To Top
15:53 Σάββατο
4 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Λήψη μέτρων για προστασία του ΓεΣΥ ζητά το ΚΕΒΕ
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Λήψη μέτρων για προστασία του ΓεΣΥ ζητά το ΚΕΒΕ
Τελευταία Ενημέρωση: 23 Οκτωβρίου 2019, 9:19 πμ
Θετικό πρόσημο βάζει στο Γενικό Σύστημα Υγείας για τους πρώτους μήνες εφαρμογής του το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, το οποίο ωστόσο εντοπίζει μια σειρά από προβλήματα στη λειτουργία του Συστήματος. Εκφράζει την ανησυχία του για τον τρόπο λειτουργίας κάποιων παρόχων υπηρεσιών υγείας, κάνει λόγο για περιπτώσεις κατά τις οποίες οι δικαιούχοι του ΓεΣΥ αντιμετωπίζονται ως πολίτες «δεύτερης τάξης» και τονίζει την ανάγκη για λήψη μέτρων που θα προστατεύουν το Σύστημα και υποστηρίζει ότι τόσο οι παροχείς υπηρεσιών υγείας όσο και οι δικαιούχοι χρειάζονται επιμόρφωση.  
 
Με επιστολή του ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ (και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΥ), Μάριος Τσιακκής, ζητά από τον ΟΑΥ να συγκαλέσει το ταχύτερο δυνατόν ολοήμερη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού για να συζητηθούν λεπτομερώς όλα όσα έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και να ληφθούν την ίδια μέρα αποφάσεις που θα έχουν στόχο τη βελτίωση της κατάστασης. 
 
Η επιστολή του Μάριου Τσιακκή στάλθηκε στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας με κοινοποίηση στον υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου, την περασμένη εβδομάδα και σε αυτή γίνεται αποτίμηση της μέχρι τώρα πορείας εφαρμογής του ΓεΣΥ, καταγράφονται τα προβλήματα που το ΚΕΒΕ εντοπίζει και γίνονται εισηγήσεις για την επίλυσή τους. 
   
«Έχοντας διανύσει τέσσερις μήνες λειτουργίας του ΓεΣΥ, η αποτίμηση σε γενικές γραμμές είναι θετική αφού το ΓεΣΥ ξεκίνησε να λειτουργεί ικανοποιητικά, χωρίς να επαληθεύονται οι προβλέψεις για κατάρρευση του Συστήματος και δημιουργία χάους στον τομέα της υγείας», αναφέρεται στην επιστολή και προστίθεται: «Διαπιστώνεται ωστόσο ότι το Σύστημα αρχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπο με πρακτικές και λειτουργικές αδυναμίες που δυσκολεύουν τόσο τους πολίτες όσο και μερίδα των παρόχων υπηρεσιών υγείας στη διασφάλιση παροχής ποιοτικών υπηρεσιών υγείας». 
 
Αναλύοντας την κατάσταση όπως αυτή έχει διαμορφωθεί κατά τους πρώτους μήνες εφαρμογής του ΓεΣΥ, ο κ. Τσιακκής καταγράφει τα προβλήματα που εντοπίζονται και παραθέτει τις δικές του εισηγήσεις για την επίλυσή τους τονίζοντας την ανάγκη για προστασία και των ίδιων των δικαιούχων του Συστήματος οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΕΒΕ, ενδεχομένως να πέφτουν θύματα δυσμενούς διάκρισης από διαγνωστικά κέντρα. 
   
«Το πιο σημαντικό και σοβαρό είναι ότι μας έχουν αναφερθεί περιστατικά όπου σε ασθενείς που αποτάθηκαν σε διαγνωστικά κέντρα με παραπεμπτικό (του ΓεΣΥ) τούς ελέχθη από ορισμένα Κέντρα ότι θα εξυπηρετηθούν σε τρεις με τέσσερις εβδομάδες εκτός και εάν θέλουν να πληρώσουν ιδιωτικά, οπότε οι εξετάσεις τους θα μπορούν να γίνουν την επόμενη ημέρα». 
 
«Όπως καταλαβαίνετε», αναφέρει απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΟΑΥ ο κ. Τσιακκής, «κάτι τέτοιο είναι εντελώς απαράδεκτο και θα πρέπει ως ΟΑΥ όχι μόνο να το απαγορεύσουμε αλλά να βρούμε και τους μηχανισμούς να το ελέγχουμε. Αν το αφήσουμε ανεξέλεγκτο, είναι ωσάν εμείς οι ίδιοι να δεχόμαστε ότι οι ασθενείς του ΓεΣΥ είναι “δεύτερης τάξης” πολίτες». 
 
