To Top
05:04 Κυριακή
29 Μαρτίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Πολεμικό σκηνικό για τα τετράμηνα
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Πολεμικό σκηνικό για τα τετράμηνα
  30 Σεπτεμβρίου 2019, 5:00 πμ  
Το θέμα της αξιολόγησης του μαθητή, περιλαμβανομένων και των εξετάσεων τετραμήνων, αναμένεται να απασχολήσει έντονα και αυτή την εβδομάδα τους εκπαιδευτικούς φορείς. Οι αντιθέσεις και οι διαφωνίες που έχουν εκφραστεί όλες αυτές τις εβδομάδες που το θέμα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα υπουργείου Παιδείας και εκπαιδευτικών εταίρων, όχι μόνο δεν λένε να σμικρυνθούν αλλά -εξ αφορμής αυτών- ασκούνται κι έντονες πιέσεις.
 
Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι διάφοροι φορείς επιχειρούν στο να βρεθούν τα σημεία συγκλίσεων επί του θέματος, σε μια προσπάθεια να διευθετηθεί και να ξεκαθαρίσει το τοπίο, καθώς η σύγκρουση Υπουργείου και εκπαιδευτικών Οργανώσεων είναι γεγονός. Στο πολεμικό σκηνικό προστίθεται και η στάση του οργανωμένου μαθητικού κινήματος που εκπροσωπείται από την ΠΣΕΜ, το οποίο ξεκαθαρίζει πως είναι έτοιμο να κλιμακώσει τα δυναμικά του μέτρα ώστε να μην υλοποιηθεί ο θεσμός των εξετάσεων τετραμήνων. 
 
Υπενθυμίζεται πως η ΟΕΛΜΕΚ απέστειλε το υπόμνημα των θέσεών της για τα διάφορα ζητήματα που θέτει επί τάπητος -κι αφού της το ζήτησε ο υπουργός Παιδείας- και περιμένει τώρα τη μέρα συνάντησης με τον Κώστα Χαμπιαούρη. Η Οργάνωση των καθηγητών κάκισε, επίσης, τις τοποθετήσεις του προϊστάμενου του Γραφείου Συντονισμού Εξετάσεων Τετραμήνων, Σπύρου Αντωνέλλου, περί επιβολής κυρώσεων σε εκπαιδευτικούς που θα αρνηθούν να εφαρμόσουν τη νομοθεσία περί διεξαγωγής των εξετάσεων. 
 
Στο μεταξύ, ο κ. Χαμπιαούρης σε δημόσια συζήτηση απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, σχετικά με το επίμαχο θέμα της αξιολόγησης μαθητή. Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τα διαγωνίσματα στο πλαίσιο της αξιολόγησης των τετραμήνων, ο Υπουργός ανέφερε ότι «οι γραπτές δοκιμασίες έχουν μειωθεί, συγκριτικά με αυτές που οι μαθητές είχαν έως τώρα, ενώ σχετικά με την κατηγορία της συντρέχουσας αξιολόγησης που αφορά στις διακρίσεις -ένα σημείο που προκαλεί τριβές- ο κ. Χαμπιαούρης σημείωσε ότι «η ανάπτυξη στάσεων προσφοράς και εθελοντικής εργασίας είναι μέσα στους παγκόσμιους στόχους της εκπαίδευσης, οι οποίοι προνοούν, πέρα από την ανάπτυξη γνωστικών δεξιοτήτων, την ανάπτυξη στάσεων συνεργασίας και κοινωνικής προσφοράς.
 
Δεν αναφέρονται σε προσφορά σε ένα ή κάθε μάθημα, αλλά για ευρύτερη κοινωνική προσφορά, η οποία αποτιμάται επιπρόσθετα στα μαθήματα με τα οποία η προσφορά σχετίζεται, χωρίς να προνοείται αφαίρεση βαθμού από άλλα μαθήματα». Είναι φανερό, τόνισε ο κ. Χαμπιαούρης, ότι η πληροφόρηση για υπολογισμό 5% σε κάθε μάθημα και αφαίρεση βαθμού από μαθήματα στα οποία δεν υπάρχει προσφορά δεν είναι ορθή και θα δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις στις σχολικές μονάδες. 
 
Πάντως, γι' αυτή την πηγή αξιολόγησης τοποθετήθηκε και η Παιδοβουλή σημειώνοντας τη δική της θέση: «Η τέταρτη πηγή προφορικής αξιολόγησης δεν θα πρέπει να λειτουργεί αφαιρετικά, δηλαδή θα πρέπει να μπορεί να αξιοποιείται από τον μαθητή ως αξιολόγηση πριμοδότησης, ενθαρρύνοντας έτσι όλους τους μαθητές να αναλάβουν ρόλους για εθελοντική προσφορά και να ασχοληθούν δημιουργικά. Προτείνουμε, επιπλέον, να δημιουργηθεί μια τράπεζα ιδεών σχετικά με το περιεχόμενο του συγκεκριμένου εργαλείου προφορικής αξιολόγησης και συγκεκριμένα όσον αφορά στο δεύτερό του σκέλος (εθελοντική εργασία) ανά κλάδο. 
 
Σε μια άλλη εξέλιξη, σήμερα θα πραγματοποιηθεί η δημοσιογραφική διάσκεψη της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της οποίας ο πρόεδρός της, θα παραθέσει το παρασκήνιο γύρω από τις συζητήσεις που έγιναν για τις εξετάσεις τετραμήνων και πώς οι φορείς «κατέληξαν» στην πρόταση Πανίκου Λεωνίδου. 
 
  Ευαγγελία Σιζοπούλου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...