To Top
12:26 Τρίτη
25 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Με κοινή πρόταση στον ΟΚΥπΥ οι συντεχνίες
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Με κοινή πρόταση στον ΟΚΥπΥ οι συντεχνίες
  24 Οκτωβρίου 2019, 5:00 πμ  
Με κοινή οικονομική πρόταση μεταβαίνουν, εκτός απροόπτου, σήμερα στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας οι τρεις συντεχνίες που εκπροσωπούν τους γιατρούς του δημοσίου (κλάδος γιατρών ΠΑΣΥΔΥ, Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών και Παγκύπρια Συντεχνία Εκτάκτων και Συμβασιούχων Ιατρών). Οι τρεις συντεχνίες, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», ύστερα από πρωτοβουλία της ΠΑΣΥΔΥ πραγματοποίησαν χθες το βράδυ κοινή συνάντηση, κατά τη διάρκεια της οποίας αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με τα αιτήματα που θα πρέπει συλλογικά να θέσουν ενώπιον του ΟΚΥπΥ και αφορούν τα οικονομικά κίνητρα που θα λαμβάνουν οι ειδικοί γιατροί του δημοσίου για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στους δικαιούχους του Γενικού Συστήματος Υγείας. 
 
Κατά τη συνάντηση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κάθε συντεχνία παρουσίασε τις δικές της προτάσεις για το ύψος των κινήτρων που θα πρέπει να παραχωρηθούν ενώ υπόψη λήφθηκαν όπως πληροφορούμαστε και τα ευρήματα της μελέτης που έγινε για λογαριασμό της ΠΑΣΥΚΙ από τον οίκο Deloitte και καταδείκνυε τη διαφορά που αυτή τη στιγμή υπάρχει μεταξύ των απολαβών των γιατρών του δημοσίου και των απολαβών των ιδιωτών γιατρών του ΓεΣΥ. 
 
Μετά και από αυτή την εξέλιξη, ΠΑΣΥΔΥ, ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑΣΕΣΙ αναμένεται ότι θα μεταβούν στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας για την προγραμματισμένη σημερινή συνάντηση με στόχο να αρχίσουν τη διαβούλευση με τον Οργανισμό και να καταλήξει όσον το δυνατό πιο σύντομα ο διάλογος σε κάποια συμφωνία. Άλλωστε και ο ΟΚΥπΥ αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα έχει εκφράσει την επιθυμία του να ολοκληρωθεί ο διάλογος χωρίς άλλες καθυστερήσεις. 
   
Από μια άλλη εξάλλου άποψη, το γεγονός ότι οι τρεις συντεχνίες των γιατρών του δημοσίου κινούνται πλέον με κοινή γραμμή θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό, με δεδομένες τις διαφωνίες που είχαν καταγραφεί το προηγούμενο διάστημα κυρίως μεταξύ της ηγεσίας τους ΠΑΣΥΔΥ και της ηγεσίας της ΠΑΣΥΚΙ και αφορούσαν τον τρόπο με τον οποίο η κάθε συντεχνία χειριζόταν τα προβλήματα που αφορούν τον δημόσιο τομέα της υγείας. Υπενθυμίζεται ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα ο κλάδος των γιατρών της ΠΑΣΥΔΥ είχε δημόσια εκφράσει τη δυσαρέσκεια του για το γεγονός ότι ο ΟΚΥπΥ συζητούσε τα θέματα των κινήτρων μόνο με την ΠΑΣΥΚΙ. 
 
