To Top
22:39 Σάββατο
4 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Κυριάκος Νικηφόρου: H εκπαίδευση χρειάζεται αλλαγές
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Κυριάκος Νικηφόρου: H εκπαίδευση χρειάζεται αλλαγές
Τελευταία Ενημέρωση: 19 Αυγούστου 2019, 11:57 πμ
«Ένας καλός εκπαιδευτικός δεν σημαίνει ότι μπορεί να είναι και καλός διευθυντής στο σχολείο». Αυτό επισημαίνει ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Κυριάκος Νικηφόρου, μιλώντας εφ’ όλης της ύλης στον «Φ» για τα θέματα που απασχολούν την Εκπαίδευση και στα οποία οι οργανωμένοι γονείς, ως εκπαιδευτικός εταίρος, εκφράζει λόγο.
 
Όπως εξηγεί ο κ. Νικηφόρου, μία από τις αλλαγές που θα πρέπει να προωθηθούν άμεσα στο εκπαιδευτικό σύστημα είναι ο τρόπος με τον οποίο γίνονται οι προαγωγές, οι τοποθετήσεις και οι μετακινήσεις εκπαιδευτικών και διευθυντών σε σχολεία, σημειώνοντας πως οι δεύτεροι θα πρέπει όταν προάγονται σε αυτή τη θέση να είναι βέβαιο πως μπορούν να ανταποκριθούν και να διοικήσουν τις σχολικές μονάδες. Οι οργανωμένοι γονείς πιστεύουν πως το να πηγαινοέρχονται διευθυντές από τη μια πόλη στην άλλη και να αλλάζουν σχεδόν κάθε χρόνο είναι μία πρακτική που δυσκολεύει το έργο τους και δημιουργεί προβλήματα στα σχολεία.
 
«Υπάρχει περίπτωση εξαιρετικού διευθυντή που μέσα σε τέσσερα χρόνια άλλαξε τρία σχολεία», αναφέρει ο κ. Νικηφόρου, υπερασπιζόμενος την άποψη πως οι διευθυντές θα πρέπει να μένουν για κάποια χρόνια σε ένα σχολείο, ώστε να μπορούν να επιτελέσουν έργο. Ακόμα ο κ. Νικηφόρου ανέφερε πως στη Λεμεσό πέραν των μισών διευθυντών σε σχολεία είναι από άλλες πόλεις με αποτέλεσμα σχεδόν κάθε χρόνο να αλλάζουν. Στο πλαίσιο αυτό θέτει και θέμα διορισμών εκπαιδευτικών, λέγοντας πως είναι ανάγκη να αλλάξει ο σχετικός νόμος, ώστε να τερματιστεί το φαινόμενο η κάθε σχολική χρονιά να αρχίζει με μεγάλες καθυστερήσεις στη στελέχωση σχολείων. 
   
Ερωτηθείς ο κ. Νικηφόρου για τη συζήτηση που γίνεται το τελευταίο διάστημα από Επιτροπή για αλλαγές στους Κανονισμούς των δημόσιων σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης ανέφερε ότι το σημαντικότερο είναι οι Κανονισμοί αυτοί να γίνουν ξεκάθαροι, ώστε να μην ερμηνεύονται κατά το δοκούν. Αναφερόμενος σε παράδειγμα, ο πρόεδρος των γονέων είπε πως ακόμα και οι δύο μονάδες που δύναται να δίνει ο Καθηγητικός Σύλλογος σε μαθητή για να μην μένει ανεξεταστέος, προκαλούν σε αρκετές περιπτώσεις παρερμηνείες.
 
Όσον αφορά στην πρόταση της Συνομοσπονδίας για δημιουργία δευτεροβάθμιου Σώματος, στο οποίο θα μπορεί να προσφεύγει ένας γονιός όταν αισθανθεί πως το παιδί του αδικήθηκε από απόφαση του Καθηγητικού Συλλόγου, ο κ. Νικηφόρου τόνισε πως αυτή προέκυψε από τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα. Όπως εξήγησε, «σήμερα υπάρχει Σώμα στο οποίο ο γονιός μπορεί να προσφύγει μόνο όταν το παιδί του αποβληθεί διά παντός από το σχολείο. Και θέλω να σας πω ότι υπήρξαν περιπτώσεις που ανακλήθηκαν αποφάσεις του Συλλόγου. Κανείς μας δεν είναι αλάνθαστος, μπορεί να γίνονται λάθη και σε αποφάσεις που στιγματίζουν τη ζωή παιδιών. Να σας αναφέρω, επίσης, το παράδειγμα με τη μαθήτρια με το σύνδρομο Ντάουν που απασχόλησε έντονα πρόσφατα και όλοι αισθανθήκαμε την αδικία, αλλά δεν υπήρχε ο μηχανισμός που να μπορεί να επιλύσει το θέμα». 
   
