Υποφέρουν οι κεφαλαιοποιήσεις των κυπριακών και ελληνικών τραπεζών, καθώς φαίνεται δεν μπορούν να πείσουν τους επενδυτές για τις προοπτικές που παρουσιάζουν, σε συνδυασμό με τις κινήσεις απομόχλευσης και μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η κάθε τράπεζα λαμβάνει μέτρα για να καθαρίσει από τα «σκοτωμένα» δάνεια, με στόχο την εξυγίανση του ισολογισμού της, ειδικά σε μια περίοδο που το σκηνικό επιβαρύνεται από τις επιπτώσεις του COVID 19. O διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου έχει αναφέρει πρόσφατα ότι οι κυπριακές τράπεζες θα πρέπει να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν ένα νέο κύκλο κόκκινων δανείων, ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι επενδυτές λαμβάνουν υπόψη τις προβλέψεις για επισφαλή δάνεια που έχει το κάθε τραπεζικό ίδρυμα, σε ποιο σημείο βρίσκεται ο δείκτης κεφαλαίων Core Tier 1 και πόσο θα μειωθεί το προβληματικό χαρτοφυλάκιο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συλλέκτης πληροφοριών η ΚΤΚ για τις μη συστημικές

Οι κεφαλαιοποιήσεις της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής στο ΧΑΚ, βρίσκονται σχεδόν στα ίδια επίπεδα. Συγκεκριμένα, η κεφαλαιοποίηση της Ελληνικής Τράπεζας είναι €289,79 εκατ. και ο αριθμός των μετοχών 412,80 εκατ. Οριακά πιο κάτω, στα €288,25 εκατ. είναι η κεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου στο ΧΑΚ και ο αριθμός μετοχών είναι 446,19 εκατ. Ένα χρόνο πριν, η κεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου ήταν πάνω από €700 εκατ., ενώ το 2018, 2017 και 2016 ήταν πάνω από €1 δισ. Της Ελληνικής Τράπεζας ήταν πέρυσι πάνω από €350 εκατ. ενώ το 2018 και το 2017 ο μέσος όρος ήταν €150 εκατ. και €121 εκατ. Το 2016 η χρηματιστηριακή αξία της Ελληνικής ήταν πάνω από €150 εκατ.

Ο αγώνας για τις κυπριακές τράπεζες αλλά και για το τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης γίνεται με στόχο τη μείωση των προβληματικών δανείων ή την συγκράτησή τους. Η Τράπεζα Κύπρου έχει ως στόχο να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε μονοψήφιο ποσοστό μέχρι το τέλος του 2022 και ήδη έχει προχωρήσει στο project Hellix 1 και Hellix 2. Σε οργανική απομόχλευση προχωράει και η Ελληνική Τράπεζα με την πώληση μικρού πακέτου μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο η κεφαλαιοποίηση της Alpha Bank είναι €1,21 δις. και ο αριθμός των μετοχών 1,54 εκατ. Η κεφαλαιοποίηση της Eurobank στο ΧΑ βρίσκεται σε ακόμη πιο ψηλά επίπεδα στα €1,98 δις. και ο αριθμός μετοχών είναι 3,70 εκατ. Η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας, είναι €1,64 εκατ. και ο αριθμός των μετοχών 913,71 εκατ. Η κεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς στο ΧΑ είναι μικρότερη και φθάνει στα €517 εκατ. και ο αριθμός μετοχών είναι 436,65 εκατ.