Τα μέτρα που επιβλήθηκαν για να αποτραπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, οδήγησαν στην αναβολή τέλεσης γάμων φέτος, όμως έφεραν και ένα άλλο ασυνήθιστο για τα κυπριακά δεδομένα φαινόμενο: γάμους για το 2021 αλλά και το 2022 προγραμματίζουν πλέον, κυρίως όσοι διαθέτουν μπόλικο παραδάκι. Ενδεικτικές είναι οι τιμές που επιβάλλουν στους μελλόνυμφους ιδιοκτήτες αιθουσών δεξιώσεων για γαμήλια δείπνα κατά την επόμενη χρονιά αλλά και για το 2022.

Αίθουσα δεξιώσεων που βρίσκεται σε περιοχή της Λευκωσίας, χρεώνει €47 το άτομο, για κλασικό δείπνο 250 – 300 ατόμων, ενώ για πολυτελές δείπνο -όπως το ονομάζει- χρεώνει €57 το άτομο. Σε περίπτωση που οι προσκεκλημένοι στο δείπνο είναι 251 – 400, τότε η χρέωση «πέφτει» στα €43 και €53, αντίστοιχα.

Άλλη αίθουσα δεξιώσεων στα ορεινά, χρεώνει τους εξωτερικούς της χώρους €5.000 για μάξιμουμ 50 προσκεκλημένους, €15.000 για 100 – 250 προσκεκλημένους και €20.000 για 250 – 350 προσκεκλημένους. «Παρακαλώ σημειώστε ότι όλες οι πιο πάνω τιμές είναι ενοικίαση του χώρου ΜΟΝΟ», σημειώνεται στις σχετικές προσφορές που δίνει. 

Μελλόνυμφη που ακύρωσε τον προγραμματισμένο γάμο της για φέτος, αφού είδε ότι οι τιμές για τις αίθουσες δεξιώσεων εκτοξεύθηκαν στα ύψη για δείπνα κατά το 2021, ζήτησε από εταιρεία catering (υπηρεσίες τροφοδοσίας) προσφορά για δείπνο που θα προσφερθεί το 2022, σε περίπτωση που αποφασίσει να τελέσει τον γάμο της σε δύο χρόνια. Για 250 – 300 προσκεκλημένους, της ζήτησαν €60 το άτομο συν ΦΠΑ.

Ο Φάνος Λεβέντης, γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής, χαρακτήρισε αναμενόμενες κάποιες αυξήσεις από μέρους των αιθουσών, όμως κάλεσε τα μέλη του να τις συγκρατήσουν όσο γίνεται στα πιο χαμηλά επίπεδα. Όπως εξήγησε, λόγω των περιορισμών που επιβλήθηκαν, οι αίθουσες δεν μπορούν πλέον να φιλοξενήσουν μεγάλο αριθμό ατόμων και έτσι ανεβάζουν τις τιμές τους.

Ο Μάριος Δρουσιώτης, εξάλλου, πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Καταναλωτών, με δηλώσεις του στον «Φ» κάλεσε τους μελλόνυμφους, προτού κλείσουν αίθουσα δεξιώσεων, να κάνουν έρευνα αγοράς. Όπως είπε, ο Σύνδεσμος δεν έχει στοιχεία που να αποδεικνύουν υπερχρεώσεις από αίθουσες δεξιώσεων, σε σχέση με τις χρεώσεις που επέβαλλαν στην προ κορωνοϊού εποχή. Ωστόσο, όπως τόνισε, αύξηση στις χρεώσεις είναι αναμενόμενη, αφού αυξήθηκε η ζήτηση. Συμπληρωματικά, κάλεσε τα ζευγάρια που δυσκολεύονται να πληρώσουν μεγάλα ποσά για το γαμήλιο δείπνο τους, να αποτείνονται και σε αίθουσες που διαθέτουν εκκλησίες και σε κοινοτικά συμβούλια, αλλά και σε μεγάλες αίθουσες που δεν έχουν ανεβάσει τόσο πολύ τις τιμές τους.