Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε απόλυτη συνεργασία με τη Βηρυτό, στέλνει υπηρεσιακό κλιμάκιο εντός 48 ωρών για διαβούλευση με τις Αρχές του Λιβάνου για πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού.

Η ανακοίνωση έγινε από τον Υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Νουρή, ύστερα από έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, στην οποία έλαβαν μέρος οι Υπουργοί Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Άμυνας και Εξωτερικών, ο Αρχηγός ΓΕΕΦ και ο Αρχηγός Αστυνομίας και άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

Επίσης ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι από απόψε κιόλας η Λευκωσία αναλαμβάνει πρωτοβουλία για σωστή ενημέρωση της ΕΕ για τις αυξανόμενες αφίξεις μεταναστών στην Κύπρο.

Ο κ. Νουρής δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη σύσκεψη ότι έγινε ανασκόπηση της κατάστασης των τελευταίων ημερών για τις ροές μεταναστών δια θαλάσσης από τον Λίβανο και λεπτομερής ενημέρωση από το κάθε Υπουργείο και υπηρεσία ξεχωριστά.

Ανακοίνωσε ότι σε απόλυτη συνεργασία με την Κυβέρνηση του Λιβάνου την οποία ευχαριστεί για την συνεργασία στην αντιμετώπιση του ζητήματος των παράνομων και παράτυπων αφίξεων αποφασίστηκε ότι κλιμάκιο από διάφορες υπηρεσίες της Κυβέρνησης θα μεταβεί τις επόμενες μέρες στη Βηρυτό για διαβούλευση με τις αρχές εκεί «ώστε να αντιμετωπίσουμε κατά τον καλύτερο και κυρίως πιο αποτελεσματικό τρόπο αυτό το φαινόμενο το οποίο σήμερα παρατηρείται και καταγράφεται».

«Το κλιμάκιο, μόλις ετοιμαστεί, ενδεχόμενα και εντός των επόμενων 48 ωρών να έχουμε αυτή την επίσκεψη για συντονισμό των ενεργειών που θέλω να πιστεύω ότι θα είναι τέτοιας αποτελεσματικότητας που θα καταστήσει πλέον αντιμετωπίσιμο και διαχειρίσιμο το πρόβλημα», εξήγησε.

Είπε ότι η Κύπρος αναγνωρίζει το πρόβλημα του Λιβάνου και αποδεδειγμένα στάθηκε στο πλευρό του λαού αλλά εκείνο που είναι το επιδιωκόμενο είναι να υπάρξει περιορισμός των αναχωρήσεων από τα λιμάνια του Λιβάνου με παράνομους μετανάστες προς Κύπρο.

«Επίσης από απόψε αναλαμβάνεται μια πρωτοβουλία τη σωστή ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για όλα όσα διαδραματίζονται τόσο τις θάλασσες της Κύπρου όσο και στη ξηρά με τις πολλές αφίξεις οι οποίες έχουν δημιουργήσει ένα δύσκολα αντιμετωπίσιμο κλίμα όσον αφορά τη διαχείριση των μεταναστών στην Κυπριακή Δημοκρατία μιας και οι χώροι υποδοχής αυτή την ώρα είναι υπερπλήρεις, ιδιαίτερα δε για το σκοπό και τον τρόπο με τον οποίο θέλουμε να διαχειριζόμαστε τους παράνομες αφιχθέντες και με τα θέματα της πανδημίας αυτό μας δημιουργεί εξαιρετικά μεγάλες δυσκολίες», είπε ο Υπουργός.

Ο ΥΠΕΣ είπε πως θέση της ΚΔ είναι ότι αυτό το οποίο πράττει σήμερα είναι πέραν από την διασφάλιση και την φρούρηση των εθνικών συνόρων είναι και η χώρα η οποία διαφυλάττει και ευρωπαϊκά σύνορα στο ανατολικότερο άκρο της Μεσογείου και η αναφορά μας στην ΕΕ αποκτά ιδιαίτερη σημασία γιατί θέλουμε να ζητήσουμε την συνδρομή των Ευρωπαίων εταίρων στην προσπάθεια διαφύλαξης αυτών των συνόρων.

Ο κ. Νουρής είπε ότι η Λευκωσία θέλει να υπερτονίσει πως έχει όλη την καλή διάθεση και υποχρέωση να υποδεχτεί όσους από αυτούς τους ανθρώπους (που έρχονται) έχουν πραγματική ανάγκη, τους πρόσφυγες και μετανάστες που ψάχνουν ασφαλές καταφύγιο.

