Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα από και είχε επαφές με την ελληνική κυβέρνηση για σειρά θεμάτων, κυρίως για τα κρίσιμα θέματα των ελληνοτουρκικών. Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεν μιλά αφ’ εαυτής: ο Υπουργός Πομπέο συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη και τον Υπουργό Εξωτερικών και επαναβεβαίωσαν την κοινή δέσμευση για την προώθηση της ασφάλειας, της ειρήνης και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και γιόρτασαν την ισχυρή σχέση που υπάρχει εδώ και δεκαετίες μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας. 

Πέραν αυτών, ο κ. Πομπέο βρέθηκε στην Θεσσαλονίκη, όπου υπέγραψε διμερή συμφωνία για την επιστήμη και την τεχνολογία και πραγματοποίησε συναντήσεις με παράγοντες του επιχειρηματικού κλάδου της Ενέργειας, υποδηλώνοντας την σημασία που αποδίδουν οι Αμερικανοί στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής. Η Σούδα και οι στρατιωτικές βάσεις των Αμερικανών ήταν ο επόμενος σταθμός, με τον κ. Πομπέο να ανακοινώνει περαιτέρω στρατιωτικοποίηση τους ώστε να παρεμβαίνουν για τα ιμπεριαλιστικά σχέδια της περιοχής. 

Σημειώνεται ότι το ταξίδι αυτό πραγματοποιείται λίγες μέρες μετά το ταξίδι του στην Κύπρο και άλλες επισκέψεις που έκανε σε γειτονικές χώρες. Οι Αμερικανοί επιστρέφουν στην περιοχή δριμύτεροι. Αποφάσισαν να παρεμβαίνουν στις εξελίξεις και ασφαλώς να επιβάλουν τα ευρύτερα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά τους συμφέροντα. 

Στην Κύπρο, ήρθε μετά την επίσκεψη Λαβρόφ για να προωθήσει το γνωστό νομοσχέδιο για την άρση του αμερικανικού εμπάργκο πώλησης όπλων με τις γνωστές πρόνοιες για πλήρη αποξένωση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Ρωσία και την Κίνα, και ανακοίνωσε την δημιουργία Κέντρου Εκπαίδευσης σε θέματα ασφάλειας που θα λειτουργεί στην Κύπρο και θα παρέχει εξειδίκευση σε όλη την περιοχή. Σε δηλώσεις του μάλιστα, τόνισε ότι «τα ζητήματα της ασφάλειας έχουν σημασία, καθώς έθνη που δεν μοιράζονται τις κοινές αξίες προσπαθούν να αποκτήσουν νέο πάτημα στην περιοχή». 

Οι προθέσεις, οι ενέργειες και οι σχεδιασμοί των Αμερικανών αποκτούν καθημερινά σάρκα και οστά. Επιδιώκουν μέσα από τις ριψοκίνδυνες διευθετήσεις τους την προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων. Στο βάθος είναι και οι αμερικάνικες εκλογές και ασφαλώς επιδιώκεται από το επιτελείο Τράμπ η αλίευση ψήφων της ελληνικής ομογένειας. 

Επί της ουσίας, οι Αμερικανοί επιδιώκουν να προωθήσουν το ταχύτερο δυνατό τις διευθετήσεις τους στην Ανατολική Μεσόγειο έχοντας ως μεγάλη εικόνα τα αποκλειστικά συμφέροντα ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, και ασφαλώς την συνεκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων  Ελλάδας και Τουρκίας. Εξάλλου δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι μέχρι αυτή την στιγμή που μιλάμε, το Αιγαίο, έχει ως στρατιωτική διοίκηση το Στρατηγείο Λαρίσσης υπό την διοίκηση του ΝΑΤΟ και με εναλλάξ στρατιωτικό διοικητή Έλληνα και Τούρκο. 

Οι Αμερικανοί έχουν πλέον και γεωστρατηγικά αποκτήσει ρόλο διαιτητή και αυτό δυστυχώς με την πλήρη αποδοχή και συμπόρευση των δεξιών κυβερνήσεων κ. Νίκου Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ και Μητσοτάκη Νέας Δημοκρατίας. Η Τουρκία με τον άλφα ή βήτα τρόπο αποκτά ρόλο χωροφύλακα στη περιοχή. 

Σε αυτό το γεωστρατηγικό παιγνίδι μόνο συγκρούσεις και πολεμικές αναταράξεις προβλέπονται. Η Ν. Α Μεσόγειος μετατρέπεται καθημερινά σε ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί με ανεπανόρθωτες ζημιές και αρνητικές συνέπειες για τους λαούς. Ήδη δυστυχώς ζούμε και βιώνουμε τους δολοφονικούς σχεδιασμούς των Αμερικανών στο πλαίσιο της λεγόμενης «Αραβικής Ανοιξης».

Το κρίσιμο για την Κύπρο είναι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν να γίνει το θύμα της υπόθεσης. Μας ανησυχούν τα γεγονότα και οι εξελίξεις και ανησυχούμε ιδιαίτερα από το γεγονός ότι η Ελλάδα φαίνεται να προχωρεί σε διευθέτηση των διαφορών της με την Τουρκία με τους Αμερικανούς ως ανάδοχους. Αν προσθέσουμε και το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης δεν ανέφερε ούτε μια λέξη στην ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη, για την Κύπρο, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο σοβαρά. 

Σε αυτές τις ύψιστου βαθμού κρίσιμες στιγμές απαιτείται πλήρης ενεργοποίηση όλων των πολιτικών δυνάμεων. Η κυβέρνηση έχει αποκλειστικές ευθύνες και οφείλει να αποτρέψει οποιεσδήποτε κινήσεις ή ενέργειες θυματοποιούν την Κύπρο.  

Ζητούμενο για την Κύπρο να απεμπλακεί από οποιεσδήποτε διαδικασίες παραγκωνίζουν το Κυπριακό και ιδιαίτερα να μετατραπεί σε δούναι και λαβείν των αμερικάνικων σχεδιασμών. Να διατηρηθεί το κεκτημένο της διαπραγματευτικής διαδικασίας και να γίνει καλή προετοιμασία ώστε να είμαστε έτοιμοι σε μια νέα επικείμενη πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Γκιουτέρες να οικοδομήσουμε προοπτική λύσης. 

*Βουλευτής ΑΚΕΛ, Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού