Μετά και τη δημοσιοποίηση, από τον «Φ», της επιστολής του γενικού ελεγκτή προς τον γ.δ. του Υπουργείου Οικονομικών, με την οποία του ζητά να απευθυνθεί στη Νομική Υπηρεσία και από κοινού να πάρουν, το ταχύτερο, αποφάσεις και μέτρα για να αποφευχθεί ο κίνδυνος παραγραφής του δικαιώματος της Δημοκρατίας να διεκδικήσει, μέσω του αστικού δικαίου, αποζημιώσεις για την όποια οικονομική απώλεια από την κατάρρευση του Συνεργατισμού και την πώλησή του, έχουν υποχρέωση η Νομική Υπηρεσία και το Υπουργείο Οικονομικών να ενημερώσουν επίσημα την κοινή γνώμη. Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο για να σφυρίζουν αδιάφορα και να αφήνουν τον χρόνο να περνά.

Υπάρχει όντως κίνδυνος παραγραφής αστικών αδικημάτων; Πότε παραγράφονται τα αστικά αδικήματα που έχουν σχέση με τον Συνεργατισμό; Πότε συμπληρώνεται η τριετής προθεσμία, για την οποία προειδοποιεί ο Οδ. Μιχαηλίδης; Γιατί αφέθηκε να περάσει ανεκμετάλλευτος τόσος χρόνος από το πόρισμα Αρέστη; Είναι όντως υποχρεωμένο το κράτος, όπως υποστήριξε εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας στη Βουλή, να αναμένει τη ΣΕΔΙΠΕΣ ή την ΚΕΔΙΠΕΣ να πάρουν αποφάσεις αν θα καταχωρήσουν αστικές αγωγές εναντίον των προσώπων που υποδεικνύει το πόρισμα Αρέστη ή, όπως υποστηρίζει ο γενικός ελεγκτής, αυτές οι αποφάσεις είναι υποχρέωση και δικαίωμα του κράτους (Υπουργείο Οικονομικών – Νομική Υπηρεσία) να τις λάβει και κακώς ολιγώρησε μέχρι τώρα; Είναι όντως μια ξεχωριστή περίπτωση ο τέως υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης και οφείλει το Υπουργείο Οικονομικών να πάρει εδώ και τώρα απόφαση κατά πόσο θα αναζητηθούν και από αυτόν αστικές ευθύνες, όπως αναφέρεται στο πόρισμα;

Στην Επιτροπή Ελέγχου, τις προάλλες, η Αστυνομία και η Νομική Υπηρεσία επέμειναν πως δεν μπορούν να ενημερώσουν τη Βουλή κατά πόσο λήφθηκαν ανακριτικές καταθέσεις από τον κ. Γεωργιάδη και στελέχη του Συνεργατισμού στα οποία η Ερευνητική είχε χρεώσει σοβαρές ευθύνες. Δεν αντιλαμβανόμαστε ποιο πρόβλημα θα προκληθεί στις έρευνες αν η Βουλή και η κοινή γνώμη ενημερωθούν για τα πρόσωπα από τα οποία λήφθηκαν καταθέσεις. Ακόμα και αν δεκτούμε πως για ποινικές υποθέσεις επιβάλλεται η στέρηση ενημέρωσης, δεν μπορούμε να το δεκτούμε για αστικές υποθέσεις, ιδιαίτερα όταν ο γενικός ελεγκτής ωρύεται πως εξαντλείται ο χρόνος και θα παραγραφούν τα όποια αδικήματα.

Και αυτή τη φορά δεν νοείται κανένας να υπαινιχθεί, έστω, ότι ο γενικός ελεγκτής υπερβαίνει τις εξουσίες του. Δεν ζήτησε τη δίωξη κανενός, διότι όντως δεν του πέφτει λόγος. Αυτό που ζήτησε είναι να απευθυνθεί το υπουργείο στη Νομική Υπηρεσία για να ληφθούν αποφάσεις έγκαιρα, ώστε να μην μας πουν αύριο-μεθαύριο «ναι, θα μπορούσαν να κατατεθούν αγωγές και να διεκδικηθούν αποζημιώσεις, αλλά δυστυχώς τα αδικήματα παραγράφηκαν». Θέλουμε να πιστεύουμε πως μετά την παρέμβαση Οδυσσέα δεν θα διανοηθεί κανένας να αφήσει κι αυτό το τεράστιας σημασίας ζήτημα να σβήσει και να ξεχαστεί, χωρίς, πάλι, να κατηγορηθεί ενώπιον δικαστηρίων κανένας.