Κενά εντοπίζουν οι γονείς 
 
Όσον αφορά στα θέματα που οι γονείς θεωρούν ότι υπάρχουν κενά, ο κ. Νικηφόρου απάντησε πως είναι πολύ σημαντικό να υπάρξουν μηχανισμοί στήριξης των μαθητών. «Σήμερα, σε πολλές περιπτώσεις ο θεσμός της οικογένειας πάσχει. Τα παιδιά χρειάζονται στήριξη και βοήθεια. Γι' αυτό και εμείς θέλουμε να υπάρχουν ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί στα σχολεία μας, ώστε να μπορούν να βοηθούν και μαθητές αλλά και τις οικογένειές τους. Με αυτό τον τρόπο, το σχολείο θα γίνει πιο ανθρώπινο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Επιπρόσθετα, ο Κυριάκος Νικηφόρου αναφέρθηκε και στην ανάγκη της αλλαγής του τρόπου διδασκαλίας, καθώς και της κουλτούρας μας ως λαού όσον αφορά την παραπαιδεία. «Με τα αποτελέσματα των Παγκύπριων Εξετάσεων φαίνεται ξεκάθαρα πως και τα φροντιστήρια έχουν αποτύχει», σημειώνει. Ένα ακόμη κενό, στο οποίο αναφέρεται ο επικεφαλής των γονέων είναι η ανάγκη που υπάρχει στην επανεξέταση της ύλης και τι θα πρέπει να διδάσκονται τα παιδιά. 
 
Λίγο πριν το κουδούνι και οι σχέσεις με την ΟΕΛΜΕΚ
 
«Αισθάνεστε πως η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα έχει προβλήματα, μετά και τα θέματα που έχουν απασχολήσει υπουργείο Παιδείας και φορείς;», ρωτήσαμε τον κ. Νικηφόρου. Απαντώντας ανέφερε πως ενώ φαίνεται να υπάρχει καπνός, εντούτοις πιστεύει πως η χρονιά θα αρχίσει ομαλά. «Από πλευράς μας, τουλάχιστον, θα εργαστούμε για να το πετύχουμε», ανέφερε, συμπληρώνοντας πως η Συνομοσπονδία θα προτείνει στον Υπουργό όπως προχωρήσει σύντομα σε ενημέρωση όλων των φορέων για τις εξετάσεις τετραμήνων, καθώς είναι το θέμα που απασχόλησε έντονα. «Πρέπει να ενημερωθούν οι μαθητές της Α’ λυκείου και οι γονείς τους για τις αλλαγές αυτές, ώστε να κατανοήσουν πως είναι προς το συμφέρον τους», σημείωσε ο κ. Νικηφόρου. 
 
Ερωτηθείς αν είναι σε αντιπαλότητα με την ΟΕΛΜΕΚ για τις εξετάσεις, ο κ. Νικηφόρου ανέφερε: «Δεν αισθάνομαι να είμαστε σε αντίπαλα στρατόπεδα, καθώς αφορά στην αξιολόγηση του μαθητή, κάτι που απαιτούσαν και οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί. Δεν θα έπρεπε αυτό το κομμάτι να μας χωρίζει αλλά να μας ενώνει. Το Σαββατοκύριακο πριν την ψήφιση στη Βουλή έγιναν πολλές διαβουλεύσεις στη Λεμεσό, με συμμετοχή εκπροσώπων και εκπαιδευτικών και γονιών, αλλά και εκπροσώπων κομμάτων. Και φάνηκε πως σε σημαντικό μέρος υπήρχε συμφωνία». Σχετικά με το θέμα που προέκυψε με δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΟΕΛΜΕΚ για τον ίδιο, ο κ. Νικηφόρου σημείωσε πως αντιπαλότητα με την Οργάνωση δεν υπάρχει, αλλά υπάρχει παράπονο. «Δεν μπορεί να σε θεωρεί κάποιος ως εκπαιδευτικό εταίρο, αλλά να αφήνει μέλος του να σε λοιδορεί και να σε βρίζει από το πρωί μέχρι το βράδυ. Ο αντιπρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα μεταξύ μας και η ΟΕΛΜΕΚ δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει αν υιοθετεί ή όχι τα λεγόμενά του», ανέφερε.
  Ευαγγελία Σιζοπούλου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...