ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ σε μια δύσκολη και κρίσιμη φάση. Οι εξελίξεις αυτή την περίοδο αναμένονται ραγδαίες. Από τη μια είναι τα όσα έχουμε μπροστά μας ως αποτέλεσμα των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που συνήλθε την περασμένη εβδομάδα ( 1-2 Οκτωβρίου). Από την άλλη, είναι οι κινήσεις της κατοχικής Τουρκίας για εποικισμό της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου. Είναι προφανές πως οδηγούμαστε σε ένα κομβικό σημείο. Διαμορφώνεται ενώπιον μας ένα πάζλ διαφορετικών , αλληλοσυνδεόμενων ωστόσο, ενεργειών και δρομολογούμενων εξελίξεων. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για το εθνικό μας  θέμα, αλλά και την ασφάλεια στην περιοχή. 

ΤΙ έχουμε ενώπιον μας;  

● Πρώτο, στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της περασμένης εβδομάδας, αποφεύχθηκε, όπως είναι γνωστό, η υιοθέτηση μέτρων κατά της Τουρκίας. Όπως ειπώθηκε, αποφασίσθηκε να δοθεί χρόνος στη διπλωματία.  Αντί των κυρώσεων,  η Ε.Ε. αποφάσισε να στείλει μηνύματα και προειδοποιήσεις στην Τουρκία με την ελπίδα ότι θα εγκαταλείψει τις παράνομες και επιθετικές της ενέργειες. Αυτό έγινε και στο παρελθόν χωρίς κανένα, ωστόσο, αποτέλεσμα. Παράλληλα, η Ε.Ε. θέλησε να στείλει και ένα μήνυμα πως εάν Τουρκία συνεργασθεί θα έχει κέρδος.  Εξαγγέλθηκε εν πολλοίς, ότι θα ικανοποιηθούν αιτήματα, που θέτει συνεχώς η Άγκυρα προς την Ευρωπαϊκή Ένωσης: «Υπό τον όρο ότι θα συνεχιστούν οι εποικοδομητικές προσπάθειες να τερματιστούν οι παράνομες ενέργειες έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί να δρομολογήσει θετικό πολιτικό θεματολόγιο ΕΕ-Τουρκίας με ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης και τη διευκόλυνση του εμπορίου, τις διαπροσωπικές επαφές, τους διαλόγους υψηλού επιπέδου, τη συνεχή συνεργασία σε ζητήματα μετανάστευσης, σύμφωνα με τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016. Προς τούτο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τον Πρόεδρό του, σε συνεργασία με την Πρόεδρο της Επιτροπής και με την υποστήριξη του Ύπατου Εκπροσώπου, να καταρτίσει πρόταση για την αναζωογόνηση του θεματολογίου ΕΕ-Τουρκίας».

● ΔΕΥΤΕΡΟ, μετά από συνεννόηση μεταξύ της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ και Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το γεωτρύπανο «Γιαβούζ», το οποίο διενεργούσε τους τελευταίους μήνες παράνομες έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, αποχώρησε. Η αποχώρηση του τουρκικού γεωτρύπανου κατά πάσα πιθανότητα να εντάσσεται σε ένα παιχνίδι τακτικής. Θα φανεί στη συνέχεια ενόψει και του γεγονότος ότι παραμένει στην κυπριακή ΑΟΖ το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπάρος». Θα φανεί στη συνέχεια εάν η Τουρκία εγκαταλείψει τις επεκτατικές, επιθετικές της ενέργειες σε βάρος της Ελλάδος και της Κύπρου. Γιατί αυτό έχει σημασία και όχι η αποχώρηση ενός γεωτρύπανου, το οποίο παρανόμως είχε δεσμεύσει τη συγκεκριμένη περιοχή για γεωτρήσεις μέχρι την 12η Οκτωβρίου.

● ΤΡΙΤΟ, στο προσκήνιο βρίσκεται και το θέμα της Αμμοχώστου. Το κατοχικό καθεστώς προχωρεί στον σταδιακό εποικισμό της περίκλειστης κατεχόμενης πόλης. Μια προκλητική και απαράδεκτη ενέργεια, η οποία «σκοτώνει» κάθε προσπάθεια για συνεννόηση. Μια σοβαρή εξέλιξη εδραίωσης των κατοχικών δεδομένων.

ΕΙΝΑΙ προφανές πως η κατοχική Τουρκία δεν κάνει πίσω στους σχεδιασμούς της. Τόσο στη θάλασσα όσο και στο έδαφος ( Αμμόχωστος) και το ζητούμενο είναι κατά πόσο με αυτά τα δεδομένα μπορεί να υπάρξει διέξοδος. Είναι προφανές πως με τέτοια συμπεριφορά προοπτικές δεν υπάρχουν. Κι αυτό πρέπει να καταστεί σαφές. Θέλουμε διέξοδο και επίτευξη συμφωνίας, αλλά όχι με τους όρους της Άγκυρας. Μόνο με τους όρους του διεθνούς δικαίου.