To Top
22:54 Σάββατο
4 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
7.689 μαθητές στην κούρσα των παγκυπρίων εξετάσεων
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • 7.689 μαθητές στην κούρσα των παγκυπρίων εξετάσεων
  18 Μαΐου 2019, 5:00 πμ  
Στον μαραθώνιο αγώνα των Παγκύπριων Εξετάσεων θα ριχτούν από την ερχόμενη Δευτέρα 7.689 μαθητές, κυνηγώντας καλύτερες προοπτικές για το μέλλον τους. Οι υποψήφιοι, που θα παρακαθίσουν στις εξετάσεις, θα διεκδικήσουν είτε μια θέση σε Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κύπρου και της Ελλάδος, είτε το απολυτήριο Λυκείου. Όπως προκύπτει από τα φετινά στοιχεία της Υπηρεσίας Εξετάσεων, δημοφιλέστερο τμήμα είναι εκείνο της Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, με τις σπουδές στα παιδαγωγικά τμήματα να έχουν χάσει τη δημοτικότητά τους. Την αυλαία των Παγκύπριων Εξετάσεων 2019, θα ανοίξουν και φέτος τα Νέα Ελληνικά, ενώ τα μαθήματα θα ολοκληρωθούν στις 13 Ιουνίου 2019, με Γαλλικά, Εικαστικές Εφαρμογές και Φυσική Τεχνικών Σχολών.
 
Όπως εξήγησε στον «Φ» ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εξετάσεων, Δημήτρης Χανδριώτης, φέτος στις Παγκύπριες Εξετάσεις θα συμμετάσχουν 7.689 μαθητές. «Από αυτούς θέλουν να σπουδάσουν οι 7.365 νέοι υποψήφιοι και 324 παλαιοί απόφοιτοι. Επιπλέον, 1.994 μαθητές θα παρακαθίσουν μόνο για σκοπούς απόλυσης». Ο κ. Χανδριώτης ανέφερε, παράλληλα, ότι οι 5.695 μαθητές επιθυμούν την εγγραφή τους σε πανεπιστημιακά ιδρύματα της Κύπρου και της Ελλάδας και επίσης 654 μαθητές διεκδικούν την εγγραφή τους σε Στρατιωτικές Σχολές. Είπε επίσης ότι 940 άτομα έχουν ζητήσει διευκολύνσεις. 
   
Ως προς τα δημοφιλέστερα τμήματα των φετινών υποψηφίων, σημείωσε ότι οι περισσότεροι έχουν συμπεριλάβει στις επιλογές τους το τμήμα Ψυχολογίας, φτάνοντας στα 1.942 άτομα. Ακολουθούν το τμήμα Διοίκησης Ξενοδοχείων και Τουρισμού του ΤΕΠΑΚ, με 1.852 υποψηφίους. Το τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου του ΤΕΠΑΚ, με 1.685 υποψηφίους. Το τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης του ΤΕΠΑΚ, με 1.557 υποψηφίους. Το τμήμα Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου, με 1.530 υποψηφίους. Το τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ, με 1.318 υποψηφίους. Το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου, με 1.226 υποψηφίους. Το τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κύπρου, με 1.138 υποψηφίους. 
 
«Είμαστε έτοιμοι για την ομαλή διεξαγωγή των Παγκύπριων Εξετάσεων 2019. Προετοιμαζόμαστε εδώ και καιρό, γνωρίζοντας ότι χρειάζονται πολλή προσοχή», σημείωσε ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εξετάσεων και προέτρεψε τους μαθητές να αφήσουν πίσω το άγχος τους, να ξεκουραστούν και να γράψουν συγκεντρωμένοι. «Οι υποψήφιοι θα πρέπει να βρίσκονται στα εξεταστικά κέντρα τουλάχιστον 15 λεπτά νωρίτερα από την ώρα έναρξης της εξέτασης, έχοντας μαζί τους μπλε πένα», ανέφερε και υπογράμμισε: «Τα κινητά τηλέφωνα θα μείνουν έξω από τις αίθουσες της εξέτασης, διαφορετικά θεωρείται δολίευση και το γραπτό τους μηδενίζεται. Πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες», τόνισε. Διαβεβαίωσε, παράλληλα, ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση του αδιάβλητου των εξετάσεων. «Όπως και τις προηγούμενες χρονιές, οι θεματοθέτες θα βρίσκονται 24 ώρες πριν το εκάστοτε μάθημα, αποκομμένοι σε ξενοδοχείο, ώστε να ετοιμάσουν τα θέματα όπου και θα φύγουν για να διαμοιραστούν στα σχολεία». 
 
