Υπό διερεύνηση από τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, βρίσκεται σοβαρό περιστατικό θρόμβωσης, το οποίο παρουσίασε γυναίκα 39 ετών, αγγλικής καταγωγής, κάτοικο Πάφου, η οποία είχε εμβολιαστεί πριν από 15 μέρες με το εμβόλιο της AstraZeneca, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν έχει εμβολιαστεί στην Κύπρο ή στο εξωτερικό. Η γυναίκα νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Υγείας, οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες συλλέγουν όλα τα δεδομένα γύρω από το περιστατικό ενώ εξετάζουν κατά πόσο συνδέεται με το εμβόλιο. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πονοκέφαλος η τρίτη δόση του εμβολίου – Οφέλη και ρίσκα

Ακολούθως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, όλα τα δεδομένα θα υποβληθούν και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ο οποίος θα πραγματοποιήσει τη δική του διερεύνηση. 

Πολύ νωρίς να λεχθεί οτιδήποτε, λέει η Έλ. Παναγιωτοπούλου

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, Έλενα Παναγιωτοπούλου, ανάφερε πως το περιστατικό είναι υπό διερεύνηση από τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, οι οποίες συλλέγουν δεδομένα, τα οποία θα υποβληθούν στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), ο οποίος επίσης θα το διερευνήσει.

Απαντώντας σε ερώτηση αν έχει εντοπιστεί στην Κύπρο άλλο παρόμοιο περιστατικό, η  κ. Παναγιωτοπούλου ανέφερε ότι «δεν είχαμε άλλο τέτοιο περιστατικό στην Κύπρο σε τόσο σοβαρή μορφή».

Όπως ανέφερε είναι πολύ νωρίς να λεχθεί οτιδήποτε, αφού σημείωσε οι Υπηρεσίες δεν γνωρίζουν ακόμα το ιστορικό της ασθενούς, ούτε αν λάμβανε κάποια φαρμακευτική αγωγή.

«Μπορεί να λάμβανε μια φαρμακευτική αγωγή, που πιθανώς να προκάλεσε αυτό. Μπορεί το ιστορικό της να ήταν τέτοιο, ώστε να προκλήθηκε αυτό. Δεν έχουμε καθόλου το ιστορικό για να υπάρχει συσχετισμός αυτή τη στιγμή με τον εμβολιασμό», είπε.

Διαβεβαίωσε πως το περιστατικό βρίσκεται υπό διερεύνηση και σύντομα θα καταλήξουν σε  συμπεράσματα.