Με τη συμπλήρωση 15 χρόνων δράσης, το Κυπριακό Δίκτυο Ενάντια στη Φτώχεια, θέλοντας να ενισχύσει τον διάλογο, γύρω από το σοβαρό ζήτημα της αξιοπρεπούς διαβίωσης και τις ισότιμες ευκαιρίες πρόσβασης, διοργανώνει Συνέδριο με τίτλο «Η ενεργός συμμετοχή των ατόμων που βιώνουν φτώχεια στα κέντρα λήψης αποφάσεων και στην οργανωμένη Κοινωνία των Πολιτών».

Το Συνέδριο πραγματοποιείται το Σάββατο 17 Οκτωβρίου, στις 9:30 στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, σηματοδοτώντας την Παγκόσμια Ημέρα για Εξάλειψη της Φτώχειας και τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ενάντια στη Φτώχεια.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία για την Κύπρο, την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, παρακολουθούμε μια σειρά από ανθρωπιστικές κρίσεις, να μας οδηγούν σε διαδοχικές και συσσωρευμένες επιπτώσεις. Στην Κύπρο ειδικά, η οικονομική κρίση της περιόδου 2012 – 2014 οδήγησε στη φτωχοποίηση και την περιθωριοποίηση μεγάλου αριθμού ανθρώπων.

Τα υψηλά ποσοστά ανεργίας αλλά και υποαπασχόλησης, η καταστρατήγηση συλλογικών συμβάσεων και κατώτατου μισθού, έχουν οδηγήσει ακόμη περισσότερους συμπολίτες μας στο φάσμα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Με τα νέα δεδομένα που επέβαλε η πανδημία, βλέπουμε ένα νέο κύμα οικονομικής επιδείνωσης με απρόβλεπτο και ανυπολόγιστο μέχρι στιγμής αντίκτυπο στην αγορά εργασίας και τα εισοδήματα.

Οι συσχετισμοί δυνάμεων κεφαλαίου εργασίας έχουν αλλάξει με γεωμετρική πρόοδο εις βάρος των εργαζομένων, ενώ παράλληλα ένα πολύ σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού που αγγίζει το 24% βρίσκεται στα όρια κινδύνου φτώχειας.

Είναι τραγικό το γεγονός ότι, 200 περίπου χιλιάδες συμπολίτες μας έχουν περάσει το κατώφλι της φτώχειας.

Μέσα σε αυτό το μεταβαλλόμενο και δυσοίωνο περιβάλλον το Κυπριακό Δίκτυο Ενάντια στην Φτώχεια, συνεχίζει τις δράσεις του διοργανώνοντας Συνέδριο, όπου για πρώτη φορά δίνεται λόγος στους ίδιους τους ανθρώπους που βιώνουν την φτώχεια, παρέχοντας τους το βήμα για να μιλήσουν ελεύθερα για τα βιώματα τους.

Με το προσεχές συνέδριο θέλουμε να δώσουμε έμφαση στην ενεργό πολιτότητα των ατόμων που βιώνουν φτώχεια, στα κέντρα λήψης αποφάσεων και να αναδείξουμε τα προβλήματα για να ληφθούν και οι ανάλογες αποφάσεις που θα οδηγήσουν στις ορθές πολιτικές. Πιστεύουμε ότι το συνέδριο θα ευαισθητοποιήσει και θα δώσει ώθηση σε πολιτικές για εξάλειψη της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού στον τόπο μας. Η εξάλειψη της φτώχειας είναι για μας ζήτημα πολιτικής επιλογής.

«Η φτώχεια δεν είναι ντροπή»

Tόπος: Αίθουσα UNESCO-Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, 17 Οκτωβρίου 2020,

Εγγραφές Συνέδρων 9:00π.μ.

Πρόγραμμα εργασιών:

9.00-9.30 Εγγραφές

9.30-10.00 Χαιρετισμοί

  • Εισαγωγικό φιλμάκι
  • Δρ Κωνσταντίνος Φελλάς, Ανώτερος Αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Λευκωσίας
  • Carlos Susias, Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Δικτύου ενάντια στη Φτώχεια (video)
  • Ζέτα Αιμιλιανίδου, Έντιμη Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΑΑ)

10.00-10.30 Εισαγωγική παρέμβαση

Δρ Νίκος Σατσιάς, Πρόεδρος ΕΔΕΦ-Κύπρος-Συναντήσεις με τα άτομα που βιώνουν την φτώχεια, Ευρώπη-Κύπρος, εμπειρίες, συμπεράσματα, εισηγήσεις  

10.30-10.50 Μαρτυρίες ατόμων που βιώνουν Φτώχεια και Κοινωνικό Αποκλεισμό

10.50-11.10 Διάλλειμα

11.15-13.00 Συζήτηση: Η σημασία και η ανάγκη Ενεργούς συμμετοχής των ατόμων που βιώνουν φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό στα κέντρα λήψης αποφάσεων

Παρεμβάσεις:

  • Δρ Νίκος Σατσιάς, Πρόεδρος ΕΔΕΦ-Κύπρος, «Θεσμοθέτηση πλαισίου συμμετοχής ατόμων που βιώνουν φτώχεια»
  • Χρίστος Διομήδους, Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας, ΥΕΠΚΑ, «Επιδόματα, ενεργοποίηση και συμμετοχή των ατόμων που βιώνουν φτώχεια»
  • Δρ Χριστίνα Ιωάννου, Αναπληρώτρια Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, «Η Ευρωπαϊκή πραγματικότητα για την φτώχεια» (συστάσεις, γνωμοδοτήσεις, επικοινωνίες, θεσμικό πλαίσιο)

13.00-13.30 Παρουσίαση συμπερασμάτων και κλείσιμο συνεδρίου

Θα τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας τα οποία προβλέπονται.

Λόγω περιοριστικών μέτρων για περιορισμό της πανδημίας COVID19, η χρήση μάσκας κατά την είσοδο και αποχώρηση είναι υποχρεωτική.

Σημείωση: Θα τηρηθούν τα πρωτόκολλα που αφορούν την πανδημία COVID19.

Πηγή: philenews