Μετά από σύσκεψη των Δημάρχων των Μητροπολιτικών Δήμων με τον Υπουργό Εσωτερικών, διαπιστώθηκε ότι το τελευταίο διάστημα προκαλούνται σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργίας των πόλεων  από τις ενέργειες σημαντικού αριθμού ιδιοκτητών καταστημάτων που προβαίνουν σε παράνομες μετατροπές των καταστημάτων τους και τα ενοικιάζουν σε αλλοδαπούς για διαμονή.

Μια τέτοια ενέργεια, πέραν του γεγονότος ότι είναι κατάφορα παράνομη, αφού γίνεται χωρίς τις απαιτούμενες άδειες αλλαγής χρήσης, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια, καθώς οι μετατροπές γίνονται με ευτελή υλικά και οι συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής των αλλοδαπών είναι απαράδεκτες έως επικίνδυνες.

Ο Δήμος Πάφου προειδοποιεί ανακοίνωση του τους εν λόγω ιδιοκτήτες καταστημάτων ότι οι μετατροπές είναι παράνομες και θα προχωρήσει με ειδοποίηση επιβολής ή/και με κάθε άλλο νόμιμο μέτρο εναντίον τους. Καλεί επίσης τους ιδιοκτήτες να φροντίσουν όπως ειδοποιήσουν τους ενοίκους να εγκαταλείψουν εντός ενός μηνός τα παράνομα ενοικιαζόμενα υποστατικά.