Πρώτη στις επιλογές η Ιατρική Σχολή
 
Στη δεκάδα των τμημάτων πρώτης επιλογής, εξήγησε ο κ. Χανδριώτης, σταθερή θέση στην κορυφή κατέχει η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, με 562 υποψηφίους. Δεύτερο έρχεται το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, με 490 υποψηφίους. Ακολουθούν το τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, με 347 υποψηφίους. Το τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, με 281 υποψηφίους. Το τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, με 227 υποψηφίους. Το τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, με 206 υποψηφίους. Το τμήμα Μαγειρικές Τέχνες του ΑΞΙΚ, με 176 υποψηφίους. Το τμήμα Διοίκησης Ξενοδοχείων και Τουρισμού του ΤΕΠΑΚ, με 166 υποψηφίους. Το τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης του ΤΕΠΑΚ, με 146 υποψηφίους. 
 
Αυστηρά μέτρα μέχρι την παράδοση θεμάτων
 
Με στόχο το αδιάβλητο των Παγκύπριων Εξετάσεων, τα εξεταστικά δοκίμια πολλαπλασιάζονται στον χώρο όπου συνεδριάζουν οι θεματοθέτες και κάτω από την επίβλεψή τους. Στη συνέχεια, όπως άλλωστε ορίζει και η νομοθεσία, τοποθετούνται σε φακέλους, σφραγίζονται και υπογράφονται από δύο τουλάχιστον θεματοθέτες. Η μεταφορά των διαγωνισμάτων γίνεται από εντεταλμένα πρόσωπα που τα παραδίδουν στους προέδρους των Επαρχιακών Συντονιστικών Εξεταστικών Κέντρων.
   
Οι θεματοθέτες, η δακτυλογράφος και γενικό προσωπικό που ασχολούνται με τη διαδικασία της θεματοθέτησης, παραμένουν στον χώρο θεματοθέτησης μία ώρα μετά την έναρξη της εξέτασης, ώστε να διαφυλάσσεται το αδιάβλητο. Όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία, υπογράφουν δήλωση τήρησης της εμπιστευτικότητας. Οι σφραγισμένοι φάκελοι με τα εξεταστικά δοκίμια διανέμονται στους επιτηρητές και ανοίγονται στον καθορισμένο χρόνο, στην παρουσία των υποψηφίων. 
 
Μετά το πέρας των εξετάσεων και αφού συμπληρωθεί σχετικό έντυπο παραλαβής, τα διαγωνίσματα παραδίδονται σε εντεταλμένο πρόσωπο, το οποίο τα μεταφέρει κατευθείαν στο βαθμολογικό κέντρο.
 
«Μια δοκιμασία από τις πολλές της ζωής»
 
«Οι Παγκύπριες Εξετάσεις είναι μόνο μία δοκιμασία από τις πολλές που θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε στη ζωή σας. Είναι ο δρόμος για μία ακόμη Ιθάκη, που πρέπει να φτάσετε», αναφέρει σε μήνυμά της η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, σημειώνοντας για τις εξετάσεις πως «είναι το τέλος μίας ομολογουμένως κουραστικής και πολύ πιεστικής διαδρομής. Είναι ακόμη ένας σημαντικός σταθμός, αφού εδώ ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος της εκπαίδευσής σας». 
 
Όπως συμβουλεύουν τους μαθητές, με αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση και θετική σκέψη, πρέπει να ξεκινήσουν τον δύσκολο αγώνα. «Δώστε όλη σας την ενέργεια για να πετύχετε αυτό που ονειρεύεστε. Κανένα βουνό δεν κατακτήθηκε εύκολα, κανένα “νήμα” δεν κόπηκε χωρίς ιδρώτα. Πιστεύουμε σε εσάς, πιστεύουμε στη δύναμή σας. Να θυμάστε πάντα ότι οι επιλογές είναι πολλές, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στο τι μπορείτε να πετύχετε και πού μπορείτε να φτάσετε, όταν υπάρχει δυνατή θέληση και προσπάθεια εκ μέρους σας». 
 
Εκφράζουν επίσης τη συμπαράστασή τους προς τις οικογένειες των μαθητών που αγωνιούν μαζί με τα παιδιά τους και που έχουν επίσης να επιτελέσουν ένα σημαντικό ρόλο. Αυτόν της στήριξης, της βοήθειας και της συμπαράστασής τους σε αυτό το δύσκολο στάδιο.
  Δέσποινα Ψύλλου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...