ΜΠΟΡΕΙ να απέτυχε ο Πρόεδρος Τραμπ να αντιμετωπίσει τη λαίλαπα του Κορωνοϊού, πέτυχε όμως να μονοπωλήσει την επικαιρότητα.
Έτσι:
Τελειώνοντας την ομιλία του στην Τούλσα –για τους λόγους επιλογής της, που λέγαμε– απευθυνόμενος στους οπαδούς του, είπε –και– το αμίμητο:
– Είστε πολύ τυχεροί που μέ έχετε για Πρόεδρο!
Και ξανάπιασε τον χαβά καταγγελίας των δημοσιογράφων των έντυπων Μέσων, και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, αποδίδοντάς τους –και– τη μειωμένη προσέλευση οπαδών του στην προεκλογική του συγκέντρωση.
Πού εποχή κατά την οποία Τραμπ και Μέσα συμμαχούσαν και αλληλοστηρίζονταν. Η σχέση των δύο –προκλητική και …διαλαλούμενη– συνέτεινε τα μέγιστα για να φτάσει ο Ντ. Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Αν το επιτελείο του δεν χρησιμοποιούσε –το 2016– τα κοινωνικά δίκτυα για να περνά εύκολα –και αβασάνιστα– τα μηνύματά του, θα έχανε την εκλογική μάχη. Δεν δίστασε ο Τραμπ να πληρώσει χοντρά εταιρείες, όπως η Cambridge Analytica, για να κάνουν τη βρόμικη δουλειά και να επηρεάσουν ψηφοφόρους. Πώς, όμως, χάλασε η σύμπλευση;
Στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου, το Twitter ανακοίνωσε πως «αναρτήσεις που περιέχουν ψευδές ή παραπλανητικό περιεχόμενο, σχετιζόμενο με την πανδημία» θα μαρκάρονται με ειδική σήμανση για παραπομπή και έλεγχο των πραγματικών στοιχείων. Έτσι, το Δίκτυο μάρκαρε και τα… τιτιβίσματα Τραμπ, που εξοργισμένος εξήγγειλε μέτρα εναντίον των κοινωνικών δικτύων.
Ήδη, ο Πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε διάταγμα που περιορίζει την προστασία των εταιρειών μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ανοίγοντας τον δρόμο για αγωγές και μηνύσεις από όσους θίγονται από ασύδοτες –στην ανωνυμία τους– αναρτήσεις. Παρήλθε η εποχή που –και– ο κάθε Τραμπ «αξιοποιούσε» το γεγονός ότι οι τεχνολογικοί γίγαντες (Google, Twitter, Apple) κινούνται σε θολά νερά.