Με αλλαγές στο πρόγραμμα προκειμένου να προσαρμοστεί και να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που προκαλεί η πανδημία, πραγματοποιείται φέτος το Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών Buffer Fringe. Οι διοργανωτές αναγνωρίζουν την ανάγκη για μεγαλύτερη στήριξη στην καλλιτεχνική κοινότητα.

Όπως έχει ανακοινωθεί από την περασμένη άνοιξη, το Buffer Fringe 2020 θα πραγματοποιηθεί κανονικά παρά τις αντίξοες συνθήκες της εποχής, σε διαδικτυακή μορφή το Σεπτέμβριο 2020 και θα ολοκληρωθεί με ζωντανές παραστάσεις το Δεκέμβριο. Το γενικό θέμα του Φεστιβάλ φέτος θα είναι «Displacement» (δηλαδή μετα-τόπιση, εκτοπισμός) και βασίζεται στην ιδέα της μετατόπισης ανθρώπων, ιδεών και πρακτικών.

Το Buffer Fringe, το μόνο Φεστιβάλ Fringe στην Κύπρο, ξεκίνησε το ταξίδι του το 2014 με στόχο να προκαλέσει κι ίσως να σπάσει τα όποια φυσικά και ψυχολογικά εμπόδια, μέσα από την τέχνη. Το 2020, πλέον στην 7η χρονιά διοργάνωσής του, η καλλιτεχνική κοινότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με προκλήσεις, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό: η κινητικότητα έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό, πολλά φεστιβάλ έχουν ακυρωθεί και οι ευκαιρίες χρηματοδοτησης έχουν σχεδόν εξαφανιστεί.

Έτσι, ανταποκρινόμενο τους προκλήσεις τους εποχής, το Buffer Fringe 2020 καινοτομεί εν μέσω κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό διαμορφώνει ένα νέο διαδικτυακό και ζωντανό κοινό: το φεστιβάλ δεν θα φιλοξενήσει απλώς τη δουλειά καλλιτεχνών τους αρχές Δεκεμβρίου 2020, αλλά θα παρουσιάσει τη διαδικασία δημιουργίας τους διαδικτυακά, μέσα από το Buffer Fringe Blog. Καλλιτέχνες και ομάδες καλλιτεχνών θα παρουσιάζουν σε εβδομαδιαία βάση τη διαδικασία δημιουργίας του έργου τους, που ακολούθως θα παρουσιάζεται σε σελίδες και blog συνεργατών της διοργάνωσης, αλλά και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανά τον κόσμο. Σκοπός είναι μια παγκόσμια διαδικτυακή συζήτηση, μέσα από την οποία θα διαμορφωθούν τα έργα που θα φιλοξενήσει ζωντανά στο φεστιβάλ τους 3, 4 και 5 Δεκεμβρίου.

Η διοργάνωση αφοσιώνεται στη συνεργασία και εγκαινιάζει φέτος ένα καινοτόμο πρόγραμμα συνεργασιών με τίτλο «Thinking Partners» μέσω της συνεργασίας του με την IMPACT, μιας παγκόσμια πλατφόρμα στον τομέα ACCT (Τέχνες, Πολιτισμός, και Επίλυση Συγκρούσεων). Σε καθεμιά από τις επτά ομάδες καλλιτεχνών που συμμετέχουν στο Buffer Fringe 2020, έχει ανατεθεί ένας/μια Thinking Partner, από καταξιωμένα άτομα στο χώρο τους, που θα καθοδηγήσουν χέρι-χέρι τους καλλιτέχνες στη διαδικασία δημιουργίας.

Το Buffer Fringe 2020 πραγματοποιείται σε τρεις πόλεις τους Κύπρου: Το Φεστιβάλ φέτος θα ταξιδέψει στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και τη Λεμεσό, μέσω της συνεργασίας του με το Mağusa Kale Pasajı και το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών Μίτος αντίστοιχα. Τα επιμελημένα προγράμματα θα παρουσιάζουν τα έργα τοπικών καλλιτεχνών, τις μεθοδολογίες δημιουργίας τους, αλλά και τη ‘σχέση’ μεταξύ των δύο πόλεων. Επιπλέον, το κεντρικό μέρος του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία (με τοπικές και διεθνείς συμμετοχές) και θα περιλαμβάνει παραστάσεις και καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις που προέκυψαν μέσα από την Πρόσκληση για Αιτήσεις Συμμετοχών.

Η φετινή διοργάνωση δέχθηκε πέραν των 200 αιτήσεων συμμετοχής, από τις οποίες το 25% αφορούσαν τοπικούς καλλιτέχνες (αύξηση 400% σε σχέση με το 2019). Γενικότερα, καλλιτέχνες από περισσότερες από 45 χώρες κατέθεσαν αίτηση συμμετοχής με εξαιρετικές ιδέες και προτάσεις. Η επιλογή των συμμετεχόντων κατέληξε σε παραστάσεις που υπηρετούν διάφορους καλλιτεχνικούς τομείς (συμπεριλαμβανομένων των διαδραστικών εγκαταστάσεων) από χώρες όπως η Κύπρος, η Ιρλανδία, η Ινδία, η Αυστραλία, η Ελβετία, οι ΗΠΑ κ.ά.

Η διοργάνωση του 2020 προσεγγίζει τη Μετα-τόπιση μέσα από μια παγκόσμια οπτική γωνιά: Οι καλλιτέχνες εξερευνούν το θέμα μέσα από διάφορες πτυχές: από την κλιματική κρίση έως την ταυτότητα, από τη μόδα έως τη μετανάστευση, πάντα υπό τη σκιά του COVID-19 και τους περιορισμούς στην κινητικότητα και την εναλλαγή.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια του Buffer Fringe έχει για δεύτερη συνεχή χρονιά η Ελλάδα Ευαγγέλου, πλαισιωμένη από μια ομάδα ικανών και ταλαντούχων συνοδοιπόρων.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Φεστιβάλ στην ιστοσελίδα του Σπιτιού της Συνεργασίας.

Πηγή: philenews