέφτεται θα πρέπει να είναι έτοιμος να χάσει ολόκληρη την επένδυσή του. Είμαι κάτοχος bitcoin, bitcoin cash, litecoin, ether και EOS].

Πηγή: Forbes