Σε διάλογο εμμένει για την αντιμετώπιση των τουρκικών παρανομιών ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ/Αντιπρόεδρος αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολίτικης J. Borrell, σε απάντησή του προς τον Ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη (ΔΗΚΟ-S&D), παρόλο που διαπιστώνει ότι οι πρόσφατες κλιμακούμενες ενέργειες της Τουρκίας κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής με γραπτή παρέμβασή του από τις 22 Απριλίου 2020 προς το κ. Μπορέλ, ανέδειξε τον ασύμμετρο βιολογικό πόλεμο από τον Ερντογάν εναντίον της Ευρ. Ένωσης σε Αιγαίο και Κύπρο, με την οργανωμένη προώθηση μεταναστών και τις τουρκικές επεμβάσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, ζητώντας από την ΕΕ να αντιμετωπίσει επιτέλους αποτελεσματικά τις τουρκικές παρανομίες και εγκλήματα σε Ελλάδα και Κύπρο, προχωρώντας στην επιβολή εμπορικών και οικονομικών κυρώσεων.  

Στην απάντησή του σχετικά με τις τουρκικές παρανομίες στην Αν. Μεσόγειο, ο Ύπατος Εκπρόσωπος αναφέρει ότι «η ΕΕ έχει επανειλημμένα τονίσει ότι απαιτούνται συγκεκριμένα μέτρα για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος πρόσφορου για τον διάλογο. Τα ζητήματα που σχετίζονται με την οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και της υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να εξετάζονται μέσω διαλόγου και διαπραγμάτευσης καλή τη πίστει. Δυστυχώς, οι πρόσφατες κλιμακούμενες ενέργειες της Τουρκίας κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση». Ταυτόχρονα τονίζει ότι «η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας, και ιδίως την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ επί των χωρικών τους υδάτων και τα κυριαρχικά τους δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες τους, συμπεριλαμβανομένων αυτών που γεννώνται από τα νησιά». Τέλος, σημειώνει απλά ότι «η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί και να αξιολογεί τις εξελίξεις στα θέματα αυτά, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης της Επιτροπής για την Τουρκία και άλλων μέσων που έχει στη διάθεσή της». 

Αναφορικά με το οργανωμένο και εγκληματικό σχέδιο του Ερντογάν με τη μαζική προώθηση μεταναστών στην Ελλάδα, αρκείται να αναφέρει ότι «η ΕΕ αναμένει από την Τουρκία να εφαρμόσει πλήρως τις διατάξεις της κοινής δήλωσης του Μαρτίου 2016 και έχει τονίσει επανειλημμένα αυτές της τις προσδοκίες —πλέον πρόσφατα στη συνεδρίαση των Προέδρων της Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον Πρόεδρο της Τουρκίας στις 9 Μαρτίου 2020 και κατά την επίσκεψη του Ύπατου Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου στην Άγκυρα στις 6 Ιουλίου 2020». 

Ενόψει και του επικείμενου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών (αύριο Παρασκευή) ο κ. Κώστας Μαυρίδης δήλωσε: «Στην Αν. Μεσόγειο κρίνεται η αξιοπιστία και το μέλλον της ΕΕ.  Το ζητούμενο στο Συμβούλιο είναι η ΕΕ να προχωρήσει έμπρακτα στη διασύνδεση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και της προστασίας των εξωτερικών της συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών-μελών της έναντι των τουρκικών παρανομιών, με την επιβολή ανάλογων οικονομικών και εμπορικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Η πολιτική του κατευνασμού έναντι της Τουρκίας απέτυχε οικτρά».  

Πηγή: Philenews