To Top
05:44 Παρασκευή
28 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
«Δεν θα ιδιωτικοποιηθούν τα νοσοκομεία»
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • «Δεν θα ιδιωτικοποιηθούν τα νοσοκομεία»
  11 Οκτωβρίου 2019, 5:00 πμ  
Τις συντεχνίες έδειξαν χθες υπουργός Υγείας και Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, υποστηρίζοντας ότι οι όποιες προτάσεις τίθενται ενώπιόν τους και αφορούν στη λήψη μέτρων για βελτίωση της κατάστασης στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών και στα δημόσια νοσηλευτήρια γενικά, απορρίπτονται. Ο υπουργός μάλιστα, ο οποίος δέχθηκε πυρά και από το ΑΚΕΛ το οποίο μεταξύ άλλων άφησε και υπόνοιες για ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης των κρατικών νοσοκομείων, σε αρκετά έντονο ύφος απάντησε ότι «δεν πρόκειται να γίνει ιδιωτικοποίηση των δημόσιων νοσοκομείων. Τελεία και παύλα. Και δεν θα ξαναμπώ στη διαδικασία να απαντήσω σε τέτοιες ερωτήσεις. Αυτή η Κυβέρνηση δεν προτίθεται να ιδιωτικοποιήσει τα νοσοκομεία. Αντιθέτως, παλεύει για την ενίσχυσή τους. Το υπουργείο δέχεται και παρατηρήσεις ότι στηρίζει τα δημόσια νοσηλευτήρια εις βάρος των ιδιωτικών και ότι αυτό αποτελεί αθέμιτο ανταγωνισμό. Αυτή είναι η απάντησή μας». 
 
Η πορεία υλοποίησης του Γενικού Συστήματος Υγείας και της αυτονόμησης των δημόσιων νοσοκομείων απασχόλησε χθες την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας. Η συζήτηση βεβαίως, όπως ήταν αναμενόμενο, επικεντρώθηκε κυρίως στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κρατικά νοσηλευτήρια και αναπόφευκτα στη φυγή γιατρών από τον δημόσιο τομέα, με τον υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου, να απορρίπτει τα όσα λέγονται τις τελευταίες εβδομάδες και αφορούν «το χάσμα που -όπως κάποιοι υποστηρίζουν- υπάρχει μεταξύ των αμοιβών των γιατρών του ΓεΣΥ και των γιατρών του Δημοσίου». 
 
«Η αλήθεια είναι», είπε ο κ. Ιωάννου, «ότι αυτό που λένε κάποιοι πως οι προσωπικοί γιατροί του ΓεΣΥ παίρνουν €300.000 τον χρόνο δεν ευσταθεί. Ο μέσος όρος απολαβών για τους προσωπικούς γιατρούς κυμαίνεται γύρω στις €135.000 και ο μέσος όρος των ετήσιων απολαβών των γιατρών του Δημοσίου περιλαμβανομένων των κινήτρων που έχουν παραχωρηθεί φθάνει τις €100.000 - €110.000 χωρίς να έχουν οι ίδιοι να καλύψουν τα οποιαδήποτε λειτουργικά έξοδα». Άρα, πρόσθεσε, «είναι άδικο να επιρρίπτουμε ευθύνες στον ΟΑΥ και στις αμοιβές των γιατρών του ΓεΣΥ». 
   
Συνεχίζοντας στο ίδιο έντονο ύφος, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι «τα τελευταία τρία χρόνια οι μισθοί των γιατρών του Δημοσίου αυξήθηκαν κατά 50%, είτε μέσα από την αναβάθμιση της μισθολογικής τους κλίμακας  είτε από αύξηση των υπερωριών είτε μέσω άλλων κινήτρων και αυτές οι αναβαθμίσεις ήταν συμφωνημένες με τις συντεχνίες και έχουν γίνει».
 
Για τα προβλήματα που υπάρχουν στα κρατικά νοσοκομεία, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, απαντώντας στις επικρίσεις βουλευτών του ΑΚΕΛ, ανέφερε ότι «η κατάσταση στα νοσοκομεία δεν είναι όπως παρουσιάζεται και σίγουρα τα νοσοκομεία δεν καταρρέουν. Προβλήματα υπάρχουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή αφορά στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών. Ωστόσο, όταν εγώ έχω καταθέσει μια σειρά από δέκα μέτρα για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση και κάποια οργανωμένα σύνολα των νοσοκομείων (συντεχνίες) τα απέρριψαν όλα εκτός από την αύξηση του επιδόματος, μπορείτε να καταλάβετε την κατάσταση». 
   
