Λόγω βροχοπτώσεων σε πολλές περιοχές παγκύπρια το οδόστρωμα είναι βρεγμένο και η Αστυνομία καλεί τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις τους.

Η έξοδος του Κυκλικού Κόμβου Καλού Χωριού, με κατεύθυνση το αεροδρόμιο Λάρνακας, η οποία ήταν κλειστή λόγω συσσώρευσης μεγάλης ποσότητας νερού, έχει τώρα ανοίξει και η τροχαία κίνηση διεξάγεται κανονικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ασταθείς καιρικές συνθήκες – Πρόγνωση για τριήμερο (live εικόνα)

Για ασφαλή οδήγηση το χειμώνα ελέγχουμε έγκαιρα την καταλληλότητα του οχήματός μας

Έχουμε εισέλθει στην περίοδο του Χειμώνα με τις βροχές να έχουν ήδη κάνει αισθητή την εμφάνιση τους. Όχι, δεν ακολουθεί δελτίο καιρού, απλά μια υπενθύμιση για έλεγχο της καταλληλότητας του οχήματός μας για ασφαλή οδήγηση σε συνθήκες βροχής.

Ελέγχουμε τα ελαστικά του οχήματος μας

Βεβαιωνόμαστε ότι τα ελαστικά έχουν τόσο το προβλεπόμενο βάθος στις αυλακώσεις του πέλματος όσο και τη σωστή πίεση. Η βροχή αυξάνει την ολισθηρότητα του δρόμου. Το κανονικό βάθος στις αυλακώσεις πέλματος συμβάλλει στην αποφυγή της υδρολίσθησης και πλαγιολίσθησης του οχήματος μας, αφού βοηθά στην καλύτερη πρόσφυση των ελαστικών στο βρεγμένο οδόστρωμα και στην αποστράγγιση του νερού στα σημεία όπου κινούνται στο δρόμο τα ελαστικά του οχήματος μας. Εάν τα ελαστικά του οχήματος μας είναι φθαρμένα, είναι απαραίτητο να τα αντικαταστήσουμε.

Συστήνεται στους λάτρεις των χειμερινών εκδρομών στα ορεινά να εφοδιαστούν και να έχουν στο αυτοκίνητο τους αντιολισθητικές αλυσίδες για οδήγηση σε χιονισμένο οδόστρωμα.

Ελέγχουμε τα φρένα του οχήματος μας

Βεβαιωνόμαστε ότι τα φρένα του οχήματος μας είναι σε καλή κατάσταση. Η καλή κατάσταση των φρένων παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια, ιδιαίτερα σε έκτακτες περιπτώσεις όπου πρέπει να σταματήσουμε το όχημα μας αμέσως και σε πολύ μικρή απόσταση. Τέτοιες περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης στο οδικό δίκτυο είναι συχνότερες κατά τη διάρκεια βροχόπτωσης και θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι τα φρένα του οχήματος μας δεν έχουν φθαρεί και λειτουργούν κανονικά.

Ελέγχουμε τους υαλοκαθαριστήρες του οχήματος μας

Βεβαιωνόμαστε ότι οι υαλοκαθαριστήρες του οχήματος μας είναι σε καλή κατάσταση και ότι υπάρχει αρκετό νερό στο δοχείο για καθαρισμό ή πλύσιμο του ανεμοθώρακα από το νερό της βροχής ή και από λάσπη που πολλές φορές βρίσκεται στο οδόστρωμα όταν βρέχει και εκτοξεύεται στον ανεμοθώρακα από άλλα διερχόμενα οχήματα. Σε περίπτωση που οι υαλοκαθαριστήρες του οχήματος μας έχουν φθαρεί ή εάν δεν υπάρχει νερό στο δοχείο των υαλοκαθαριστήρων, ο ανεμοθώρακας του οχήματος δεν μπορεί να καθαριστεί και η ορατότητα στο δρόμο είναι μηδαμινή, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος τροχαίας σύγκρουσης να είναι προφανώς άμεσος. Τα τζάμια του οχήματος μας θαμπώνουν συχνά το χειμώνα, ιδιαίτερα όταν βρέχει. Ανάβοντας το κλιματιστικό στον κρύο αέρα, στη θέση του μπροστινού ανεμοθώρακα, σε λίγα δευτερόλεπτα ο ανεμοθώρακας θα καθαρίσει.

Ελέγχουμε τα φώτα πορείας του οχήματος μας

Ελέγχουμε ότι τα φώτα πορείας, τα πίσω φώτα, τα φώτα φρένων και οι πορτοκαλί δείκτες πορείας του οχήματος μας λειτουργούν κανονικά. Η ορατότητα στους δρόμους όταν βρέχει είναι μειωμένη και επηρεάζει αρνητικά την ασφάλεια στις διακινήσεις μας. Ανάβοντας τα φώτα πορείας του οχήματος μας γινόμαστε πιο ευδιάκριτοι στους άλλους διερχόμενους οδηγούς, ενώ τα φώτα των φρένων είναι ένδειξη στους οδηγούς που μας ακολουθούν ότι ελαττώνουμε ταχύτητα. Οι πορτοκαλί δείκτες πορείας του οχήματος μας είναι αποτελεσματικοί ως ένδειξη κινδύνου προς τους άλλους οδηγούς και η χρήση τους είναι συχνά απαραίτητη σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όταν αναγκαζόμαστε ξαφνικά να σταματήσουμε το όχημα μας στο δρόμο. Τέτοια απρόβλεπτα περιστατικά είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μας τύχουν όταν οδηγούμε σε συνθήκες βροχής.

Συνήθως τα πρωινά το χειμώνα επικρατούν συνθήκες ομίχλης. Είναι τότε προτιμότερο να χρησιμοποιούμε τα φώτα ομίχλης εάν υπάρχουν στο όχημα μας.

Η οδήγηση σε βρεγμένους λόγω βροχόπτωσης δρόμους, κρύβει πολλές παγίδες και κινδύνους πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων. Προβαίνοντας έγκαιρα στους πιο πάνω ελέγχους του οχήματος μας, είναι βέβαιο πως θα αποφύγουμε ενδεχόμενους κινδύνους εμπλοκής μας σε τροχαίο ατύχημα και θα προλάβουμε ενδεχόμενη ταλαιπωρία μας σε περίπτωση που χρειαστεί να προβούμε σε τέτοιους ελέγχους και επιδιορθώσεις του οχήματος κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν δεν θα έχουμε πλέον στη διάθεση μας το αναγκαίο χρονικό περιθώριο.

Πηγή: philenews