To Top
16:09 Τετάρτη
26 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
«Αισιόδοξα τα μηνύματα» για πυρκαγιά Λεμεσού (εικόνες)
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • «Αισιόδοξα τα μηνύματα» για πυρκαγιά Λεμεσού (εικόνες)
Τελευταία Ενημέρωση: 12 Αυγούστου 2019, 9:56 μμ
Μαίνεται ανεξέλεγκτα η πυρκαγιά που ξέσπασε γύρω στις 12:00 μεταξύ των χωριών Μαλιά – Πάχνα της επαρχίας Λεμεσού τη Δευτέρα στην περιοχή Πάχνας - Μαλιάς – Κισσούσα στην Επαρχία Λεμεσού. Η Αστυνομία ανακρίνει συγκεκριμένο πρόσωπο για τη φωτιά. 
 
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, που επιχειρούσε με 18 οχήματα και 41 πυροσβέστες, ενισχύθηκε με δύο ελικόπτερα των Βρετανικών Βάσεων, καθώς και πέντε στελεχωμένες φορητές μονάδες πυρόσβεσης, τρεις της πολιτικής άμυνας και δύο του Ταμείου Θήρας. Το Τμήμα Δασών συμβάλλει στις έρευνες με τρία πυροσβεστικά οχήματα και 12 άτομα προσωπικό, καθώς και γεωργικό ελκυστήρα.
 
Η πυρκαγιά μαίνεται σε πολλά μέτωπα, ενώ μετά από αξιολόγηση που έγινε σε συνεργασία με την πολιτική άμυνα εκκενώθηκε καθάρα για προληπτικούς λόγους και βάσει Σχεδίων Δράσης το χωριό Κισσούσα, στο οποίο διέμεναν 10 άτομα και μετακινήθηκαν σε ασφαλή χώρο.
 
Οι εναέριες δυνάμεις σταμάτησαν να επιχειρούν γύρω στις 20:00, ενώ υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις στα μέτωπα που μαίνονται. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, κάηκαν καλλιέργειες, περιβόλια και  αμπέλια, καθώς επίσης και στύλοι της ηλεκτρικής και καλώδια.  
 
Στο σημείο του κέντρου επιχειρήσεων έσπευσαν το βράδυ τόσο ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Σαββίδης όσο και ο Αρχηγός Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης.
 
Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Σαββίδης ανέφερε ότι έχει καεί ξηρά βλάστηση 2 περίπου τετραγωνικών χιλιομέτρων.
 
«Όλες οι υπηρεσίες του κράτους βρίσκονται σε πλήρη κινητοποίηση και είναι αισιόδοξα τα μηνύματα ότι θα μπορεί να ελεγχθεί η πυρκαγιά» δήλωσε.
 
Επισημαίνοντας ότι με το πρώτο φως της ημέρας θα επιχειρήσουν ξανά τα εναέρια μέσα, τόνισε ότι υπάρχει μια υποψία για το πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά και επιβεβαίωσε ότι ανακρίνεται άτομο στο ΤΑΕ Λεμεσού.
 
Ο κ. Σαββίδης απέρριψε τις κατηγορίες περί ολιγωρίας και εξήγησε ότι κινητοποιήθηκε από νωρίς η μέγιστη δύναμη της Πυροσβεστικής. «Δεν έχουν απειληθεί κατοικημένες περιοχές», σημείωσε.
 
Από την πλευρά του, ο Αρχηγός Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης, μίλησε για το πρόσωπο που ανακρίνεται σε σταθμό και για το οποίο διερευνά το ΤΑΕ Λεμεσού. Δήλωσε δε ότι και άλλα πρόσωπα έχουν κληθεί για ανάκριση ή κατάθεση.
 
Λόγω βλάβης στο δίκτυο της ΑΗΚ, χωρίς ρεύμα παραμένουν τα χωριά Σιλίκου, Πάχνα, Άγιος Θεράπων, Βουνί, Κοιλάνι, Μαλιά, Πέρα Πέδι.

Λόγω της πυρκαγιάς και προβλημάτων που προέκυψαν σε πασσάλους φωτισμού, έχει κλείσει ο δρόμος Αγίου Αμβροσίου – Βουνιού. Στο σημείο βρίσκονται μέλη της Αστυνομίας για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Κοινοτάρχης Κισσούσας: Άφησαν το χωριό στο έλεος του Θεού

Πολύ έντονος ήταν ο κοινοτάρχης Κισσούσας, Ευάνθης Μαρνέρου, σε επικοινωνία που είχε με το Philenews. Όπως επεσήμανε, η πυρκαγιά έφθασε στα πενήντα μέτρα από τα σπίτια της κοινότητας και έμεινε μόνος να τα προσέχει.
 
Ο κοινοτάρχης καταγγέλλει δε ότι εδώ και 8 χρόνια παρακαλεί τις τοπικές αρχές να κτίσει ο ίδιος ένα γεφύρι για να έχει πρόσβαση η Πυροσβεστική, τα ασθενοφόρα και άλλες αναγκαίες υπηρεσίες. «Δεν με αφήνει ο έπαρχος», τόνισε.
 
Σχετικά με τη σημερινή πυρκαγιά, ο κ. Μαρνέρου, επιβεβαιώνοντας ότι το χωριό εκκενώθηκε, σημείωσε ότι άφησαν την Κισσούσα στο έλεος του Θεού, καθώς αποχώρησαν όλες οι δυνάμεις πυρόσβεσεις προς το Βουνί, λόγω των πολλών μετώπων.
 
Η πυρκαγιά πλησίασε επικίνδυνα και το ξωκλήσι του Αγίου Μάμαντος:
Θλίψη από το μέγεθος της καταστροφής:
 
Πηγή: Philenews
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...