Σημείωσε ακόμη ότι ζητήθηκε από ιατρούς των δημόσιων νοσηλευτηρίων, αν επιθυμούν, να εργαστούν υπερωριακά για εξέταση επειγόντων περιστατικών, αλλά υπήρξε αντίδραση «από οργανωμένα σύνολα στα νοσοκομεία» που το απαγόρευσαν και πρόσθεσε ότι, ενώ έγινε καμπάνια για ενημέρωση του κοινού να μην πηγαίνει για το παραμικρό στα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών, αλλά να πηγαίνει στους προσωπικούς τους ιατρούς, η συντεχνία των κυβερνητικών ιατρών εξέδωσε ανακοίνωση επικρίνοντας την ενέργεια αυτή του ΟΚΥπΥ.
 
«Διερωτώμαι τι θέλουμε. Μας ζητούν να κάνουμε ανακοινώσεις και μετά μας λένε: μην κάμετε ανακοινώσεις διότι δεν είναι στα πλαίσια άσκησης ιατρικής. Δεν ξέρω, κάπου ζούμε το θέατρο του παραλόγου», είπε. 
   
Έντονος στις τοποθετήσεις του για τον τρόπο με τον οποίο ενεργούν οι συντεχνίες των εργαζομένων στα νοσοκομεία ήταν και χθες ο γενικός εκτελεστικός διευθυντής της περιφέρειας Λάρνακας, Γιώργος Καροτσάκης, ο οποίος μάλιστα κάλεσε και τη Βουλή να βοηθήσει ώστε να μπορέσει ο οργανισμός να προχωρήσει στους σχεδιασμούς του. 
 
Οι αναφορές βεβαίως τόσο του υπουργού όσο και του κ. Καροτσάκη προκάλεσαν την αντίδραση του ΑΚΕΛ, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος, Γιώργο Λουκαΐδη, να ζητά επανάληψη της συζήτησης ώστε να είναι παρούσες και οι συντεχνίες για να δώσουν τις δικές τους θέσεις. 
 
Καταχρήσεις η μέχρι τώρα πληγή του ΟΑΥ
 
Σε ό,τι αφορά την πορεία υλοποίησης του Γενικού Συστήματος Υγείας, τόσο ο υπουργός Υγείας όσο και ο πρόεδρος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, Θωμάς Αντωνίου, αναφέρθηκαν σε προβλήματα τα οποία παρουσιάστηκαν κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες εφαρμογής του συστήματος, λέγοντας ωστόσο ότι είναι προβλήματα που ήταν αναμενόμενα και αντιμετωπίζονται. 
 
Μεγαλύτερη πληγή για το ΓεΣΥ αποτελούν οι καταχρήσεις σε φάρμακα, διαγνωστικές και εργαστηριακές εξετάσεις, οι οποίες, όπως αναφέρθηκε, γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστούν. Ο πρόεδρος του ΟΑΥ υποστήριξε ότι «η επικέντρωση τώρα είναι στην καταπολέμηση της κατάχρησης, για την οποία θα υπάρχουν αποτελέσματα σε λίγες εβδομάδες και η προετοιμασία για τη δεύτερη φάση και την ενδονοσοκομειακή φροντίδα».
 
Οι καταχρήσεις, όπως ανέφερε από πλευράς του ο υπουργός Υγείας, θα αντιμετωπιστούν με την εφαρμογή κατευθυντήριων γραμμών, πρωτοκόλλων και μηχανισμών ελέγχου. 
 
Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΟΑΥ, Άθως Τσινωντίδης, ανέφερε ότι με τη συμπλήρωση των πρώτων μηνών εφαρμογής του ΓεΣΥ είναι κατορθωτό να κάνουμε και ανάλυση των δεδομένων, «ώστε να μπορούμε να δούμε και τις τάσεις που υπάρχουν σε ό,τι αφορά τις καταχρήσεις και να δράσουμε ανάλογα». 
 
ΟΚΥΠΥ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ
 
Στην πορεία εφαρμογής της αυτονόμησης αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΟΚΥπΥ, Αλέκος Σταμάτης, ο οποίος επίσης αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο οργανισμός εξαιτίας του γεγονότος ότι εξαρτάται από άλλες κρατικές υπηρεσίες (π.χ. Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία, Τμήμα Πληροφορικής, Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κ.λπ.). 
 
Σε ό,τι αφορά τα έσοδα του ΟΚΥπΥ από τις υπηρεσίες που προσφέρει στο ΓεΣΥ, ο κ. Σταμάτης ανέφερε ότι «κατά τον πρώτο μήνα εφαρμογής του ΓεΣΥ τα έσοδα του οργανισμού ήταν πολύ μειωμένα, τον Ιούλιο η εικόνα έγινε κάπως καλύτερη και τώρα τον Σεπτέμβριο βλέπουμε για σημαντική αύξηση η οποία φθάνει μέχρι και το 80% των υπολογισμών μας και θεωρώ ότι τους επόμενους μήνες θα φθάσουμε τον στόχο μας». 
  Μαριλένα Παναγή   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...