Η Γαλλία καταχράται την ιδιότητα του μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το δικαίωμα του βέτο για εξυπηρέτηση των δικών της εθνικών συμφερόντων, ανάφερε χθες ο «υπεξ», Κουντρέτ Οζερσάι.

Όπως μεταδίδει το ΓΤΠ, σε γραπτή του δήλωση μετά το τέλος της συνόδου των Med 7, ο κ. Οζερσάι είπε ότι η Γαλλία επιδεικνύει προσεγγίσεις που θα διασαλεύσουν την ειρήνη και την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Δεν είναι τίποτε άλλο από κατάχρηση της θέσης της εντός του ΟΗΕ και της ΕΕ το γεγονός ότι η Γαλλία, ως κράτος που δεν έχει άμεση σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο, επιχειρεί να εξοπλίσει ένα από τα μέρη σε αυτή την διαφωνία στην περιοχή και να διεξάγει ασκήσεις στέλνοντας πολεμικά αεροπλάνα. Καλούμε την Γαλλία να αποφύγει μια ώρα αρχύτερα αυτές τις ανεύθυνες συμπεριφορές. Αν με αυτό τον τρόπο η Γαλλία στοχεύει να λάβει στήριξη από την ελληνοκυπριακή πλευρά και την Ελλάδα στην ΕΕ και να επιδείξει παρουσία εντός της ΕΕ, αυτό είναι εξαιρετικά λανθασμένο, πλήττει την περιφερειακή ειρήνη  και υποδαυλίζει την ένταση» είπε.

Ο κ. Όζερσαϊ πρόσθεσε ότι η Γαλλία είδε πως δεν θα μπορέσει να επιτύχει ισορροπία έναντι των Γερμανών στην ΕΕ μετά την αποχώρηση των Άγγλων και ανησυχεί γι’ αυτό. «Σε αυτό το πλαίσιο θέλει να χρησιμοποιήσει την ιδιότητα του μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας για να ισορροπήσει την Γερμανία και να μην συνθλιβεί κάτω από την ισχύ των Γερμανών», κατέληξε.

«Εκπρόσωπο της αποικιοκρατικής νοοτροπίας» χαρακτηρίζει τον Μακρόν ο Οκτάι

«Εκπρόσωπο της αποικιοκρατικής νοοτροπίας», χαρακτηρίζει τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής Κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι.

Με μήνυμά του στο Twitter, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος αναφέρει συγκεκριμένα «ο εκπρόσωπος του αποικιακής νοοτροπίας ας συνεχίσει τις αλαζονικές δηλώσεις του, εμείς υπό την ηγεσία του Προέδρου μας θα συνεχίσουμε να τείνουμε χείρα στους καταπιεσμένους του κόσμου και να γράφουμε ιστορία με το έθνος μας».

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