Έτοιμος να είναι ένας από τους 20 υποψηφίους που θα καταρτίσουν το ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ στις βουλευτικές εκλογές του 2021, για την επαρχία Λευκωσίας, ο εκπαιδευτικός Φίλιος Φυλακτού, ο οποίος επί εννέα χρόνια ήταν ο επικεφαλής της ΠΟΕΔ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Φυλακτού, έπειτα από αρκετές συζητήσεις και επαφές, είπε το «ναι» με αποτέλεσμα να θεωρείται βέβαιο ότι το όνομά του θα περιληφθεί στο ψηφοδέλτιο. 

Με αφορμή την υποψηφιότητα του πρώην προέδρου της ΠΟΕΔ, ο οποίος ήταν ένας από τους συνδικαλιστές που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή το καλοκαίρι του 2018, όταν ξέσπασε η μεγάλη κρίση στην Εκπαίδευση, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το τι συμβαίνει και ποιες διαδικασίες ακολουθούνται σε περίπτωση που εκπαιδευτικοί αποφασίσουν να κατέλθουν υποψήφιοι βουλευτές με οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα. 

Συγκεκριμένα, εάν ένας εκπαιδευτικός εξασφαλίσει θέση σε ψηφοδέλτιο, τότε πρέπει, με την προκήρυξη των εκλογών, να πάρει άδεια από την Εκπαιδευτική Υπηρεσία, γεγονός που σημαίνει ότι θα αντικατασταθεί στο σχολείο του. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι 15 Αριστίνδην υποψήφιοι του ΔΗΚΟ

Στο σενάριο μη εκλογής του στη Βουλή, ο εκπαιδευτικός μπορεί να επιστρέψει στα εκπαιδευτικά του καθήκοντα, όπως προηγουμένως. 

Στο ενδεχόμενο όμως εκλογής του στη Βουλή οφείλει να υποβάλει παραίτηση από την Εκπαίδευση και να τεθεί εκτός της εργασίας του. Αυτό το σημείο, όπως ανέφεραν εκπαιδευτικοί κύκλοι στον «Φ», αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για διεκδίκηση πολιτειακού αξιώματος από εκπαιδευτικούς, οι οποίοι δέχονται προτάσεις, οι οποίες μάλιστα τους ενδιαφέρουν. 

Κι αυτό διότι κανείς δεν μπορεί να τους διασφαλίσει ότι θα εκλεγούν και για δεύτερη θητεία στη Βουλή, ως εκ τούτου μία μεταγενέστερη αποτυχία σημαίνει ότι δεν επιστρέφουν στην εργασία τους, εκτός και αν παρακαθήσουν και επιτύχουν στις εξετάσεις διορισμών.