Ελλείψεις αναλωσίμων και φαρμάκων, οι οποίες οδηγούν σε αναβολές χειρουργικών επεμβάσεων και σε κάποιες περιπτώσεις θέτουν σε κίνδυνο ασθενείς, αποφάσεις οι οποίες προκαλούν δυσλειτουργία στα δημόσια νοσοκομεία και παραγκωνισμό των διευθυντικών ομάδων των περιφερειών του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, καταγγέλλουν οι ίδιοι οι διευθυντές του ΟΚΥπΥ,  ζητώντας την παρέμβαση του υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου και κοινοποιώντας σχετική, πολυσέλιδη επιστολή τους, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον υπουργό Οικονομικών, τη Βουλή, τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Γενικό Ελεγκτή.  

Στην επιστολή, την οποία υπογράφουν όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Κλάδου Προσωπικού ΟΚΥπΥ της ΠΑΣΥΔΥ, καταγγέλλονται, χωρίς περιστροφές, τόσο το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού όσο και ο γενικός εκτελεστικός διευθυντής του ΟΚΥπΥ, για τάση «συγκεντρωτισμού εξουσιών», η οποία όπως υποστηρίζουν, «προκαλεί τη δυσλειτουργία των δημόσιων νοσηλευτηρίων». Γίνεται επίσης λόγος για παραβίαση της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία του Οργανισμού και προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι «δυσχεραίνεται η προσπάθεια για την αυτονόμηση», των κρατικών νοσοκομείων.  

«Η συνεχής προσπάθεια συγκέντρωσης πολλών αρμοδιοτήτων, εξουσιών και εγκρίσεων στην κεντρική διεύθυνση του ΟΚΥπΥ και η παρεμπόδιση του έργου των διευθυντικών ομάδων των διευθύνσεων, έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη τους, αφού δυσχεραίνει το έργο τους, προκαλώντας καθημερινά προβλήματα στην αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και των διευθύνσεων και δυσλειτουργία, και κατά συνέπεια, επηρεάζει αρνητικά την εξυπηρέτηση των ασθενών», αναφέρεται στην επιστολή και προστίθεται:  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΟΚΥπΥ: Κονδύλι 20 εκατ. για αναλώσιμα και εξοπλισμό

«Η Κεντρική διεύθυνση ΟΚΥπΥ, λαμβάνει αποφάσεις που αφορούν τις διευθύνσεις και τα δημόσια νοσηλευτήρια, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των διευθυντικών ομάδων των διευθύνσεων, κατά παράβαση της νομοθεσίας», γεγονός που σε συνάρτηση με τη «συνεχή συγκέντρωση αρμοδιοτήτων», οδηγεί, «σε σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων και αναλωσίμων. Αυτές οι καθυστερήσεις στην κάλυψη αναγκών προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ασθενών, ενώ σε πολλές περιπτώσεις αναβάλλονται ακόμη και χειρουργικές επεμβάσεις, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών».

Ενδεικτικά αναφέρει ο κλάδος, κατά καιρούς παρατηρήθηκαν «ελλείψεις αντιδραστηρίων για τέστ κορωνοϊού, με όλες τις γνωστές επιπτώσεις και ελλείψεις ηπαρίνης, που θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τις ζωές ασθενών, καθώς επίσης,  έλλειψη πολλών αναλωσίμων και αναβολή χειρουργικών επεμβάσεων, αδυναμία αγοράς χειρουργικών εργαλείων για τη διενέργεια συγκεκριμένων επεμβάσεων και πολλά άλλα». 

Συνεχίζοντας στην επιστολή του, ο κλάδος, ο οποίος εκπροσωπεί τα μέλη των διευθυντικών ομάδων των περιφερειών του ΟΚΥπΥ, υποστηρίζει ότι τους τελευταίους έξι μήνες, από την ημέρα δηλαδή, «που ανέλαβε καθήκοντα ο νέος γενικός/εκτελεστικός διευθυντής» του ΟΚΥπΥ, «δεν έχει διευθετηθεί καμία συνάντηση, ώστε να συζητηθούν θέματα που αφορούν τις διευθύνσεις και τα δημόσια νοσηλευτήρια. Σημειώνουμε συγκεκριμένα, ότι υπήρξε πλήρης παραγκωνισμός των διευθυντικών ομάδων, στην παραχώρηση κινήτρων στους γιατρούς, γεγονός ζωτικής σημασίας, που ως εκ τούτου, ενδέχεται να επηρεάσει την παραγωγικότητα, τα μελλοντικά έσοδα και τη βιωσιμότητα των δημόσιων νοσηλευτηρίων». 

Ο κλάδος, προχωρεί παράλληλα σε επισημάνσεις για τον τρόπο καταρτισμού του προϋπολογισμού αλλά και του συμπληρωματικού προϋπολογισμού του 2020, υποστηρίζοντας ότι «οι προϋπολογισμοί για τα έργα, τους εξοπλισμούς, τα φάρμακα και τα αναλώσιμα των διευθύνσεων παραμένουν συγκεντρωμένοι στην κεντρική διεύθυνση του ΟΚΥπΥ, ενώ το διοικητικό συμβούλιο και ο γενικός εκτελεστικός διευθυντής του ΟΚΥπΥ αρνούνται να τα μεταφέρουν στις διευθύνσεις κατά παράβαση της νομοθεσίας. Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός του 2020, υποβλήθηκε, περιλαμβάνοντας κυρίως ανάγκες της Κεντρικής Διεύθυνσης, χωρίς να συζητηθούν με τις διευθυντικές ομάδες των διευθύνσεων και να ληφθούν υπόψη, οι συμπληρωματικοί προϋπολογισμοί των διευθύνσεων και οι ανάγκες των δημόσιων νοσηλευτηρίων». 