Παραμένοντας στο θέμα των παραπεμπτικών που εκδίδονται από προσωπικούς ή ειδικούς γιατρούς του ΓεΣΥ, ο κ. Τσιακκής αναφέρει:  
 
«Έχει καταγραφεί και σχολιαστεί εκτεταμένα ότι αρκετοί προσωπικοί γιατροί αλλά και ειδικοί γιατροί πιθανότατα προχωρούν σε αχρείαστες εξετάσεις με στόχο την αύξηση των εσόδων τους με ορατό κίνδυνο να δημιουργηθούν προβλήματα στη βιωσιμότητα του ΓεΣΥ. Ως ΟΑΥ οφείλουμε να δράσουμε άμεσα ώστε να εντοπίσουμε αυτές τις περιπτώσεις και παράλληλα να εισαγάγουμε αποτελεσματικούς μηχανισμούς καταστολής τους. Προς τούτο εισηγούμαι να αξιοποιήσουμε πιο εντατικά την τεχνογνωσία και εμπειρογνωμοσύνη των γιατρών που έχουν συμβληθεί με το ΓεΣΥ ώστε να εφαρμόσουμε τέτοιους μηχανισμούς που θα καθορίζουν με σαφήνεια πότε και πώς δικαιολογούνται κάποιες εξετάσεις». 
 
Για τις ελλείψεις που παρατηρήθηκαν στα φάρμακα, ο κ. Τσιακκής ζητά όπως γίνει λεπτομερής ενημέρωση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΥ. Περαιτέρω επισημαίνει ότι, από πληροφορίες που προέρχονται από εισαγωγείς φαρμάκων, «ο ΟΑΥ αρνείται να συμπεριλάβει στον κατάλογό του εναλλακτικά σκευάσματα ή συσκευές με αποτέλεσμα να περιορίζεται η επιλογή των ασθενών. Δεδομένου ότι οι ασθενείς είναι διατεθειμένοι να καταβάλουν την απαραίτητη συμπληρωμή, δεν πρέπει, κατά την άποψή μου, αυτό να απαγορεύεται από τον ΟΑΥ».
 
Θέμα μείωσης του αριθμού δικαιούχων ανά προσωπικό γιατρό 
 
Εκτενή αναφορά κάνει ο κ. Τσιακκής στα προβλήματα που εντοπίζονται στον τρόπο λειτουργίας του θεσμού του προσωπικού γιατρού και επικεντρώνεται στην καθυστέρηση που παρατηρείται στην εξυπηρέτηση των ασθενών, κυρίως λόγω του μεγάλου αριθμού δικαιούχων στον κατάλογο των γιατρών. 
 
«Φαίνεται ότι ο αριθμός των 2.500 ασθενών ανά γιατρό δημιουργεί προβλήματα και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στον καθορισμό ραντεβού των ασθενών, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις φθάνουν και ξεπερνούν ακόμα και τις τρεις εβδομάδες (…) Θεωρώ ότι θα πρέπει να απαιτήσουμε μετά από συζήτηση με τους προσωπικούς γιατρούς όπως αναλάβουν την υποχρέωση να ορίζουν τα ραντεβού στους ασθενείς τους μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (πχ μέγιστο μέχρι επτά μέρες), λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη την κατάσταση του κάθε ασθενούς. Μελλοντικά και εάν διαπιστώσουμε ότι συνεχίζει να παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στον καθορισμό ραντεβού, θα πρέπει να συζητηθεί ακόμα και το θέμα μείωσης του αριθμού δικαιούχων ανά προσωπικό γιατρό ώστε να επιταχύνεται το πιο πάνω». 
 
Στην ίδια λογική, «και προκειμένου να γνωρίζουν οι ασθενείς όταν επιλέγουν τον προσωπικό γιατρό τους πόσους ασθενείς έχει εγγεγραμμένους στον κατάλογό του ώστε να αποφεύγεται η εγγραφή σε προσωπικό γιατρό με πολλούς ασθενείς (…)». Ο κ. Τσιακκής επισημαίνει και το γεγονός ότι «κάθε προσωπικός γιατρός αμείβεται με τη λογική της «κατά κεφαλήν αποζημίωσης» ανά εγγεγραμμένο ασθενή ανεξάρτητα αν θα υπάρξει επίσκεψη του ασθενούς στον γιατρό» και αυτό ενδεχομένως να δημιουργεί τον κίνδυνο «να αναπτυχθεί ανάμεσα στους γιατρούς μια νοοτροπία “χαλάρωσης” για έγκαιρο καθορισμό ραντεβού με τους ασθενείς τους».
  Μαριλένα Παναγή   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...