«Την ίδια ώρα όμως δηλώνουμε απερίφραστα ότι δεν μπορούμε και δεν έχουμε τη δυνατότητα πλέον να υποδεχθούμε πρόσθετους αριθμούς οικονομικών μεταναστών απλά γιατί κυριολεκτικά ούτε οι χώροι υποδοχής αρκούν πλέον ούτε οι δυνατότητες της χώρας είναι ανεξάντλητες», ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι από τους Ευρωπαίους εταίρους μας, πέραν της σωστής ενημέρωσης για να έχουν σωστή εικόνα της κατάστασης και του μεγέθους του προβλήματος, η Λευκωσία θα ζητήσει πρόσθετη ενίσχυση ιδιαίτερα στο θέμα της φύλαξης των θαλασσίων συνόρων μέσω της FRONTEX.

 O YΠΕΣ πρόσθεσε ότι η ΕΕ είναι ήδη αρωγός στην προσπάθεια διαχείρισης του μεταναστευτικού και παρέχει οικονομική στήριξη όμως αυτή την ώρα η Κύπρος αντιμετωπίζει, όπως και η Ελλάδα πριν από λίγους μήνες, ένα αυξημένο μεταναστευτικό ρεύμα τέτοιο που απαιτεί πρόσθετη βοήθεια και έμπρακτη, άμεση βοήθεια για τις δυνατότητες φύλαξης των συνόρων μας.

«Δεν χρειαζόμαστε κλιμάκια από τις ευρωπαϊκές χώρες, χρειαζόμαστε βοήθεια για την φύλαξη των θαλασσίων συνόρων και αυτό ερμηνεύεται ξεκάθαρα ως παρουσία της αρμόδιας δύναμης, της FRONTEX, η οποία έχει τη δικαιοδοσία να προχωρεί στη φύλαξη θαλασσίων συνόρων», ανέφερε.

Για την κατάσταση στο Πουρνάρα ο ΥΠΕΣ είπε ότι υπάρχει υπερπληρότητα των χώρων για καραντίνα και υπενθύμισε ότι ετοιμάστηκαν τέσσερις χώροι καραντίνας για φιλοξενία την περίοδο της πανδημίας.

Ο κ. Νουρής ότι εκείνη την περίοδο το κέντρο ήταν κλειστό και τα κρούσματα ήταν μηδενικά αλλά με το άνοιγμά του ξανά του χώρου υποδοχής τα κρούσματα αυξήθηκαν και ο χώρος υποδοχής είναι υπεπλήρης.

«Υπάρχει όμως αρκετός διαθέσιμος χώρος στο υπόλοιπο μέρος και αυτή την ώρα γίνονται προσπάθειες επέκτασης του χώρου της καραντίνας ούτως ώστε να μπορούμε να φιλοξενήσουμε και άλλα άτομα όμως αυτό είναι ένα μέτρο έκτακτης ανάγκης και προσδοκία είναι να περιορίσουμε τους αριθμούς των αφίξεων ακριβώς για να μην χρειάζεται να λαμβάνουμε άλλα μέτρα», είπε.

Οι χώροι καραντίνας , σύμφωνα με τον ΥΠΕΣ, είχαν σχεδιαστεί για πληρότητα 250 ατόμων, επεκτάθηκαν στα 400 και τώρα έχουμε ξεπεράσει τον αριθμό των 400 την ώρα που στο υπόλοιπο μέρος του χώρου υποδοχής υπάρχουν 286 μετανάστες.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η διαδικασία επιστροφής προς το Λίβανο κάποιων πρόσθετων επιβαινόντων στα πλοιάρια που αφίχθηκαν στην Κύπρο και ότι οι υπηρεσίες παρακολουθούν τις θαλάσσιες ακτές με την ελπίδα να μην έχουμε συνέχιση αυτών των ροών.

«Έχουμε δύο πλοιάρια που παραμένουν αυτή τη στιγμή στα ανοικτά της Κύπρου αγκυροβολημένα. Δράττομαι της ευκαιρίας να πω ότι, επειδή έχω δει κάποια δημοσιεύματα τα οποία ανέφεραν ότι τέθηκε σε κίνδυνο συγκεκριμένο πλοιάριο, κανένας δεν τέθηκε σε κίνδυνο, αντιθέτως έχουν παρθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, να θυμίσω ότι το συγκεκριμένο πλοίο που νοικιάστηκε για να μεταφέρει τους επιβάτες στο Λίβανο συνοδευόταν και από την άκατο της λιμενικής αστυνομίας ‘Θησεάς’ και αυτό καταδεικνύει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία όχι απλά προσπαθεί αλλά φροντίζει να επιστρέφει αυτό τον κόσμο πάντοτε με την συγκατάθεση της κυβέρνησης του Λιβάνου με ασφάλεια και κανένας απολύτως δεν έχει τεθεί σε κίνδυνο», ανέφερε.

Κάλεσε όσους προβαίνουν σε δηλώσεις , όποιοι και αν είναι αυτοί και ιδιαίτερα συνεργάτες της Κυβέρνησης, πριν το πράξουν, να λαμβάνουν ενημέρωση από τις αρμόδιες Αρχές της ΚΔ.

Πηγή: philenews/KYΠΕ