Στον απόηχο της κατάρρευσης της τουρκικής λίρας στις συναλλαγές της Ασίας, έρχεται η “βουτιά” του δείκτη του τουρκικού χρηματιστηρίου.

Οι συναλλαγές σταμάτησαν για μικρό χρονικό διάστημα στο Borsa İstanbul, τη Δευτέρα το πρωί, καθώς ο βασικός δείκτης κατέγραψε ήδη απώλειες 6%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: H “ηλεκτρική καρέκλα” του κεντρικού τραπεζίτη της Τουρκίας

Ο δείκτης χρηματιστηρίου της Τουρκίας άνοιξε στις 1.427,33 μονάδες τη Δευτέρα, καταγράφοντας απώλειες 6,65% ή 101,66 μονάδες από το προηγούμενο κλείσιμο. Στο κλείσιμο της Παρασκευής, ο δείκτης BIST 100 του Borsa Istanbul υποχώρησε 1,41% στις 1.528,99 μονάδες, με ημερήσιο όγκο συναλλαγών 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, οι διεργασίες ξεκίνησαν εκ νέου λίγο μετά τις 10:30 (ώρα Τουρκίας), με Τούρκους αναλυτές να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο νέας παύσης, αν συνεχιστεί η κατρακύλα.

Η κατάρρευση της τουρκικής λίρας, έναντι του δολαρίου έρχεται ως απότοκος της απομάκρυνσης του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, Νατζί Αγμπάλ, λίγες ώρες αφότου ανακοίνωσε αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 200 μονάδες βάσης, την ώρα που οι αγορές ανέμεναν άνοδο περί τις 100 μονάδες και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καλούσε σε μείωση επιτοκίων. Η κίνηση του Αγμπάλ έγινε με στόχο την προστασία της αδύναμης λίρας.

Στις διαπραγματεύσεις στις ασιατικές αγορές η λίρα, στο ξεκίνημα των συναλλαγών (ξημερώματα Δευτέρας), κατέγραφε απώλειες 13%, ενώ το πρωί είχε φτάσει να ξεπεράσει σε απώλειες το 15%.

Αναλυτές της αγοράς είχαν θορυβηθεί από το γεγονός πως ένας hawkish διοικητής αντικαταστάθηκε από έναν dovish διοικητή στο τιμόνι της Τράπεζας και η ανακοίνωση του τελευταίου έκανε λόγο για μη αλλαγή στρατηγικής της Merkez Bankası.

Πηγή: Capital.gr