Καταλήγοντας, οι διευθυντές του ΟΚΥπΥ, απευθυνόμενοι στον υπουργό Υγείας αναφέρουν: «εκφράζουμε για άλλη μια φορά τις σοβαρές μας ανησυχίες για την πορεία της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων, όπως καθορίζεται ρητώς από τη σχετική νομοθεσία και ζητούμε άμεσα την παρέμβασή σας, ώστε να μπορέσουν οι διευθυντικές ομάδες να επιτελέσουν το έργο τους, σύμφωνα με τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας και χωρίς τις αυθαίρετες παρεμβάσεις του διοικητικού συμβουλίου, του γενικού εκτελεστικού διευθυντή και της κεντρικής διεύθυνσης του ΟΚΥπΥ, στις αρμοδιότητες και στα καθήκοντά τους, με απώτερο στόχο, το ευρύτερο καλό των δημόσιων νοσηλευτηρίων και κυρίως των ασθενών». 

«Ανυπόστατοι και εκτός πραγματικότητας, ισχυρισμοί»

Η επιστολή του Κλάδου Προσωπικού του ΟΚΥπΥ, φέρει την ημερομηνία, 28 Σεπτεμβρίου 2020. Μερικές ημέρες μετά, στις 6 Οκτωβρίου, ο Οργανισμός, απάντησε στις καταγγελίες, επίσης κοινοποιώντας τη δική του επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τη Βουλή και τους υπόλοιπους ανεξάρτητους αξιωματούχους του κράτους. 

Η διοίκηση και διεύθυνση του Οργανισμού, αφού αναφέρει ότι οι «ανησυχίες», των διευθυντών των περιφερειών, «έχουν σημειωθεί και θα τις συζητήσουμε μαζί τους, ώστε να εξευρεθούν λύσεις στα προβλήματά τους και να ενισχυθούν, κατά τρόπο που το έργο τους να γίνει πιο παραγωγικό», χαρακτηρίζει, την «επιχειρηματολογία των διευθυντών, όπως τίθεται στην επιστολή τους, επιλεκτική» τονίζοντας ότι «δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις». 

Όσον αφορά τους ισχυρισμούς, «στην εν λόγω επιστολή, ότι το διοικητικό συμβούλιο και ο γενικός διευθυντής, στοχεύουν στη συγκέντρωση πολλών αρμοδιοτήτων, εξουσιών και εγκρίσεων στην κεντρική διεύθυνση του ΟΚΥπΥ, αυτοί, είναι εντελώς ανυπόστατοι και εντελώς αντίθετοι της πραγματικότητας», υποστηρίζει ο Οργανισμός και προσθέτει: «επίσης, οι όποιες ενέργειες, αποφάσεις και γενικά η εκτέλεση της διοικητικής εξουσίας του συμβουλίου και της γενικής διεύθυνσης, είναι καθόλα νόμιμες βάσει των προνοιών του νόμου». 

Για τις καταγγελίες των διευθυντών σε σχέση με τον προϋπολογισμό του ΟΚΥπΥ, στην επιστολή αναφέρεται ότι: «για τον προϋπολογισμό του 2020, για τον οποίο διαμαρτύρονται οι διευθυντές στην επιστολή τους, ο προϋπολογισμός που υποβλήθηκε το περασμένο έτος, εκπονήθηκε από την προηγούμενη διεύθυνση του Οργανισμού (ο τότε αναπληρωτής γενικός εκτελεστικός διευθυντής, ήταν ο νυν διευθυντής της Διεύθυνσης Λευκωσίας), με τη συμμετοχή των ίδιων των διευθυντικών ομάδων. Πράγματι ο προϋπολογισμός αυτός, συγκεντρώνει μεγάλα κονδύλια στην κεντρική διεύθυνση». 

Σε ό, τι αφορά τα παράπονα «για ελλείψεις σε διάφορα αναλώσιμα, φάρμακα και εξοπλισμό, το πρόβλημα αυτό αναμένεται να λυθεί ουσιαστικά με τη μεταφορά σημαντικού αριθμού ατόμων από τη διεύθυνση αγορών και προμηθειών του Υπουργείου Υγείας εξολοκλήρου στον ΟΚΥπΥ, ώστε ο Οργανισμός και οι διευθύνσεις να έχουν την πλήρη διαχείριση του τμήματος αυτού αλλά και την ευθύνη για τυχόν καθυστερήσεις ή ελλείψεις». Ταυτόχρονα, «έχει ήδη εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο, η πρόταση του γενικού διευθυντή, όπως δημιουργηθούν μονάδες του τμήματος αγορών και προμηθειών του Οργανισμού στις διευθύνσεις, ώστε να υπάρχει η απαραίτητη ευελιξία, ενώ κεντρικά θα διεκπεραιώνονται οι αγορές που αφορούν μεγαλύτερες δαπάνες για σκοπούς ελέγχου και επίτευξης οικονομιών κλίμακας». 

Καταλήγοντας ο ΟΚΥπΥ, τονίζει ότι «η συνεργασία των διευθύνσεων με την κεντρική διεύθυνση πρέπει να είναι αμφίδρομη».