Οδηγίες για άμεση διερεύνηση των καταγγελιών περί σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων στο κέντρο φιλοξενίας αιτητών ασύλου «Πουρνάρα», έδωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, λέγοντας πως έχει ζητήσει από την Αστυνομία να προχωρήσει τάχιστα στη λήψη καταθέσεων. «Πρόκειται για ένα ανθρωπιστικό ζήτημα και δεν νοείται να γίνονται αυτές οι καταγγελίες», ανέφερε ο κ. Νουρής, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα το κέντρο «Πουρνάρα» συνοδευόμενος από τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού.
 

Την ίδια ώρα ο κ. Νουρής άφησε αιχμές κατά του Εκπροσώπου της Υπάτης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος προχώρησε μόλις χθες στη συγκεκριμένη καταγγελία ενώπιον της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, ενώ, όπως είπε ο Υπουργός Εσωτερικών, γνώριζε εδώ και τουλάχιστον τέσσερις ημέρες για το θέμα. «Όσοι προβαίνουν σε δημόσιες καταγγελίες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι ποινικό αδίκημα να γνωρίζεις για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και να μην προβαίνεις άμεσα σε καταγγελία», ανέφερε ο κ. Νουρής.
 
Περαιτέρω ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι η Κύπρος δέχεται δυσανάλογες μεγάλες μεταναστευτικές ροές σε σχέση με τον πληθυσμό της, λέγοντας πως είμαστε η πρώτη χώρα στη λίστα σε αριθμό αιτητών ασύλου. «Κάνουμε μια συντεταγμένη προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε το θέμα με βάση και τους πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας», ανέφερε ο κ. Νουρής, προσθέτοντας ότι αναμένει από την Βουλή να ψηφίσει εντός Ιουλίου τα σχετικά νομοθετήματα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πουρνάρα: «Όταν έφευγα, παρακαλούσαν να μείνω»
 
Από την πλευρά του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού ανέφερε πως έχουμε να κάνουμε με ανθρώπινες ζωές και απηύθυνε έκκληση στον Υπουργό Εσωτερικών και στην Κυβέρνηση να επιδεικνύει μεγαλύτερη ευαισθησία σε αυτά τα θέματα και να επιταχύνει τις διαδικασίες έτσι ώστε η χώρα μας να μπορεί να ανταποκρίνεται σε λογικό χρόνο στα αιτήματα αυτών των ανθρώπων που χρειάζονται τη στήριξή μας.
 
«Κατανοούμε ότι υπάρχει ένα αυξημένο μεταναστευτικό ρεύμα το τελευταίο διάστημα. Το ΑΚΕΛ ουδέποτε μίλησε για ανοικτά σύνορα. Εκείνο που πάντοτε λέγαμε είναι ότι πρέπει να σεβόμαστε την ανθρώπινη ζωή», ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.
 
Ο κ. Κυπριανού είπε ότι προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στις υποδομές, αλλά και στη σίτιση με σεβασμό στις διεθνείς και ευρωπαϊκές συνθήκες. «Η κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο Πουρνάρα συνιστά προσβολή για την Κυπριακή Δημοκρατία», δήλωσε ο κ. Κυπριανού, τονίζοντας πως δεν είναι δυνατόν άνθρωποι να ζουν σε αυτές τις συνθήκες.
 
Σε σχέση με την καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκων στο κέντρο, ο κ. Κυπριανού περιορίστηκε να πει πως υπάρχουν συνθήκες που μας προσβάλλουν ως λαό.
 
Πηγή: philenews