Ψαλίδα στις απολαβές δημόσιου και ιδιωτικού τομέα
 
Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα της μελέτης που εκπονήθηκε για λογαριασμό της ΠΑΣΥΚΙ, ο πρόεδρος της συντεχνίας, Σωτήρης Κούμας, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι «η μελέτη αυτή συγκρίνει τα ποσά που λαμβάνουν οι γιατροί του δημοσίου με τα ποσά που λαμβάνουν οι γιατροί στον ιδιωτικό τομέα». Διαφαίνεται, είπε ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, «μια αρκετά μεγάλη ψαλίδα για τους ειδικούς γιατρούς και αυτό πρέπει να το λάβει υπόψη του ο ΟΚΥπΥ και να σμικρύνει το χάσμα, διότι υπάρχει ο κίνδυνος της φυγής των γιατρών από το δημόσιο». Η έρευνα, εξήγησε, «βασίζεται στα πραγματικά ποσά που δίνει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας στους γιατρούς του ΓεΣΥ και πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι έχουμε πλέον ένα ενιαίο σύστημα αποζημιώσεων και πρέπει οι απολαβές στους δύο τομείς να εξισορροπήσουν». 
   
«Εκείνο που εμείς λέμε και προειδοποιούμε εδώ και καιρό είναι ότι εφόσον υπάρχει μεγάλη ψαλίδα, οι γιατροί θα έχουν συνεχώς να επιλέξουν μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των δημόσιων νοσηλευτηρίων, τα οποία δεν μπορούν να χάσουν κι άλλους γιατρούς από το δυναμικό τους». 
 
Η έρευνα, σύμφωνα με τον κ. Κούμα, «λαμβάνει υπόψη της και τα λειτουργικά έξοδα των γιατρών στον ιδιωτικό τομέα, γίνονται οι αφαιρέσεις και πάλι φαίνεται ότι υπάρχει αυτή η ψαλίδα. Δεν διεκδικούμε βεβαίως τα ποσά που παίρνουν οι ιδιώτες συνάδελφοι. Εμείς εκείνο που λέμε είναι ότι τα κίνητρα που θα δοθούν πρέπει να είναι τέτοια που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των νοσοκομείων και θα κρατήσουμε και τους γιατρούς μας στο δημόσιο για να μην συνεχιστεί η φυγή με τους ειδικούς γιατρούς». 
 
ΟΚΥπΥ: Η μελέτη θα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο στη διαβούλευση
 
Η μελέτη της ΠΑΣΥΚΙ παρουσιάστηκε την Τρίτη στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας και σήμερα αναμένεται ότι θα συζητηθεί κατά τη συνάντηση που είναι προγραμματισμένη με όλες τις συντεχνίες των γιατρών του δημοσίου. 
 
Μιλώντας στον «Φ», ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, ανέφερε ότι «η μελέτη αυτή θα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο στη διαβούλευση», ωστόσο, πρόσθεσε, «η παρουσίαση στοιχείων μπορεί να ερμηνευθεί από την κάθε πλευρά με έναν πολύ διαφορετικό τρόπο». Στο παρόν στάδιο, είπε, «δεν θα θέλαμε να πούμε αν υπάρχει μικρή ή μεγάλη ψαλίδα. Εκείνο που λέμε είναι ότι υπάρχει ανάγκη να δοθούν χρήματα και κίνητρα στους γιατρούς του δημοσίου, για να κρατήσουμε τους γιατρούς μας και για να προσελκύσουμε νέους γιατρούς. Θεωρώ ότι μέσα από τη συζήτηση που διεξάγεται και τη συζήτηση που θα γίνει αύριο για το θέμα αυτό θα έχουμε μια κατάληξη που θα είναι ικανοποιημένες και οι δύο πλευρές». 
   
Ο κ. Χαριλάου ξεκαθάρισε, εξάλλου, ότι «στη συζήτηση βρίσκονται τώρα τα κίνητρα για τους ειδικούς γιατρούς. Το θέμα των κινήτρων για τους προσωπικούς γιατρούς έχει κλείσει, το σχέδιο έχει εφαρμογή μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2019». Για αυτό, πρόσθεσε, «προγραμματίζεται σύντομα να αρχίσουμε τον διάλογο και για να διαμορφωθεί το νέο πακέτο για τους προσωπικούς γιατρούς το οποίο θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2020».
  Μαριλένα Παναγή   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...