Αυξημένος είναι ο αριθμός των θετικών τεστ που διενεργεί η Τροχαία για ναρκωτικά σε οδηγούς, με αποτέλεσμα αυτά να πολλαπλασιαστούν ώστε να βγαίνουν από τους δρόμους όσοι κάνουν χρήση ουσιών και πιάνουν τιμόνι. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας που παρουσιάστηκαν πρόσφατα σε σύσκεψη, το 75% όσων ελέγχονται εντοπίζονται θετικοί στη χρήση ναρκωτικών. Σήμερα η Τροχαία διενεργεί μόνο περί τα 600 νάρκοτεστ τον χρόνο κι αυτό επιλεκτικά σε οδηγούς που είτε κινούν υποψίες με τη συμπεριφορά τους στο δρόμο, είτε κατά τον έλεγχο διαπιστώνεται ότι ο οδηγός δεν ανταποκρίνεται ως έπρεπε. Επίσης, το Κρατικό Χημείο έχει πληροφορήσει την Τροχαία ότι αδυνατεί να αναλύσει μεγάλο αριθμό δειγμάτων επειδή ένα μηχάνημα διαθέτει. Το θέμα έθιξε την περασμένη Παρασκευή σε επίσκεψη της υπουργού Έμιλυς Γιολίτη στην Τροχαία, ο διευθυντής της Γιαννάκης Γεωργίου ο οποίος είχε τονίσει ότι αν αυξηθούν τα τεστ σε οδηγούς θα εντοπιστούν και άλλοι θετικοί στα ναρκωτικά. Σημειώνεται ότι ένα τεστ κοστίζει €15-€20.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 587 οδηγοί θετικοί σε νάρκοτεστ σε ενάμιση χρόνο

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι μετά από ενέργειες της υπουργού Δικαιοσύνης και του γενικού διευθυντή του υπουργείου, Λούη Παναγή, επιτεύχθηκε συμφωνία με το Κρατικό Χημείο ώστε να αγοραστεί ακόμα ένα μηχάνημα στο οποίο να γίνονται αναλύσεις για ναρκωτικά και να προσληφθούν ακόμη δύο χημικοί για τη λειτουργία του. Μετά την εξέλιξη αυτή τα τεστ θα αυξηθούν στα 1.000 το έτος αντί 600 που είναι σήμερα, ώστε να εντοπίζονται περισσότεροι οδηγοί που κάνουν χρήση ναρκωτικών και στη συνέχεια κάθονται στο τιμόνι. 

Επίσης, κατά τις ίδιες πληροφορίες μας, νάρκοτεστ θα γίνονται πιο αυξημένα σε περιοχές όπου εντοπίζεται μεγαλύτερη χρήση ναρκωτικών από άλλες, αφού βάσει των στοιχείων της Τροχαίας σε ορισμένες επαρχίες εντοπίζονται πιο συχνά θετικοί στα τεστ απ’ ό,τι σε άλλες. Για παράδειγμα, στην περιοχή Μόρφου δεν εντοπίζονται σχεδόν καθόλου οδηγοί θετικοί στα ναρκωτικά, σε αντίθεση με τις επαρχίες Πάφου και Λεμεσού όπου εντοπίζονται οι πλείστοι που ελέγχονται θετικοί στη χρήση ουσιών. 

Στο μεταξύ, η Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών άρχισε επισκέψεις σε συνεργασία με τις τοπικές Αρχές σε πάρκα και πλατείες όπου συχνάζουν νεαροί με σκοπό την πρόληψη και την πάταξη του φαινομένου της χρήσης ναρκωτικών σ’ αυτούς τους χώρους. Στόχος είναι σε πρώτο στάδιο να συλλεχτούν στοιχεία ώστε να ετοιμαστεί ένα σχέδιο για πρόληψη των ναρκωτικών κυρίως από νεαρούς που κάνουν χρήση σε δημόσιους χώρους, πολλές φορές μπροστά σε περαστικούς.