Με μια εγκύκλιό του ο νέος Αρχηγός Αστυνομίας κατάργησε μια διάκριση που χωρίζει σε δύο κατηγορίες τους αστυνομικούς και που διαρκεί για δεκαετίες. Τερματίζεται η ανομοιομορφία στις στολές των ειδικών αστυνομικών για να μην ξεχωρίζουν από τους κανονικούς αστυνομικούς, αφού βγάζουν τις κίτρινες επωμίδες και βάζουν μπλε όπως οι υπόλοιποι αστυφύλακες.

Αν και το θέμα φαίνεται απλό, εντούτοις επηρεάζει 951 άτομα που είχαν ως πάγιο αίτημά τους το να φέρουν ίδια στολή με τους υπόλοιπους αστυνομικούς, ώστε να μην υπάρχει αυτή η διάκριση και οι πολίτες να τους φέρονται σε κάποιες περιπτώσεις ως δεύτερης κατηγορίας αστυνομικούς. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η πρόσληψη των ειδικών αστυνομικών γίνεται από το 2004 με παρόμοιες διαδικασίες όπως των υπολοίπων και σήμερα αποτελούν το 1/5 τη αριθμητικής δύναμης του προσωπικού. Ο Αρχηγός Στέλιος Παπαθεοδώρου τονίζει ότι δεν μπορεί να παραγνωριστεί η προσφορά τους κατά την μακρόχρονη πορεία της Αστυνομίας και η συμβολή τους στη διασφάλιση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, είναι μεγάλη και εξίσου σημαντική με τα υπόλοιπα μέλη του Σώματος. 

«Λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι οι ειδικοί αστυνομικοί αποτελούν ένα μεγάλο μέρος του ανθρώπινου δυναμικού του Οργανισμού και συμβάλλουν καθημερινά, άοκνα, όπως και τα υπόλοιπα μέλη της Αστυνομίας, για την επίτευξη των στόχων του για μια ασφαλέστερη κοινωνία, προς το σκοπό της άρσης της αχρείαστης αυτής διαφοροποίησης, δίδονται οδηγίες όπως όλοι οι ειδικοί αστυνομικοί εφοδιαστούν με επωμίδες μπλε χρώματος, τις οποίες να φέρουν από τις 13/7/2020», αναφέρει ο Αρχηγός. Ήδη την απόφαση χαιρέτισαν αρκετοί ειδικοί με μηνύματα ή αναρτήσεις τους. Στο μεταξύ, οδηγίες όπως οι αστυνομικοί της πρώτης γραμμής εφοδιαστούν με όλα τα μέσα για να μπορούν να ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους, δόθηκαν από τον Αρχηγό Αστυνομίας με την ανάληψη των καθηκόντων του. Σε σύσκεψη με τους αστυνομικούς διευθυντές και αφού αναφέρθηκαν ελλείψεις που έχουν σήμερα οι αστυνομικοί, δόθηκαν οδηγίες για εξασφάλιση όλων των μέσων σε εξοπλισμό ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους.