Εισήγηση για αναβολή της έναρξης της σχολικής χρονιάς υπέβαλαν σήμερα οι εκπαιδευτικές οργανώσεις κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Υπουργείο Παιδείας, υπό τον αρμόδιο Υπουργό Προδρόμου Προδρόμου.

Συγκεκριμένα οι εκπαιδευτικές οργανώσεις υπέβαλαν δυο βασικές εισηγήσεις προς τον Υπουργό Παιδείας, Πρόδρομο Προδρόμου και στο μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Ζωή Δωροθέα Πανά. Η πρώτη αφορά τη χαλάρωση του μέτρου της χρήσης της μάσκας από τους εκπαιδευτικούς κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας και η δεύτερη την αναβολή της προσέλευσης των μαθητών στα σχολεία για μερικές μέρες ή μέχρι και εβδομάδα.

Σε δηλώσεις έπειτα από τη σύσκεψη, οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ στάθηκαν ιδιαίτερα σε αυτά τα δυο ζητήματα ως τα βασικά αιτήματα και εισηγήσεις που υπέβαλαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αναστολή έναρξης της σχολικής χρονιάς ζητούν οι γονείς Μέσης

 Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Κώστας Χατζησάββας αναφερόμενος στο ζήτημα της μάσκας είπε πως ζήτησαν να επιτραπεί στους εκπαιδευτικούς, εφόσον τηρούν μια ασφαλή απόσταση από την πρώτη σειρά των μαθητών, να μπορούν αφαιρούν έστω και για λίγο τη μάσκα για λόγους αποτελεσματικούς σε σχέση με διαδικασία εκπαίδευσης αφού με αυτόν τον τρόπο θα γίνονται πιο κατανοητοί.

«Έχει υποσχεθεί η κ. Πανά και το Υπουργείο Παιδείας να εξετάσει αυτό το αίτημα των εκπαιδευτικών οργανώσεων και ως εισήγηση δεν αποκλείεται να υπάρξει η χρήση της ασπίδας. Άρα, θα αναμένουμε, ελπίζουμε να σταλεί μια οδηγία από το Υπουργείο που να καλύπτει τους εκπαιδευτικούς», είπε, τονίζοντας ωστόσο πως αντιλαμβάνονται και συμφωνούν ότι η χρήση της μάσκας για λόγους υγείας είναι υποχρεωτική.

Σε σχέση με το θέμα της αναβολής της προσέλευσης των μαθητών στα σχολεία τη Δευτέρα, είπε πως όλοι αντιλαμβάνονται πως ενδεχομένως τα σχολεία να μην είναι έτοιμα να υποδεχθούν τους μαθητές καθώς διαπιστώνονται προβλήματα τεχνικά που δεν θα επιτρέψουν τη σωστή εφαρμογή του Υγειονομικού Πρωτοκόλλου, παρά τα όσα κάνουν οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται πυρετωδώς.

Σε συνδυασμό, όπως είπε, με την εισήγηση της Συνομοσπονδίας των Ομοσπονδιών Γονέων και Κηδεμόνων Μέσης Εκπαίδευσης για μη αναβολή της επιστροφής λόγω πολύ ψηλών θερμοκρασιών στις αίθουσες διδασκαλίες, κατά τη συνάντηση έγινε εισήγηση τα παιδιά να μην επιστρέψουν τη Δευτέρα αλλά σε μερικές ημέρες ή σε μια εβδομάδα. Αυτό ωστόσο, πρόσθεσε, είναι κάτι που θα πρέπει να κρίνει και να αποφασίσει το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας.

Από την πλευρά του ο ΓΓ της ΠΟΕΔ Χάρης Χαραλάμπους  είπε πως στη σύσκεψη έθεσαν έντονα κάποια ερωτήματα σε σχέση με την προδημοτική και τη δημοτική εκπαίδευση. «Θεωρούμε πως με βάση τα στοιχεία που έχουμε μέχρι σήμερα ότι δεν υπάρχει πλήρης ετοιμότητα για να υποδεχθούμε τους μαθητές μας τη Δευτέρα με ασφάλεια στα σχολεία, με την εφαρμογή των υγειονομικών Πρωτοκόλλων που τα ίδια τα Υπουργεία Παιδείας και Υγείας έχουν αποστείλει στα σχολεία», είπε.

Ο κ. Χαραλάμπους είπε αν τα σχολεία δεν είναι πλήρως έτοιμα να υποδεχθούν μαθητές, τότε θα πρέπει το ίδιο το σχολείο να πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις για να μην δημιουργηθούν προβλήματα.

Σε σχέση με τη χρήση της προστατευτικής μάσκας, ο κ. Χαραλάμπους είπε πως η ΠΟΕΔ επιμένει πως ο εκπαιδευτικός όταν διδάσκει από απόσταση ασφαλείας 2 μέτρων και πάνω δεν υπάρχει λόγος να φέρει την μάσκα γιατί δεν θα μπορέσει να μεταδώσει αυτά που θέλει στα παιδιά. Είναι, όπως εξήγησε, κύριο μέρος της διδασκαλίας η εκφραστικότητα του προσώπου του εκπαιδευτικού σε αυτές τις ηλικίες, και σημείωσε ωστόσο πως όταν πλησιάζει τα παιδιά, ο εκπαιδευτικός θα πρέπει να φορά ξανά τη μάσκα του.

Αναφορικά με τις ψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν, ο κ. Χαραλάμπους είπε πως ζούμε αυτές τις μέρες σε ένα εκρηκτικό κοκτέιλ ψηλών θερμοκρασιών και υγρασίας με τους μαθητές να καλούνται να μπουν σε τάξεις «φούρνους» τη Δευτέρα. Για αυτό θα πρέπει το Υπουργείο, πρόσθεσε, να εξετάσει πολύ προσεκτικά τι θα γίνει τη Δευτέρα.

Ο Πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ Παναγιώτης Λυσάνδρου στη δική του τοποθέτηση είπε πως πρώτιστο ζήτημα και μέλημα για τη νέα χολική χρονιά είναι η υγεία και τα σημεία που είναι υψίστης σημασίας με βάση το Πρωτόκολλο είναι η χρήση μάσκας, ο καλός αερισμός των αιθουσών, οι αποστάσεις μεταξύ των μαθητών αλλά και των μαθητών με τους καθηγητές, και η απολύμανση των χεριών.

Σημείωσε όμως πως η χρήση της μάσκας προκαλεί ιδιαίτερες δυσκολίες στα όρια που κάποιοι καθηγητές είναι πολύ δύσκολο να την χρησιμοποιούν για έξι περιόδους. Συνεπώς, πρόσθεσε, ζήτησαν όπως, από τη στιγμή που τηρούνται όλα τα άλλα μέτρα, υπάρξει χαλάρωση στη χρήση της μάσκας.

Σε σχέση με το άνοιγμα των σχολείων για τους μαθητές τη Δευτέρα, ο κ. Λυσάνδρου συμφώνησε με τους συναδέλφους του λέγοντας πως λόγω και τη ζέστης θα μπορούσε να μελετηθεί από το Υπουργείο να δοθεί παράταση στην προσέλευση, κάτι που δεν θα έχει  καμία ουσιαστική επίδραση στην εκπαιδευτική διαδικασία. Αυτό, κατέληξε, θα έδινε την ευχέρεια να υπάρξει μεγαλύτερη ετοιμότητα στα σχολεία και θα υποχωρούσε σε ένα βαθμό και η ζέστη.

Πηγή: Philenews ΚΥΠΕ